Η νευρική βουλιμία σύντομα θα αντιμετωπιστεί, λένε ερευνητές

Οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες πολλές φορές συνοδεύονται από ψυχολογικές δυσκολίες οι οποίες χρειάζεται να θεραπευτούν.

βουλιμία By Africa Studio

Νευρική βουλιμία είναι οι διαταραχές που χαρακτηρίζονται από παθολογικές διατροφικές συμπεριφορές και διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος με κοινό βιολογικό, γενετικό και ψυχολογικό υπόβαθρο.

Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από έντονα υπερφαγικά επεισόδια που πάντα συνοδεύονται από βαριά και δύσκολα συναισθήματα όπως η ενοχή, η απόγνωση, ο φόβος και η κατάθλιψη. Τα συναισθήματα αυτά πολύ συχνά οδηγούν τους ασθενείς σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές για την επαναφορά του έλεγχου της κατάστασης μέσω χρήσης καθαρτικών, υπερβολικής άσκησης ή αυτοπρόκλησης εμετών.

Σήμερα, ερευνητές υπόσχονται πως μια μη επεμβατική τεχνική, με ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου, μπορεί να μειώσει τα βασικά συμπτώματα της βουλιμίας συμπεριλαμβανομένης της ώθησης στις ανθυγιεινές τροφές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 39 πάσχοντες από τη διαταραχή και τους υπέβαλαν σε μια διαδικασία που ονομάζεται διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (TDCs), η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια τα οποία τοποθετούνται στο κεφάλι του ασθενούς με στόχο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μετά σύγκριναν τα αποτελέσματα με τη θεραπεία από ένα εικονικό φάρμακο.

Τα συμπτώματα βουλιμίας μειώθηκαν σημαντικά από την θεραπεία με TDCs, η οποία μείωσε την κατανάλωση τροφής στους πάσχοντες κατά 31%.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kekic, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Neuroscience (IoPPN) του King College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι μια μη επεμβατική τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου καταστέλλει την ώθηση να τρώμε ακατάσχετα και μειώνει τη σοβαρότητα των άλλων κοινών συμπτωμάτων σε άτομα με νευρική βουλιμία. Παρά το γεγονός ότι τα συμπεράσματά μας είναι πρώιμα, φαίνεται ότι υπάρχει σαφής βελτίωση στα συμπτώματα και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων μετά από μία και μόνο συνεδρία με τη μέθοδο TDCs”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i