Πολλή ζέστη; Τα ναι και τα όχι στη χρήση του air condition για να μην πάθεις ψύξη!

Θα σου έχει συμβεί να βρίσκεσαι σε κλειστό χώρο και έπειτα από λίγη ώρα να νιώθεις το λαιμό σου ξηρό, το κεφάλι σου να πονάει και να χαλάει η διάθεσή σου.

κλιματιστικό ζέστη καύσωνας σπίτι istock

Εάν αναρωτιέσαι γιατί αισθάνεσαι έτσι, έλεγξε πώς αερίζεται το δωμάτιο: πιθανόν να  διαπιστώσεις ότι υπεύθυνο είναι το air condition. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο αέρας που διοχετεύουν τα κλιματιστικά ανακυκλώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι οι ρύποι παγιδεύονται στο χώρο και μεταβάλλουν έτσι την ατμόσφαιρα όχι μόνο σε δυσάρεστη αλλά και σε επικίνδυνη.

Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο όταν στο δωμάτιο υπάρχουν πολλά άτομα, μοκέτες και χαλιά ή καπνός τσιγάρου. Όλα τα αιωρούμενα σωματίδια, οι οργανικές ενώσεις και τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και δρουν εις βάρος της ανθρώπινης υγείας. Το αποτέλεσμα; Υπνηλία, πονοκέφαλος, χαμηλή ενεργητικότητα και παραγωγικότητα, δύσπνοια κ.λπ. Εκτός από αυτά, συχνά τα κλιματιστικά θεωρούνται υπεύθυνα και για ψύξη, κρυολόγημα, πιάσιμο όταν ο αέρας ψύχεται επικίνδυνα και στοχεύει σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως η πλάτη, η μέση, ο λαιμός, το κεφάλι.

Διαβάστε Επίσης

Τι να προσέξεις στην αναζήτηση και στη χρήση του κλιματιστικού

Οι ειδικοί συνήθως συμβουλεύουν τους αγοραστές να προσέχουν τα εξής στοιχεία προτού καταλήξουν στην αγορά κάποιου μοντέλου κλιματιστικού.

  • Τη θέση του. Το μηχάνημα δεν πρέπει να τοποθετείται σε ύψος μικρότερο των 2 μέτρων. Έτσι, η λειτουργία του κρίνεται αποτελεσματική, χωρίς να ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του χρήστη.
  • Επιπλέον, το μέγεθος πρέπει να αναλογεί στο χώρο για τον οποίο προορίζεται, διαφορετικά δε θα διατηρείται η θερμοκρασία στην επιθυμητή θερμοκρασία. Τα περισσότερα κλιματιστικά διέπονται από τον ακόλουθο βασικό κανόνα: μονάδα απόδοσης κλιματιστικού ανά τετραγωνικό μέτρο.
  •  Τήρησε μόνη σου ή σε επικοινωνία με τους αρμόδιους τεχνικούς τις οδηγίες των κατασκευαστών περί συντήρησης, καθαρισμού και ελέγχου των κλιματιστικών εγκαταστάσεων.
  • Όταν το χρησιμοποιείς, φρόντισε να διακόπτεις συχνά τη χρήση του κλιματιστικού και να ανανεώνεις τον αέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως επίσης και να φροντίσεις να μην πέφτει ο ψυχρός αέρας απευθείας πάνω σου, προκαλώντας σου ψύξη.

Εναλλακτικές λύσεις

  • Εάν έχεις ήδη κακή εμπειρία από τα κλιματιστικά και η... ψύξη σου έχει χτυπήσει την πόρτα πολλές φορές, υπάρχουν κάποιες ενέργειες, ώστε το καλοκαίρι να διατηρείς το σπίτι ή το γραφείο σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς κίνδυνο και προβλήματα.
  • Εξέτασε κατ' αρχάς τη λύση του ανεμιστήρα. Η αγορά διαθέτει μοντέλα σε όλα τα μεγέθη, τα σχήματα και τα χρώματα ώστε, επιπλέον, να διακοσμεί μοναδικά το χώρο σου.
  • Για ακόμη πιο δροσερή και φρέσκια ατμόσφαιρα, μπορείς να δοκιμάσεις τους υδρανεμιστήρες (aircoolers) που λειτουργούν με νερό.
  • Τα φυλλοβόλα δέντρα και τα αναρριχώμενα φυτά προσφέρουν σκιά και διατηρούν χαμηλά τη θερμοκρασία, ενώ, ταυτόχρονα, ομορφαίνουν το σπίτι ή το γραφείο.
  • Βεβαιώσου όμως ότι ο χώρος διαθέτει παράθυρα, καθώς ο αέρας πρέπει να ανανεώνεται. Ο φρέσκος αέρας αποτελεί μία ακόμη, απόλυτα οικονομική, λύση. Ο φυσικός αερισμός ελαττώνει τη θερμοκρασία μέχρι και δύο βαθμούς, ειδικά όταν είναι διαμπερής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i