"Μπορώ να κολυμπήσω μετά από επέμβαση στο στήθος;"

Την απάντηση για το αν επιτρέπεται το κολύμπι μετά από επέμβαση στο στήθος θα σου τη δώσει ο γιατρός σου, ωστόσο κάποιες γενικές συμβουλές ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις.

γυναίκα θάλασσα διακοπές καλοκαίρι ήλιος istock

Εάν έχεις κάνει πρόσφατα ογκολογική επέμβαση στο μαστό ή μαστεκτομή θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική όταν αποφασίσεις να πας για μπάνιο στη θάλασσα. Το νερό της θάλασσας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς – που φυσικά δεν είναι όλοι τους παθογόνοι. Και παρότι αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τους υγιείς ανθρώπους, μια βουτιά στο νερό πολύ σύντομα μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Να κολυμπήσεις μετά από επέμβαση στο στήθος ή όχι;

"Η άσκηση αμέσως μετά από μια χειρουργική επέμβαση δεν επιτρέπεται και το κολύμπι δεν αποτελεί εξαίρεση. Συνήθως χρειάζεται να μεσολαβήσουν 4-6 εβδομάδες μετά από ένα χειρουργείο στο μαστό για να δώσει ο γιατρός το πράσινο φως. Από την άλλη πλευρά, η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης και αποφυγής της μυϊκής ατροφίας που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς μετεγχειρητικά", εξηγεί η ειδικός στην ογκολογική χειρουργική και πλαστική αποκατάσταση μαστού Δρ. Παρασκευή Λιάκου. Και διευκρινίζει: "Το συγκεκριμένο είδος άθλησης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ασφαλέστερους και πιο άνετους τρόπους ενδυνάμωσης, εξαιτίας της άνωσης του νερού, η οποία δεν καταπονεί τους μύες και τις αρθρώσεις. Πέραν, όμως, των πρακτικών λόγων, το κολύμπι χαρίζει ευεξία και ψυχική ανάταση, που τόσο ανάγκη έχουν όλες οι γυναίκες που έχουν βιώσει αυτήν την εμπειρία". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι χρειάζεται να προσέχεις μετά από επέμβαση στο στήθος

Η καθαρότητα του νερού είναι πολύ σημαντική εάν έχεις υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο. Όπως εξηγεί η γιατρός, τα μικρόβια και οι χημικές ουσίες στη θάλασσα ή την πισίνα μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Ειδικά άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι γυναίκες που έχουν πρόσφατα λάβει ορισμένους τύπους χημειοθεραπείας, μπορούν να υποφέρουν από σοβαρότερα συμπτώματα και να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις εάν μολυνθούν. Εάν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, συζήτησε με τον γιατρό σου εάν επιτρέπεται να κολυμπήσεις και πότε και διάλεξε μια περιοχή που είσαι (αρκετά) σίγουρη ότι έχει καθαρά νερά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i