Κόπηκες; Οι πρώτες βοήθειες!

Κόπηκες; Μάθε πώς να φροντίσεις την πληγή σου.

μήλο πρώτες βοήθειες τραύμα υγεία hakule

Συνεργάστηκε ο Φώτης Νούλας, δερματολόγος

Ακόμη κι αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή σκούρο δέρμα, που σημαίνει πως και το παραμικρό κόψιμο καταλήγει σε σημάδι, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι μπορείς να απαλλαγείς από αυτό, πριν ακόμη σχηματιστεί. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορείς να αποτρέψεις τη μετατροπή μιας πληγής σε ουλή.

Τι συμβαίνει όταν κόβεσαι

Όταν ένα κόψιμο είναι αρκετά βαθύ, ώστε να προκαλέσει αιμορραγία, δηλαδή φτάνει μέχρι τη δεύτερη στιβάδα της επιδερμίδας, τα αιμοπετάλια έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν κρούστα (εφελκίδα). Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, τα κύτταρα ινοβλάστες, τα οποία παράγουν το κολλαγόνο, κατευθύνονται προς το τραύμα, προκειμένου να βοηθήσουν στην επανόρθωση του κατεστραμμένου δέρματος. Ο χρόνος επούλωσης για τα περισσότερα τραύματα είναι περίπου 10 ημέρες και δεν αφήνουν σημάδια. Κάποιες φορές, όμως, προκαλείται φλεγμονή ή μόλυνση που διαταράσσουν αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ινοβλάστες να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου δημιουργώντας ουλές είτε με τη μορφή δυσχρωμίας είτε με τη μορφή ανωμαλίας της επιδερμίδας.

Τι να προσέξεις

Ποιες είναι οι πληγές που δημιουργούν σημάδια; Αυτά είναι μερικά από τα δείγματα που μαρτυρούν ότι το δέρμα σου κινδυνεύει.

  • Κοκκινίλα ή πρήξιμο. Η δυσχρωμία της επιδερμίδας ή η υπερευαισθησία υποδηλώνουν την ύπαρξη μόλυνσης, που είναι η Νο 1 αιτία για τη δημιουργία ουλής.
  • Φαγούρα. Η έντονη επιθυμία σου να ξύσεις την πληγή σημαίνει ότι οι ινοβλάστες... δουλεύουν υπερωρία, γεγονός που συχνά οδηγεί στην υπερπαραγωγή νέου δέρματος, δηλαδή στη δημιουργία σημαδιού.
  • Χειρουργική τομή. Μια βαθιά πληγή είναι πολύ πιο πιθανό να αφήσει σημάδι καθώς δύσκολα κλείνει χωρίς ράμματα.
  • Το σημείο της πληγής. Τα κοψίματα στα χέρια ή τα γόνατα είναι εύκολο να ανοίξουν καθώς κινείσαι και επομένως ο χρόνος επούλωσης παρατείνεται.

Απλές λύσεις

  • Καθάρισε καλά την πληγή με σαπούνι και νερό. Πλύνε την πληγή το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια αντιβιοτική κρέμα. Έπειτα, κάλυψέ τη με έναν ταχυεπίδεσμο, που δε θα αφαιρέσεις για δύο μέρες.
  • Διατήρησε την πληγή ενυδατωμένη. Για να επιταχύνεις τη διαδικασία της επούλωσης, βάζε λίγη ενυδατική κρέμα στο τραύμα δύο φορές την ημέρα, για μία εβδομάδα. Προτίμησε μία με αλόη που ενυδατώνει και προλαμβάνει τις φλεγμονές.
  • Θεραπεία με σιλικόνη. Εάν μετά τις 39 ημέρες το δέρμα εξακολουθεί να είναι τραχύ, δοκίμασε μια θεραπεία με σιλικόνη. Η σιλικόνη θα επαναφέρει το δέρμα στην αρχική του λεία κατάσταση.

Η γνώμη του ειδικού

Εάν, παρ' όλες τις προσπάθειές σου, η πληγή παραμένει, τότε ο δερματολόγος θα σε βοηθήσει με ενέσεις κορτιζόνης που λειαίνουν άμεσα την επιδερμίδα. Για να απαλλαγείς από τις παλιές σου ουλές, η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι κάποια θεραπεία με λέιζερ, που θα ομαλοποιήσει τον τόνο και την υφή του δέρματος.

Το συμπέρασμα: «Όσο πιο γρήγορα περιποιηθείς την επιδερμίδα σου –ιδανικά μέσα σε πέντε μέρες από το κόψιμο– τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να μείνει ουλή» επισημαίνει ο Φώτης Νούλας.

Διάβασε επίσης: Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα εντόμου, τσούχτρας ή δάγκωμα φιδιού: Τι να κάνεις

Διάβασε επίσης: Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα – και tips για την ασφάλεια όλης της οικογένειας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i