Κακή αναπνοή; 5 αιτίες (και οι λύσεις τους!)

Άν σε ταλαιπωρεί η κακοσμία του στόματος μάθε από που προέρχεται και πως θα την αντιμετωπίσεις.

Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Διαμαντής, οδοντίατρος, DDS, MSc Παθολογίας Στόματος Πανεπιστημίου Αθηνών


Για να καταπολεμήσεις τη δυσάρεστη αναπνοή, μάθε τι την προκαλεί, διάβασε τι μπορείς να κάνεις και απόκτησε ξανά αυτοπεποίθηση.


1. Κακή υγιεινή


Οι περισσότερες δυσάρεστες οσμές του στόματος προέρχονται από τις τροφές ή από τα βακτήρια, τα λεγόμενα αναερόβια, που βρίσκονται στο στόμα και τρέφονται από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Έτσι, δημιουργούν πτητικές θειικές ενώσεις, οι οποίες απελευθερώνονται στο περιβάλλον με δυσάρεστη οσμή.


Τι να κάνεις Το καλό βούρτσισμα των δοντιών αλλά και της ράχης της γλώσσας, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος διατηρούν τη στοματική χλωρίδα και απομακρύνουν τα βακτήρια. Ακόμη, τρώγε γιαούρτι. Έρευνα του Πανεπιστημίου Τσουρούμι στη Γιοκοχάμα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν γιαούρτι, δύο φορές την ημέρα, για 6 εβδομάδες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία.


2. Ξηρότητα


Το σάλιο μας περιέχει αντιβακτηριακές ουσίες, ενώ αποτελεί φυσική μέθοδο καθαρισμού των δοντιών. Όταν υπάρχει ξηροστομία, η έλλειψη του σιέλου, οι βλεννογόνοι και τα δόντια γίνονται πιο ευάλωτα στα βακτήρια.


Τι να κάνεις Πίνε νερό και μάσησε μια μαστίχα Χίου. Η μάσηση ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες εκκρίνοντας σάλιο, ενώ η μαστίχα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ακόμη έλεγξε μήπως έχεις άπνοια ύπνου, μια πάθηση κατά την οποία κοιμάσαι με ανοιχτό στόμα, κάτι που προκαλεί ξηρότητα.


3. Περιοδοντίτιδα


Αποτελεί το κυριότερο αίτιο δυσοσμίας, αφού ευνοεί την παγίδευση κατάλοιπων τροφών και νεκρωμένων επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία επιτρέπουν την υπερανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων.


Τι να κάνεις Η περιοδοντική νόσος είναι προχωρημένη ουλίτιδα. Εάν τα ούλα σου ματώνουν, επισκέψου τον οδοντίατρό σου. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική (βούτσισμα, νήμα, κτλ) ή χειρουργική. 


4. Τροφές


Ενοχοποιούνται το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλκοόλ. Το τελευταίο περιέχει αιθανόλη,  ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι έχουν μερκαπτάνες, δύσοσμα θειούχα στοιχεία. Ακόμη, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να δημιουργήσει κέτωση (η συσσώρευση στο αίμα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα όξινων ουσιών που ονομάζονται κετόνες), η οποία είναι αιτία κακής αναπνοής.


Τι να κάνεις Υπομονή! Είναι ανώφελο να βουρτσίζεις τα δόντια σου διαρκώς. Η χαρακτηριστική μυρωδιά διαρκεί όσο και η πέψη των τροφών που την προκάλεσε. Ακόμη ένταξε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό σου, καθώς έχουν λιγότερα πρωτεϊνικά παράγωγα και, επομένως δεν προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.


5. Ασθένειες


Η δυσοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας όπως ο διαβήτης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ακόμη, προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, π.χ., ιγμορίτιδα, δυσκοιλιότητα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων επιβαρύνουν την αναπνοή σου. Λιγότερο συνήθεις αλλά πιθανές είναι και οι παθήσεις στο συκώτι και τα νεφρά, εξαιτίας των οποίων οι τοξίνες αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.


Τι να κάνεις Δες το γιατρό ωστέ να συστήσει θεραπεία για την πάθησή σου ή να αλλάξει την αγωγή σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i