Σχετίζεται το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι αδυναμίες των ερευνών;

Τι λέει έρευνα αναφορικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον καρκίνο του μαστού;

09.04.2019

εχεις διαβασει

Πόσο κρέας είναι πολύ

Το κόκκινο κρέας φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καλά νέα για τους λάτρεις του. Σύμφωνα με την έρευνα Nurses’ Health Study II, που ολοκληρώθηκε το 2015,  η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην πρώιμη ενηλικίωση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

H έρευνα

Παρατηρώντας περισσότερες από 88.000 γυναίκες για 20 χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές που έτρωγαν καθημερινά μιάμιση μερίδα ανεπεξέργαστου κόκκινου κρέατος (βόειο κρέας, χοιρινό ή αρνί) και επεξεργασμένου (χοτ ντογκ, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι και μορταδέλα) είχαν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε αντίθεση με αυτές που έτρωγαν μία μερίδα την εβδομάδα.

Κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα αύξανε μάλιστα το ρίσκο κατά 13%. Από την άλλη πλευρά, αντικαθιστώντας μία μερίδα κόκκινου κρέατος κάθε μέρα με λαχανικά, ξηρούς καρπούς, πουλερικά ή ψάρι, μείωναν τις πιθανότητες κατά 14%.

Διάβασε επίσης: Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάβασε επίσης: 6 σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο του νεφρού

Τι ισχύει στην πράξη

Το πρόβλημα με τις έρευνες αυτού του είδους είναι το γεγονός ότι στηρίζονται αυστηρά στην ικανότητα των συμμετεχόντων να συμπληρώνουν πληροφορίες σχετικά με την καθημερινή διατροφή τους που να είναι απόλυτα αληθινές και ακριβείς. Και δεν εννοούμε ότι σκόπιμα τις συμπληρώνουν λανθασμένα, αλλά δυστυχώς μερικές φορές το ανθρώπινο λάθος επικρατεί.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα. Ας μην ξεχνάμε πως η μεσογειακή διατροφή αναδείχτηκε κορυφαία διατροφή για το 2019, όπως ανακοινώθηκε από το US News and World Report.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece