Μήπως ο γιατρός έκανε λάθος διάγνωση; 5 περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί!

Μήπως είναι λάθος διάγνωση; Αυτές είναι οι πέντε πιο συχνές παρερμηνείες που δίνουν οι γιατροί σε συμπτώματα – συν πώς να πάρεις, τελικά, τη σωστή καθοδήγηση και να νιώσεις πιο γρήγορα καλά.

στόχος λάθος ιατρικό λάθος διάγνωση υγεία Jumbo2010

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Σταματίου, χειρουργός μαιευτήρας - γυναικολόγος, συνεργάτης ΙΑΣΩ, Κωνσταντίνος Παπαναστασόπουλος, Μ.D., ορθοπαιδικός χειρουργός (www.amisorthopedics.gr), Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, επιστημονική συνεργάτρια Νοσοκομείου «Υγεία» (pataridou.gr), Aνδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος

Όταν μια ενόχληση ή ένας πόνος σε στέλνει στο γιατρό σου, πιθανότατα δεν αμφισβητείς τη διάγνωση. Όμως και οι γιατροί μπορεί να κάνουν λάθος. Έως και το 15% των διαγνώσεων σε ασθενείς είναι λανθασμένες, αποκαλύπτεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine.

Εμείς ρωτήσαμε γιατρούς που εμπιστευόμαστε να μας πουν ποιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν συχνά μπορεί να παρερμηνευτούν και να γίνει λάθος διάγνωση, όταν η ασθενής είναι μια δραστήρια γυναίκα. Ιδού...

1. Νιώθεις συνεχώς την ανάγκη να ουρήσεις και όταν πηγαίνεις, αισθάνεσαι ενόχληση

  • Η συνηθισμένη διάγνωση: Ουρολοίμωξη.
  • Ίσως είναι: Σύνδρομο επώδυνης κύστης ή διάμεση κυστίτιδα.

Σε αυτή τη χρόνια κατάσταση παρουσιάζεται φλεγμονή στους ιστούς του τοιχώματος της κύστης, με αποτέλεσμα πόνο στην πύελο και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ουρολοίμωξης. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ουρολοίμωξη –μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να κολλήσεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή από μη τήρηση κανόνων υγιεινής σε τουαλέτα- η αιτία του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστη.

«Η ουρολοίμωξη είναι πολύ πιο συνηθισμένη, έτσι πολλοί γιατροί κάνουν λάθος διάγνωση όταν τους περιγράφεις τηλεφωνικά το πρόβλημα και απλώς σου δίνουν μια αντιβίωση» λέει ο δρ Ιωάννης Σταματίου, χειρουργός μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης ΙΑΣΩ. Η αντιφλεγμονώδης επίδραση του αντιβιοτικού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για λίγο, αλλά δε θα αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα, εφόσον πρόκειται για χρόνια φλεγμονή.

Τι μπορείς να κάνεις;

«Όταν έχεις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, πρέπει να πας στο γιατρό σου για έλεγχο με γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων ή ακόμα και κυστεοσκόπηση σε περίπτωση συνεχών υποτροπών» συμβουλεύει ο ειδικός.

Ενημέρωσέ τον πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα καθώς και τι σου φαίνεται πως τα προκαλεί και τι τα ανακουφίζει. Αν πιστεύει ότι έχεις σύνδρομο επώδυνης κύστης, ενδεχομένως να σου συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που βοηθά στην «αναδόμηση» των προβληματικών τοιχωμάτων της κύστης. «Ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό, όπως η αμιτριπτυλίνη, μπορεί να ανακουφίσει το χρόνιο πόνο αλλά πρέπει να δίνεται πάντα με σύνεση και γνωρίζοντας τις πιθανές παρενέργειες» λέει ο ειδικός.

Οι κολπικές πλύσεις θα μπορούσαν να ανακουφίσουν μερικώς τα συμπτώματα. Για ανακούφιση του πόνου στο σπίτι, δοκίμασε ένα ζεστό μπάνιο ή θερμά επιθέματα στην πονεμένη λεκάνη σου. Επίσης, ένα ποτήρι νερό με 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, θα μειώσει την οξύτητα των ούρων.

«Η απομάκρυνση των συνηθισμένων ενόχων σε μεγάλες δόσεις, π.χ., οτιδήποτε με καφεΐνη –καφές, σοκολάτα, τσάι– ή ανθρακικό, καθώς και τα πολλά εσπεριδοειδή, και η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως θα βοηθήσουν σημαντικά» προτείνει ο δρ Ιωάννης Σταματίου.

2. Όταν τρέχεις ή περπατάς, πονάει το εσωτερικό μέρος του αστραγάλου σου και δείχνει λίγο κόκκινο και πρησμένο.

  • Η συνηθισμένη διάγνωση: Στραμπούληγμα ή διάστρεμμα του αστραγάλου.
  • Ίσως είναι: Πρηνισμός του άκρου πόδα.

Με φυσιολογικό πρηνισμό, όταν πατήσει η φτέρνα σου στο έδαφος, το πέλμα σου στρίβει προς τα μέσα ώσπου να έρθει επίπεδο με το έδαφος. Μετά, όταν ανυψώνεις τη φτέρνα για να κάνεις ένα βήμα, το βάρος σου μεταφέρεται στο μπροστινό εσωτερικό μέρος του πέλματος και στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου.

Στους ανθρώπους με μεγάλο πρηνισμό, ωστόσο, το πέλμα συνεχίζει να στρέφεται προς τα μέσα καθώς μεταφέρουν το βάρος του σώματός τους. Αυτή η κίνηση ασκεί πίεση στους τένοντες και τους συνδέσμους γύρω από τον αστράγαλο, προκαλώντας πόνο που μπορεί να είναι αμβλύς και ήπιος κάποιες φορές και οξύς κάποιες άλλες.

Τι μπορείς να κάνεις;

Σε πολλά εξειδικευμένα καταστήματα αθλητικών ειδών γίνεται ανάλυση βηματισμού, η οποία μελετά τον τρόπο που πατά το πέλμα και μεταφέρεται το βάρος σου καθώς τρέχεις, οπότε μπορεί να εντοπιστεί πρόβλημα πρηνισμού.

Μπορείς, επίσης, να κοιτάξεις τη σόλα των αθλητικών σου ή των φλατ παπουτσιών που φοράς καθημερινά για να δεις πού έχουν φθαρεί: αν οι φτέρνες είναι πιο φθαρμένες στην εσωτερική πλευρά και έχουν κλίση προς τα μέσα στην περιοχή της καμάρας, σημαίνει πως στρέφεις πολύ το πέλμα σου σε κάθε δρασκελιά.

«Δοκίμασε ορθοπαιδικό πέλμα ή υποστηρίγματα καμάρας για να μειώσεις τον πρηνισμό» λέει ο Κωνσταντίνος Παπαναστασόπουλος, Μ.D., ορθοπαιδικός χειρουργός. Επίσης, διάλεξε σταθερά αθλητικά παπούτσια.

Διάβασε επίσης: Κάνε αυτές τις ασκήσεις για δυνατά πέλματα (τις συστήνει ο ορθοπαιδικός!)

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα αλλεργίας: Ποιες είναι οι 10 συχνότερες αλλεργίες και πώς θα τις αποφύγεις

3. Έχεις πονοκέφαλο, καταρροή, ρινική συμφόρηση και κόπωση

  • Η συνηθισμένη διάγνωση: Αλλεργία.
  • Ίσως είναι: Χρόνια ιγμορίτιδα.

Σύμφωνα με έρευνα από το αμερικανικό Asthma and Allergy Foundation, το

51% όσων συμμετείχαν είχαν θεωρήσει ότι είχαν αλλεργίες ενώ έπασχαν από ιγμορίτιδα και προτίμησαν να πάρουν φαρμακευτική αγωγή αντί να επισκεφθούν το γιατρό. Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει μήνες με τουλάχιστον τρεις λοιμώξεις το χρόνο.

Κάποια αντιισταμινικά μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματά της, κρύβοντας και συντηρώντας όμως το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή «μία λοίμωξη που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με επέμβαση», εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, xειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, επιστημονική συνεργάτρια Νοσοκομείου «Υγεία».

Η ειδικός προσθέτει ότι «ειδικά σήμερα ο ασθενής δεν πρέπει να φοβάται το χειρουργείο για την ιγμορίτιδα, γιατί γίνεται, πλέον, με μοντέρνες ενδοσκοπικές τεχνικές».

Τι μπορείς να κάνεις;

«Kατ’ αρχάς, να μην κάνεις αυτοδιάγνωση» συστήνει η ειδικός. «Η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια αν είναι ιγμορίτιδα και θα οδηγήσουν στην ενδεδειγμένη θεραπεία, που μπορεί να είναι συντηρητική με φάρμακα ή χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο. Αν επιμένεις να θες ο γιατρός σου να σου συστήσει κάποιο σκεύασμα τηλεφωνικά, επισήμανε όλα τα συμπτώματά σου. Στην ιγμορίτιδα, για παράδειγμα, δεν έχεις δακρύρροια, ενώ συνήθως ακολουθεί κάποια αναπνευστική λοίμωξη».

4. Ζαλίζεσαι και νιώθεις αδυναμία στη διάρκεια της άσκησης

  • Η συνηθισμένη διάγνωση: Αφυδάτωση.
  • Ίσως είναι: Χαμηλό σάκχαρο αίματος (υπογλυκαιμία).

Είναι εύκολο για τους γιατρούς να παρερµηνεύσουν στους δραστήριους ανθρώπους την υπογλυκαιµία ως αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι πιο συνηθισµένη και µπορεί να σε ξεγελάσει και να νοµίζεις ότι λιποθυμάς.

Και µε τα δύο προβλήµατα θα νιώθεις καλύτερα αφού πιεις ένα χυµό ή ένα αθλητικό ρόφηµα (λόγω γλυκόζης), αν όµως το σάκχαρο στο αίµα σου είναι χαµηλό, τότε είναι η ζάχαρη και όχι η ενυδάτωση που σε βοηθά. «Υπάρχει η λανθασµένη εντύπωση πως στους υγιείς άνθρωπους µε φυσιολογικό µεταβολισµό του σακχάρου δεν µπορεί το σάκχαρό τους να πέσει εξαιτίας της άσκησης, αυτό όµως µπορεί να συµβεί» εξηγεί ο Aνδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος.

Τι μπορείς να κάνεις;

Κράτησε ένα ηµερολόγιο τροφής και άσκησης και δώσε στο γιατρό σου ένα λεπτοµερές ιστορικό της διατροφής σου, της πρόσληψης υγρών και του ρυθµού των προπονήσεών σου. Για να αποφύγεις επόµενα επεισόδια, σταθεροποίησε το σάκχαρό σου τρώγοντας ένα σνακ µε πρωτεΐνηκαι λιπαρά, όπως µία µπανάνα µε φιστικοβούτυρο, 2 ώρες πριν από τη γυµναστική. Γενικά προσπάθησε να μην είσαι νηστική για πάνω από 4 ώρες.

5. Νιώθεις πεσμένη και νευρική, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και θέλεις να κοιμηθείς. Επίσης, έχεις πάρει κιλά.

  • Η συνηθισμένη διάγνωση: Κατάθλιψη.
  • Ίσως είναι: Υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός).

Όταν ο θυρεοειδής σου αδένας δεν παράγει συγκεκριμένες ορµόνες, οι σωµατικές λειτουργίες γίνονται πιο αργές, κάνοντάς σε να νιώθεις νωθρή και ευερέθιστη.

«Βλέπω πολλές περιπτώσεις ασθενών µου όπου αυτά τα συµπτώµατα έχουν διαγνωστεί λανθασµένα ως κατάθλιψη» επισηµαίνει ο Aνδρέας Θωμόπουλος. Ο υποθυρεοειδισµός µπορεί να ξεκινήσει από κάθε ηλικία και εµφανίζεται και στο 15-20% των γυναικών µετά από εγκυµοσύνη, όπου µπορεί να εκληφθεί λανθασµένα ως επιλόχειος κατάθλιψη.

Στα συµπτώµατα συµπεριλαµβάνονται η αυξηµένη ευαισθησία στο κρύο, βραδυκαρδίες, η λέπτυνση της τρίχας των µαλλιών, το ξηρό δέρµα και η δυσκοιλιότητα. Ο παθολόγος σου µπορεί να σου συνταγογραφήσει τις βασικές εξετάσεις για το θυρεοειδή, οι οποίες όµως δεν είναι πάντοτε αρκετές.

Τι μπορείς να κάνεις;

Επισκέψου έναν ενδοκρινολόγο για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να προσδιοριστούν τα επίπεδα της θυρεοτρόπου ορµόνης (TSH) και δύο θυρεοειδικών ορμονών, της Τ3 και της Τ4. Ζήτησέ του, επίσης, έλεγχο και για τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς θεραπεύεται µε τη λήψη φαρµάκων που υποκαθιστούν τη θυρεοειδική ορµόνη και θέλει αρκετούς µήνες για να βελτιωθούν τα συµπτώµατα.

3 tips για σωστή διάγνωση

1. Διάλεξε ένα γιατρό που να σου αφιερώνει αρκετό χρόνο

«Αν νιώθεις ότι ο γιατρός σου δε σου δίνει αρκετή προσοχή στην επίσκεψη ή στην αναφορά των συμπτωμάτων σου, είναι πιο πιθανό να κάνει λάθος εκτίµηση» λέει η Ανατολή Παταρίδου.

2. Μείνε μακριά από το Google

Σε έρευνα από το κέντρο Pew Research Center βρέθηκε πως το 40% των γυναικών κάνουν αυτοδιάγνωση on-line και μετά το μόνο 55% από αυτές επισκέφθηκαν γιατρό. Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή μπορεί να αναφέρεις μόνο τα συμπτώματα που επιβεβαιώνουν τις δικές σου υποθέσεις. Κράτα ένα ημερολόγιο με όλα σου τα συμπτώματα, φτιάξε μια λίστα με ερωτήσεις και πάρε τα και τα δύο μαζί σου στο ραντεβού σου με το γιατρό.

3. Αν ο γιατρός πει ότι θέλει να σε ξαναδεί σε μερικές ημέρες, πήγαινε!

Συχνά οι γιατροί χρειάζεται να παρακολουθήσουν κάποια συμπτώματα και να εφαρμόσουν διαφορετικές θεραπείες για να καταλήξουν στη σωστή διάγνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i