Μπορεί να έχεις αλλεργία στον ήλιο; Μάθε τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτείς

Πολλοί αναφέρουμε την αντίδραση του δέρματος στον ήλιο ως αλλεργία στον ήλιο. Οι ειδικοί μας εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα προστατευτούμε.

γυναίκα ήλιος καλοκαίρι istock

Ξεκινάς τις διακοπές σου χαρούμενη και κεφάτη αλλά με τα πρώτα μπάνια το δέρμα σου αρχίζει να κοκκινίζει παράξενα και να σε τρώει. Μήπως έχεις αλλεργία στον ήλιο;

Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο;

Συνήθως αποδίδουμε σε αυτήν κάθε αντίδραση του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την επιστήμη, όμως, η πραγματική αλλεργία στον ήλιο εκφράζεται με συγκεκριμένες αντιδράσεις: Αυτές είναι η ηλιακή κνίδωση, το πολύμορφο από φως εξάνθημα, η φωτοαλλεργική και φωτοτοξική δερματίτιδα, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ). Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από πολλές εκθέσεις στον ήλιο και απαιτεί την ύπαρξη ενός φωτοαλλεργιογόνου, σε αντίθεση με τη φωτοτοξική δερματίτιδα που μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη φορά που το δέρμα θα έρθει σε επαφή με την φωτοτοξική ουσία (πχ. κολόνιες και αρώματα, επαφή με ορισμένα φυτά) και την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ηλιακή κνίδωση αποτελεί μία σπάνια πάθηση που οφείλεται αμιγώς σε αντίδραση του δέρματος με τον ήλιο η οποία περιλαμβάνει την μετατροπή ενός φυσιολογικού συστατικού του δέρματος σε αλλεργιογόνο ενώ παρόμοια είναι και η αιτιολογία του συνηθέστερου πολύμορφου εκ φωτός εξανθήματος.

Τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων από τον ήλιο

Τα συμπτώματά τους παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνηθισμένα είναι το ερύθημα (κοκκίνισμα) με ή χωρίς οίδημα ή εξάνθημα, ο κνησμός, η μελάγχρωση του δέρματος, οι φυσαλίδες διαφόρων μεγεθών, η ροή υγρού ή το "σκάσιμο" του δέρματος κυρίως στις περιοχές φωτοέκθεσης.

Διάβασε επίσης: Kαλοκαιρινά προβλήματα: Αντιμετώπισε σπυράκια, ιδρώτα, εγκαύματα, φουσκάλες

Διάβασε επίσης: Ήλιος και ψωρίαση: Ο συνδυασμός είναι ευεργετικός αλλά με προϋποθέσεις

Πώς θα προστατευτούμε από την αλλεργία στον ήλιο

• Αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. • Φοράμε προστατευτικά ρούχα (παντελόνι, μακρυμάνικη μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου) όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους. • Προτιμάμε να καθόμαστε στη σκιά (η ηλιακή ακτινοβολία ούτως ή άλλως αντανακλάται στις λείες επιφάνειες). • Δεν ξεχνάμε τη συχνή επάλειψη με το κατάλληλο για το δέρμα μας αντηλιακό. • Τέλος, αν παίρνουμε φάρμακα, ρωτάμε τον δερματολόγο μας εάν μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση στον ήλιο.

Πότε πρέπει να πας στο δερματολόγο

Εάν διαπιστώσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείς αμέσως δερματολόγο, ο οποίος είναι αυτός που έχει τις γνώσεις να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία για τις παθήσεις του δέρματος.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i