Μπορούμε να πάθουμε ουρολοίμωξη από την ερωτική επαφή;

Αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να πάθεις ουρολοίμωξη από την ερωτική επαφή, οι ειδικοί μας δίνουν την απάντηση. Plus: Οι καλές συνήθειες για να την αποφύγεις.

ζευγάρι istock

Γεγονός: Μία στις δύο γυναίκες θα πάθει κάποια στιγμή στη ζωή της ουρολοίμωξη. Και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αναρωτηθείς εάν είναι δυνατό να πάθεις ουρολοίμωξη από το σεξ. Για την ακρίβεια, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού σωλήνα είναι τόσο συνηθισμένες και μπορεί να οφείλονται στο σεξ αλλά και σε άλλες αιτίες.

Μπορείς να πάθεις ουρολοίμωξη από την ερωτική επαφή;

Έρευνα έχει βρει πως μια "δραστήρια" ερωτική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες ουρολοίμωξης. "Τυπικά, τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη του ουροποιητικού προέρχονται από τη χλωρίδα του εντέρου" εξηγεί ο Alex Shteynshlyuger, M.D., διευθυντής της μονάδας Urology Specialists στη Νέα Υόρκη. "Πάνω από το 60% των λοιμώξεων αυτών αποδίδονται στο E.coli, το οποίο ζει στο έντερο. Η θέση του γυναικείου κόλπου τόσο κοντά στον πρωκτό, κάνει πιο πιθανή τη μεταφορά του προς τη μικρή γυναικεία ουρήθρα. Στη συνέχεια, το βακτήριο συνεχίζει το ταξίδι του προς την κύστη. Εκεί μπορεί να ξεπεράσει τις άμυνες του ανοσοποιητικού και να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση". Και με τον... ευγενικό αυτό όρο, εννοούμε πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση, ερεθισμό, πόνο χαμηλά στην κοιλιά και συχνοουρία.

Για να μην πάθεις ουρολοίμωξη από την ερωτική επαφή: Οι καλές συνήθειες

Πιες νερό

Η πιο εύκολη προληπτική κίνηση. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού σημαίνει συχνή ούρηση άρα και αποβολή των μικροβίων πριν αυτά φτάσουν στα ενδότερα του οργανισμού. Επίσης αδειάζει η κύστη και αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους στο στο εσωτερικό της.

Διάβασε επίσης: Κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, HPV: Τι να κάνεις βήμα βήμα σε κάθε γυναικολογικό πρόβλημα

Διάβασε επίσης: Συχνοουρία, κολπίτιδα, αυξημένες εκκρίσεις: Τι σημαίνουν αυτές οι κοινές ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα

Ούρησε μετά την ερωτική επαφή

Ορισμένες μελέτες συνδέουν την ούρηση μετά το σεξ με λιγότερα περιστατικά ουρολοίμωξης. Όπως και νά' χει, η κίνηση αυτή απομακρύνει πιθανά βακτήρια προτού προλάβουν να φτάσουν στην κύστη σου.

Καλή υγιεινή

"Οι σωστές συνήθειες υγιεινής, όπως το να σκουπίζεσαι πάντα από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση της τουαλέτας, μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες για λοίμωξη" συμβουλεύει ο Shepherd. Μελέτη (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) έχει βρει πως ο λάθος τρόπος σκουπίσματος αυξάνει κατά 64% τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Επίσης μην το παρακάνεις με τη χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής, καθώς μπορούν να διαταραχτεί το pH και τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i