#ShapePeople: Καστανό ρύζι ή κινόα; Μουρουνέλαιο ή προβιοτικά; Η wellness editor Φίλια Μητρομάρα αποκαλύπτει τα μυστικά της για υγεία και ευεξία!

Η wellness editor Φίλια Μητρομάρα γνωρίζει πολλά για την υγεία - κι εμείς τα ρωτήσαμε όλα!

shutterstock_ 785817676 By Natasha Breen

Δεν την γνωρίσαμε τώρα. Η Φίλια Μητρομάρα ήταν επί πολλά χρόνια η αρχισυντάκτρια του περιοδικού SHAPE, μέχρι το 2014 οπότε και μπήκε στον κόσμο του digital και έγινε μία από τις γνωστές wellness and health editors στην Ελλάδα. Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος που της πήραμε συνέντευξη.

Για όποιον ξέρει τη Φίλια, γνωρίζει ότι είναι... εγκυκλοπαίδεια υγείας. Πριν πάμε στο γιατρό, ρωτούσαμε τη Φίλια τι σημαίνουν τα συμπτώματα - και συνήθως ξέραμε από πριν τι θα μας έλεγε ο γιατρός. Για αυτό την ρωτήσαμε ΟΛΑ όσα μας ρωτάνε οι αναγνώστριες! Απόλαυσέ την!

Who is who:

Φίλια Μητρομάρα

δημοσιογράφος υγείας, wellness editor, health blogger www.pharmalista.gr

Facebook: www.facebook.com/pharmalista

Instagram: www.instagram.com/pharmalista

#ShapePeople: Καστανό ρύζι ή κινόα; Μουρουνέλαιο ή προβιοτικά; Η wellness editor Φίλια Μητρομάρα αποκαλύπτει τα μυστικά της για υγεία και ευεξία! - εικόνα 1

SHAPE ΗΕALTH Quick Round - Ας παίξουμε "Τι θα προτιμούσες;"

Να σου κάνουν δώρο προϊόντα μακιγιάζ ή περιποίησης προσώπου;

Περιποίηση προσώπου. Προτιμώ τη φροντίδα και την περιποίηση.

Να σου κάνουν δώρο ταξίδι ή full τσεκ-απ;

Να μου κάνουν δώρο ταξίδι, αυτό κι αν είναι πρόληψη! Όταν ταξιδεύω ξανανιώνω, τι να το κάνω μετά το check up; ΄Όλοι οι δείκτες είναι ισορροπημένοι! (Το full check up το κάνω κάθε χρόνο έτσι κι αλλιώς).

Κινόα ή καστανό ρύζι;

Καστανό ρύζι. Το μαγειρεύω πιο γρήγορα. Αν και το κινόα έχει πολλά αμινοξέα και φουλ πρωτείνη, ωστόσο είμαι πιο πολύ παιδί της Κίνας. Τα σχιστά μάτια μου λείπουν μόνον…

Πρωινό καφέ ή πρωινό τσάι;

Πρωινό. Σκέτο. Κάνει καλό στο μεταβολισμό. Είμαι σε φάση απεξάρτησης από την καφεΐνη.

Γλυκό με ζάχαρη ή με στέβια;

Κανένα γλυκό (και το γράφω με πόνο). Τα γλυκά συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση και δεν θέλω να γεράσω πριν την ώρα μου.

Πρωινό με βρώμη ή με αβγά;

Τρώω ή γιαούρτι με βρώμη, κανέλα και μέλι ή ένα βραστό αυγό με λίγο τυρί και ψωμί ολικής. Και τα δύο είναι ισορροπημένα, έχουν πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και με κρατούν χορτάτη για αρκετές ώρες.

Προβιοτικά ή μουρουνέλαιο;

Προβιοτικά. Το μουρουνέλαιο είναι υπερτιμημένο.

Οι 5 συμβουλές υγείας που ακολουθείς πιστά

«Σηκώνομαι πολύ συχνά από την καρέκλα και ξεκουράζω τα μάτια μου από τον υπολογιστή ανά τέταρτο, προσπαθώ να αντιμετωπίζω ό,τι με στρεσάρει με θετικό τρόπο και βάζοντας όρια, περπατάω για 30 λεπτά την ημέρα (όταν δεν έχω χρόνο το σπάω σε τρία δεκάλεπτα), πλένω πολύ συχνά τα χέρια μου για να αποφεύγω τις ιώσεις και, τέλος, τρώω φρούτα και λαχανικά καθημερινά».

#ShapePeople: Καστανό ρύζι ή κινόα; Μουρουνέλαιο ή προβιοτικά; Η wellness editor Φίλια Μητρομάρα αποκαλύπτει τα μυστικά της για υγεία και ευεξία! - εικόνα 2

5 συμβουλές υγείας που δεν ακολουθείς, αν και ξέρεις ότι θα έπρεπε.

«Η πιο βασική συμβουλή υγείας που ξεχνάω είναι να πίνω νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το θυμάμαι είναι πια ώρα για ύπνο! Σκέφτομαι να αρχίσω το σύστημα: βάζω ένα μπουκάλι νερό στο-γραφείο και υπενθύμιση στο κινητό μου».

Aν έχεις κάποιο σύμπτωμα το ψάχνεις στο Google;

«Αν είναι κάτι απλό ναι, εμπιστεύομαι κάποιους σοβαρούς ιστότοπους. Όμως, κάθε σύμπτωμα δεν σημαίνει ότι αφορά μία και μόνον ασθένεια. Κάθε ασθένεια έχει πολλά συμπτώματα που μοιάζουν με τα συμπτώματα κάποιας άλλης, οπότε μόνον η κλινική εξέταση είναι αυτή που μπορεί να διαγνώσει αν το σύμπτωμα που έχω είναι σοβαρό ή όχι. Η Google ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο να μας εξετάζει»!

Nιώθεις ότι αρχίζει να σε ενοχλεί ο λαιμός σου και θα αρρωστήσεις. Τι κάνεις για να το προλάβεις;

«Υπομονή. Αν πρόκειται για ίωση θα κάνει τον κύκλο του. Αλλά για να ανακουφίσω τα συμπτώματα φτιάχνω τσάι με τζίντζερ, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ή φασκόμηλο με μέλι και παίρνω συμπληρώματα με ψευδάργυρο. Μειώνουν τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων».

Συμπληρώματα διατροφής: Ναι ή όχι; Έχεις δοκιμάσει κάποιο;

«Ναι. Έχω πάρει προβιοτικά και βιταμίνη D, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο: έχουμε πεσμένα επίπεδα σε βιταμίνη D, παρόλο που ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα (το φως του ήλιου συνθέτει τη βιταμίνη αυτή στο σώμα μας). Και τα δύο ενισχύουν απίστευτα το ανοσοποιητικό. Ψευδάργυρο και βιταμίνη C κατά καιρούς».

Ποιο θα σύστηνες;

«Τα προβιοτικά με κλειστά μάτια! Ισχύει αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης, ότι οι περισσότερες ασθένειες ξεκινούν από το έντερο. Οπότε τα προβιοτικά μπορούν να ισορροπήσουν την εντερική χλωρίδα και να προστατέψουν το ανοσοποιητικό μας αλλά και να ενισχύσουν την καλή μας διάθεση. Το 98% της σεροτονίνης παράγεται από το έντερο (της ορμόνης της χαράς), και αν το έντερο ασθενεί, ασθενεί όλο μας το σώμα και ψυχικά και οργανικά».

3 εναλλακτικές θεραπείες – γιατροσόφια που έχεις δοκιμάσει και συστήνεις;

«Για τη δυσκοιλιότητα, την οποία μου την έχει συστήσει γαστρεντερολόγος: Βάζω στο μούλτι λίγες σταφίδες, 3 -4 δαμάσκηνα και μία κουταλιά μέλι. Αυτό γίνεται ένα πηχτό μείγμα, το οποίο καταναλώνω (μία κουταλιά) κάθε βράδυ πίνοντας οπωσδήποτε 2 ποτήρια νερό, για 3 μέρες. Και αντίο δυσκοιλιότητα.

Για το κρύωμα: βεντούζες. Μπορεί να είναι της μόδας ξανά το… cupping αλλά οι βεντούζες έχουν σώσει οικογένειες!

Το μασάζ. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τη μείωση του στρες, την ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη και τη ευφορία. Όλα τα είδη μασάζ φτιάχτηκαν για να μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Όλα, ακόμη και το λούα λούα (είδος μασάζ)».

Ξέρεις Α' βοήθειες;

«Ναι. Έχω κάνει την αντίστοιχη εκπαίδευση καθώς και ναυαγοσωστική, ήμουν για χρόνια αρχηγός στους Προσκόπους, και ήταν απαραίτητο να γνωρίζω Α’ Βοήθειες. Αργότερα ήμουν υπεύθυνη για Α' βοήθειες στη δουλειά κι όταν γέννησα την κόρη μου πήρα μαθήματα Α’ βοηθειών για βρέφη στο Ευτοκία (eutokia.gr). Οι τεχνικές διαφέρουν από μωρό σε ενήλικα, οπότε καλό είναι να τα γνωρίζει κανείς και αχρείαστα να είναι».

Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που σου έμαθε η δουλειά σου για την υγεία σου.

1 Διασταυρώνω την πληροφορία. Νόμος. Αν ένας γιατρός σου συστήσει κάτι ιδιαίτερο (π.χ. μια χειρουργική επέμβαση) μια δεύτερη γνώμη δε βλάπτει.

2 Φιλτράρω την πληροφορία: Ό,τι διαβάζεις δεν αφορά απαραίτητα το δικό ΣΟΥ σύμπτωμα.

3 Μεταφέρω με ευθύνη την πληροφορία: Ό,τι μαθαίνεις καλό είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το Νο 1 (διασταύρωση πληροφοριών) για να μην τρομοκρατείς τον κόσμο γύρω σου! (Όχι, από ένα συνάχι δεν πέθανε ποτέ κανένας. Πίστεψέ με.).

4 Εντοπίζω τις σωστές πηγές: Η παραπληροφόρηση και το ράδιο αρβύλα έχει «φάει» κόσμο.

5 Ξεσκαρτάρω την καλή από την κακή έρευνα: Δεν εμπιστεύομαι τυχαιοποιημένες έρευνες που έγιναν κάτω από αδιασαφήνιστες συνθήκες, σε 5 άτομα, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας, αλλά αυτές που, οι επιστήμονες αφιέρωσαν αρκετό χρόνο με δείγμα μελέτης πάνω από 5.000 άτομα.

6 Δεν παίζω τον γιατρό/δεν παίρνω την αντιβίωση του άλλου: Δεν είμαι  «μαθητεύομενος μάγος». Έκαστος στο είδος του. Δεν παίρνω την αντιβίωση του άλλου (που και θα την πιω τσάμπα, αφού μπορεί να μην είναι αυτή που θα έπρεπε να πάρω, και θα κάνω κακό στον οργανισμό μου).

7 Κάνω τις σωστές ερωτήσεις: στο γιατρό, στο διαιτολόγο, στον ψυχολόγο, στον γυμναστή… Αν δεν τις θυμάσαι τότε καλό είναι να τις γράφεις.

8 Δεν αμελώ τις εξετάσεις: Η πρόληψη είναι όντως η καλύτερη θεραπεία, και η πιο οικονομική.

9 Δεν πανικοβάλλομαι με το παραμικρό. Πολλά πράγματα οφείλονται στο στρες. Μείνε ψύχραιμη, ψάξ΄το και χαλάρωσε.

10 Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και ανταποκρίνεται διαφορετικά στη φαρμακευτική θεραπεία. Άκου το γιατρό σου, όχι τη φίλη σου.

Έχεις ιδιωτική ασφάλιση;

«Ναι. Γιατί η κατάσταση στο χώρο της υγείας εδώ και χρόνια δεν πάει καθόλου καλά, χλωμή μου φαίνεται»…

Ποιες εφαρμογές υγείας έχεις στο κινητό σου;

«Έχω δύο. Το ένα είναι το Let’s Pap, που είναι δωρεάν, και το έχει φτιάξει η φαρμακευτική εταιρία AENORASIS με την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group) και αφορά την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, και η άλλη είναι το Pedometer, ένας βηματομετρητής που καταγράφει τον αριθμό των βημάτων, υπολογίζει τις θερμίδες που έχω κάψει, την απόσταση, το χρόνο περπατήματος και την ταχύτητα ανά ώρα. Ο στόχος μου είναι τα 10.000 βήματα καθημερινά».

Πώς καταπολεμάς το στρες;

«Έχω παντρευτεί ψυχολόγο»!

Έχεις κάνει ποτέ διαλογισμό;

«Το προσπάθησα αλλά δεν μου ταιριάζει ιδιαίτερα. Έχω όμως τώρα τελευταία δοκιμάσει τη μέθοδο Wim Hof Method , που έχει να κάνει με τις αναπνοές και μοιάζει λίγο με τον διαλογισμό, εστιάζει όμως στη σωστή αναπνοή, η οποία προσφέρει φοβερή χαλάρωση. Δεν το πίστευα μέχρι που το δοκίμασα. Στα αλήθεια δουλεύει»!

Ασκείσαι;

«Αν και έχω δοκιμάσει διάφορα προγράμματα, για να γράψω τα αντίστοιχα άρθρα, είμαι πιο πολύ των outdoor activities. Πεζοπορία (hiking), κολύμβηση, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα κ.λπ. Ό,τι έχει σχέση με περιπέτεια και φύση».

Μπορεί να είναι η διατροφή φάρμακο; Ξέρω ότι μαγειρεύεις πολύ και καλά (έχω δοκιμάσει εξάλλου!), πες μας κάποια μυστικά της μαγειρικής σου.

«Η διατροφή πάντα ήταν το φάρμακό μας αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις πάντα ούτε την προέλευση ούτε και τις μεθόδους με τις οποίες καλλιεργήθηκε η τροφή. Ωστόσο, ναι, μαγειρεύω καθημερινά, γιατί πιστεύω ότι το σπιτικό και ζεστό φαγητό είναι ένας τρόπος φροντίδας και διατήρησης της υγείας μας. Μυστικά; Πολλά!

  • Για παράδειγμα το ελαιόλαδο το βάζω πάντα τελευταίο στο φαγητό για να αποφύγω τη χοληστερίνη,
  • στις σούπες βάζω κάρι (έχει κουρκουμίνη που έχει πολλές ιδιότητες, μία από αυτές είναι ότι ενεργοποιεί τη σεροτονίνη και φτιάχνει τη διάθεση).
  • Και χρησιμοποιώ πάντα φρέσκιες πρώτες ύλες.
  • Α, και δεν τρώω ποτέ ξαναζεσταμένο φαγητό ενώ απολαμβάνω αυτό που τρώω τρώγοντας αργά και συνειδητά».
#ShapePeople: Καστανό ρύζι ή κινόα; Μουρουνέλαιο ή προβιοτικά; Η wellness editor Φίλια Μητρομάρα αποκαλύπτει τα μυστικά της για υγεία και ευεξία! - εικόνα 3

Τι θεωρείς υπερβολικό από αυτά που συστήνουν οι γιατροί ή τι σε εκνευρίζει που δε λένε;

«Με ενοχλεί που πολλοί δεν διαθέτουν το τακτ, τον τρόπο να ανακοινώσουν σε έναν ασθενή μία σοβαρή πάθηση ή το αντίθετο, τον αφήνουν να περιμένει με τις ώρες για να του πουν ότι δεν έχει τίποτα! Καλή η ειλικρίνεια αλλά χρειάζεται από μέρους τους περισσότερη ευαισθησία».

Τι έχεις πάντα στην τσάντα σου που αφορά την υγεία σου;

«Η τσάντα μου νομίζω ότι είναι σαν το τσαντάκι του sport Billy!

  • Υγρά χαρτομάντηλα για λόγους υγιεινής.
  • Καραμέλες μέντας και το σπρέι της Yotuel breath σπρέι για καθαρή αναπνοή.
  • Ένα lipbalm, κάνει και για τα εγκαύματα ή τις μικροαμυχές στο δέρμα, όχι μόνον για τα σκασίματα των χειλιών.
  • Τεχνητά δάκρυα για να ανακουφίζω τα μάτια μου από την ξηρότητα.
  • Μία ενυδατική κρέμα για τα χέρια.
  • Ένα αντηλιακό προσώπου.
  • Ίσως είναι το μοναδικό προϊόν που δεν ξεχνώ μετά τον καθαρισμό και την ενυδατική.
  • Και πολλά διαφημιστικά προϊόντα (βιταμίνες, κρεμούλες, κραγιόν κ.λπ.)».

Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Τι κάνεις;

«Προσπαθώ να γελάω περισσότερο και να αγχώνομαι λιγότερο. Η συχνή φράση που ψιθυρίζω στον εαυτό μου όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι το ‘Όλα διορθώνονται’. Επίσης άσκηση, θετική οπτική, έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά για να συνθέσω βιταμίνη D, πολλές σαλάτες και λιγότερο… Facebook με κάνουν να νιώθω καλύτερα»!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i