Μπορούν οι ορμόνες να προκαλέσουν έκκριμα της θηλής;

Διακυμάνσεις ορμονών και έκκριμα θηλής: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

BeFunky-collage (6)

Το έκκριμα θηλής συμβαίνει συνήθως όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή νοσηλεύεται, και μπορεί επίσης να εμφανιστεί σύντομα μετά από τον τοκετό ή μια απώλεια εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή αυτού του εκκρίματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει έκκριμα θηλής που δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Αυτό το σύμπτωμα συχνά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά μπορεί περιστασιακά να σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα υγείας.

Διακυμάνσεις ορμονών και έκκριμα θηλής

Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματος. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μητρικού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού λευκού ή κίτρινου πρωτογάλακτος που συνήθως βγαίνει από τις θηλές τις ημέρες πριν από την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Αν και το πρωτόγαλα εμφανίζεται συνήθως λίγο μετά τη γέννηση, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι παράγουν πρωτόγαλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για αυτή την παραγωγή πρωτογάλακτος.

Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσουν έκκριμα από το στήθος.

Οι καταστάσεις στις οποίες μπορεί να συμβεί φυσιολογικά το φαινόμενο αυτό είναι:

  • Ως ανταπόκριση στη διέγερση των θηλών ή του στήθους (πχ κατά τη διάρκεια του σεξ)
  • Κατά τη διάρκεια ενός ζεστού ντους
  • Σε άτομα με θυρεοειδικές παθήσεις και ασθένειες που επηρεάζουν τις ορμόνες τους, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών χαπιών, οπιούχων, αντικαταθλιπτικών, φαρμάκων αρτηριακής πίεσης ή φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα

Το κανονικό έκκριμα θηλής συνήθως δεν σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, εάν η μορφή του αλλάξει ή εμφανίζεται χωρίς καμία διέγερση, θα μπορούσε να υποδηλώνει λοίμωξη ή άλλο σοβαρό ζήτημα.

Εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, ο καρκίνος του μαστού είναι απίθανο να είναι η αιτία. Αυτή η ασθένεια συνήθως προκαλεί πρόσθετα συμπτώματα, όπως ένα εξόγκωμα ή αλλαγή στην υφή της θηλής. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος δικαιολογεί μια επίσκεψη στον γιατρό.

Αιτίες

Το έκκριμα θηλής μπορεί να έχει διάφορα χρώματα, χωρίς το χρώμα να αποκαλύπτει απαραίτητα πολλά για την αιτία της. Αντ 'αυτού, είναι σημαντικό να εξεταστούν άλλα συμπτώματα.

Διάφανο έκκριμα

Το διάφανο έκκριμα είναι πολύ συνηθισμένο. Η διέγερση του στήθους μπορεί να προκαλέσει μικρές ποσότητες διαφανούς εκκρίματος, ειδικά εάν μια γυναίκα συμπιέζει τα στήθη της ή διεγείρονται συχνά.

Τα στήθη ανταποκρίνονται τόσο έντονα σε μια διέγερση που είναι πραγματικά δυνατό να προκληθεί γαλουχία ακόμη και χωρίς να είναι έγκυος ή να έχει γεννήσει. Οι γυναίκες που προσπαθούν να παράξουν γάλα μπορεί να παρατηρήσουν διάφανο έκκριμα που αυξάνεται σε όγκο και γίνεται σταδιακά παχύτερο.

Οι έγκυες, οι γυναίκες που μόλις γέννησαν, οι θηλάζουσες και όσες έχουν πρόσφατα αποβάλλει παρατηρούν συχνά το διάφανο έκκριμα θηλής.

Λευκό έκκριμα

Η έκκριση λευκού υγρού από τις θηλές είναι συνηθισμένη μεταξύ των εγκύων και εκείνων που θηλάζουν ή έχουν μόλις γεννήσει.

Τις στιγμές μετά τον τοκετό, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει αύξηση του πρωτογάλακτος, το οποίο είναι ένα διάφανο, λευκό ή κίτρινο υγρό. Μερικές παρατηρούν ότι το λευκό έκκριμα ή το γάλα συνεχίζεται για μήνες μετά τον απογαλακτισμό. Σε γυναίκες που δεν θηλάζουν ή δεν είναι έγκυες, το λευκό υγρό μπορεί να εξακολουθεί να είναι φυσιολογικό, ειδικά αν συμβεί μετά από έντονη διέγερση θηλών ή στήθους.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο γαλακτόρροια για να αναφερθούν στην παραγωγή μητρικού γάλακτος ή γαλακτώδους έκκρισης εκτός εγκυμοσύνης και θηλασμού ή θωρακικής τροφοδοσίας.

Μερικές αιτίες της γαλακτόρροιας εκτός από τη διέγερση θηλών περιλαμβάνουν:

  • Καταστάσεις που επηρεάζουν την υπόφυση στον εγκέφαλο, όπως ένας καλοήθης όγκος
  • Φάρμακα που επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως αντισυλληπτικά χάπια ή συμπληρώματα οιστρογόνων
  • Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μάραθου
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Κάποια άλλα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά
Κίτρινο έκκριμα

Το πρωτόγαλα, το υγρό που εμφανίζεται πριν από το μητρικό γάλα, μπορεί να είναι κίτρινο, διαφανές ή λευκό ή μπορεί να αλλάξει χρώματα. Μερικές γυναίκες το εμφανίζουν στην εγκυμοσύνη ή λίγο μετά τη γέννα.

Το κίτρινο έκκριμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της διέγερσης των θηλών.

Τα άτομα με εκτασία του μαστικού πόρου μπορεί επίσης να παρατηρήσουν κίτρινο ή λευκό έκκριμα θηλής. Στις γυναίκες με αυτή την κατάσταση, ένας αγωγός γάλακτος στο τοίχωμα του μαστού διευρύνεται και πυκνώνει, προκαλώντας την έκκρισή του από το στήθος. Είναι πιο συχνό σε όσες πλησιάζουν την εμμηνόπαυση.

Η εκτασία πόρων συχνά φεύγει από μόνη της ή αντιμετωπίζεται με ζεστές κομπρέσες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, και μόνο εάν η κατάσταση προκαλεί πόνο, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση του αγωγού.

Πράσινο έκκριμα

Το πράσινο έκκριμα θηλών μπορεί να είναι κανονικό. Μια γυναίκα που είναι έγκυος ή θηλάζει μπορεί να παρατηρήσει ότι το υγρό από το στήθος της μερικές φορές φαίνεται ελαφρώς πράσινο. Ωστόσο, αυτό μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη στο στήθος. Οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές μετά από κάποιο τραυματισμό στο στήθος ή κατά τον θηλασμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, μια λοίμωξη συμβαίνει όταν φράσσεται ο αγωγός γάλακτος.

Ορισμένα σημάδια και συμπτώματα μιας λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Πόνο, κνησμό ή κάψιμο στο στήθος
  • Ένα πρησμένο σημείο στο στήθος
  • Ένα καυτό σημείο στο στήθος
  • Πυρετό ή συμπτώματα γρίπης
  • Αιφνίδια μεταβολή της παραγωγής μητρικού γάλακτος, όπως η παραγωγή λιγότερου μητρικού γάλακτος
Κόκκινο έκκριμα

Αν και το κόκκινο έκκριμα μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, μπορεί να είναι φυσιολογικό για τις μητέρες που θηλάζουν και είναι ασφαλές για αυτές να συνεχίσουν τον θηλασμό. Εάν το κόκκινο υγρό ωστόσο συνεχίζεται συνιστάται η επίσκεψη σε έναν γιατρό. Το αίμα μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση ή τραυματισμό.

Ένας όγκος του μαστού ή αλλιώς καλοήθη θηλώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν κόκκινο έκκριμα. Μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει ένα εξόγκωμα και το έκκριμα μπορεί να προέρχεται μόνο από τη μία θηλή.

Ένα θήλωμα δεν είναι καρκίνος και ένα μόνο θήλωμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να το αφαιρέσει χειρουργικά.

Πώς να σταματήσει το έκκριμα από το στήθος

Δεν είναι πάντα δυνατό να σταματήσει το έκκριμα θηλής. Ορισμένες επιλογές που μπορεί να βοηθήσουν είναι:

  • Αποφυγή διέγερσης των μαστών
  • Εφαρμογή θερμών συμπιέσων στα στήθη
  • Πιο συχνός θηλασμός εάν υπάρχει ασυνήθιστο έκκριμα στο μητρικό γάλα ή υπάρχει πιθανότητα ένας αγωγός να έχει φράξει

Επικοινωνία με έναν γιατρό

Μια γυναίκα θα πρέπει να καλέσει γιατρό εάν:

  • Έχει πόνο στο στήθος ή πρήξιμο
  • Έχει ένα εξόγκωμα στο στήθος ή το σχήμα του στήθους ή των θηλών αλλάζει
  • Ο θηλασμός γίνεται πολύ επώδυνος
  • Το κόκκινο έκκριμα ή αυτό που έχει αίμα δεν φεύγει από μόνο του

Συμπερασματικά

Tο έκκριμα από τις θηλές είναι συνηθισμένο και συχνά φυσιολογικό, ακόμη και σε μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος ή θηλάζει. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια εάν υπάρχει σοβαρή λοίμωξη ή καρκίνος. Ως εκ τούτου, εάν μια γυναίκα πιστεύει ότι βιώνει μη φυσιολογικό έκκριμα θηλής και δεν φεύγει μετά από λίγες ημέρες ή είναι πολύ οδυνηρό, θα πρέπει να δει έναν γιατρό αμέσως.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Διάβασε επίσης: 3 τροφές που πρέπει να μειώσεις για την υγεία του εντέρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i