Η Ελλάδα No1 χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος το 2016!

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό, ωστόσο παρουσιάζει ελλείψεις, αναφέρει το ΕΚΕΑ.

shutterstock_560321068 By Pressmaster

Οι ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας, απαντά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για ελλείψεις αίματος σε δημόσια νοσοκομεία.

«Η ΕΙΝΑΠ αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της Αιμοδοσίας της χώρας θα έπρεπε να αναρωτηθεί» αναφέρει το ΕΚΕΑ, «γιατί η χώρα με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό, εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις, γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες, γιατί το ΕΚΕΑ που ιδρύθηκε το 2005 στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, απέκτησε ουσιαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2015 και οργανισμό τον Αύγουστο του 2016, γιατί η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους) και δεν έχει εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία μας η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων».

Yupiii Daily Update

Μαριέττα Χρουσαλά: Η εγκυμοσύνη πλέον δεν κρύβεται! Οι νέες φωτογραφίες με μαγιό!

Είδαμε Πρώτοι Το «Τατουάζ» Του Ανδρέα Γεωργίου: Τελικά άξιζε η πολυσυζητημένη μεταγραφή στον Αlpha;

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τέλος στη συνεργασία της με τον ΣΚΑΪ;

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, δίνει στοιχεία για την «αποκατάσταση της αλήθειας» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, το 2016, συνέλεξε 580.000 μονάδες αίμα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι η 1η χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους).

Εθελοντές αιμοδότες

Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος. Σημειώνει ότι «κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως μας ενημέρωσε η Αιμοδοσία και η διοικήτρια νοσοκομείου, οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο».

Για την μη λειτουργία των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς, αναφέρει ότι «συνέλεγαν 8.600 μονάδες ετησίως, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%)».

«Η εύλογη στάση του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της χώρας θα ήταν να στηρίξει το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συστήματος Αιμοδοσίας, υπηρεσίας που αποτελεί τον ερειστικό ιστό της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αντί να το λοιδορεί για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και μάλιστα χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία» τονίζει η κ. Ματσούκα.

Προσθέτει επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας, σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i