Το ήξερες ότι η σωστή στάση σώματος σχετίζεται με την καλή υγεία;

Η σωστή στάση σώματος δεν έχει να κάνει απλά με την εικόνα, αλλά με 5 πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία σου.

στάση σώματος iStock

Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, όλοι λίγο πολύ το κάνουμε. Είτε εξαιτίας γενετικής προδιάθεσης ή λόγω περιβάλλοντος, οι περισσότεροι από εμάς καμπουριάζουμε, διατηρώντας μία λάθος στάση σώματος. Και όσο κι αν πιστεύουμε πως δεν τρέχει και τίποτα, με το να αφήσουμε το σώμα μας να "κάνει τα δικά του", εν τέλει υπάρχουν τουλάχιστον 5 λόγοι, για τους οποίους θα πρέπει να κρατήσουμε μία ορθή στάση σώματος, που δεν έχουν να κάνουν με την εξωτερική μας εμφάνιση.

Τι σημαίνει σωστή στάση σώματος;

Πώς μπορούμε άραγε να καταλάβουμε αν η στάση που έχουμε είναι η σωστή; Σύμφωνα με τον γιατρό Kevin Lees, διατηρούμε σωστή στάση σώματος όταν καταφέρνουμε να έχουμε τα αυτιά, τους ώμους, τους μηρούς και τα πόδια μας κατά κάποιο τρόπο ευθυγραμμισμένα. Για δοκίμασε, μπορείς να το επιτύχεις;

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής στάσης σώματος;

1. Όχι μόνο η εικόνα σου είναι καλύτερη, αλλά και η αναπνοή σου βελτιώνεται. Με αυτή την στάση διευκολύνονται στο να ανοίξουν τα περάσματα αέρα, όταν παίρνεις βαθιές ανάσες, με το να ανοίγουν πλήρως οι πνεύμονές σου. Πιο αναλυτικά, αυτό που κάνει η καλή στάση είναι να βελτιώνει τη λειτουργία του διαφράγματος που είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία της αναπνοής.

2. Μετά την αναπνοή, σειρά έχει η πέψη. Σύμφωνα με αρκετούς χειροπρακτικούς, το να καμπουριάζεις μπορεί να επιβραδύνει τη διαδιακασία της πέψης, καθώς το διάφραγμα και το πυελικό έδαφος συνδέονται στενά με τα πεπτικά όργανα και επηρεάζουν την πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα. 

3. Αν ταλαιπωρείσαι από πόνους στη μέση και στον αυχένα, η κακή στάση του σώματος σίγουρα παίζει ρόλο για το αποτέλεσμα αυτό. Αυτό συμβαίνει, καθώς όταν καμπουριάζεις, καταπονείς τη μέση και τον αυχένα, αυξάνοντας την πίεση στην ωμοπλάτη και περιορίζοντας τη ροή του αίματος σε σημαντικούς μύες.

4. Έχεις παρατηρήσεις πως συχνά άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, απεικονίζονται με μία κακή στάση σώματος; Και όμως υπάρχει εξήγηση που δεν έχει να κάνει με ένα ακόμα στερεότυπο. Ειδικότερα, η στάση του σώματος συνδέεται με ένα εξαιρετικά νευρωμένο δίκτυο συνδετικών ιστών που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά σημάτων από το σώμα στον εγκέφαλο μέσω διαφόρων νευροδιαβιβαστών. Αυτό σημαίνει πως με απλά λόγια, το σώμα και το μυαλό είναι, πράγματι, στενά συνδεδεμένα. Έτσι, τις ημέρες που δεν νιώθεις καλά, μπορείς απλά να αλλάξεις τη στάση του σώματός σου, που θα οδηγήσει αποδεδειγμένα στην τόνωση της διάθεσής σου. 

5. Και όχι μόνο η διάθεσή σου βελτιώνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στις επιδόσεις σου στη γυμναστική. Σύμφωνα με μελέτες, ένα άτομο με κακή στάση του σώματος έχει περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστεί κατά την άσκηση και να μην φτάσει στο πικ των επιδόσεών του. Όπως μάλιστα έδειξε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020, ακόμα και η μικρής διάρκειας κακή στάση σώματος, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αθλητική επίδοση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i