Ναι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

Το ήξερες ότι τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες είναι διαφορετικά από εκείνα στους άντρες;

καρδιά υγεία eternalcreative

Συνεργάστηκε ο Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου

Τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες εκδηλώνονται διαφορετικά συγκριτικά με τους άντρες. Μάθε ποια είναι αλλά και κάποιες βασικές πληροφορίες για να έχεις πάντα υγιή καρδιά.

Πρόληψη για υγιή καρδιά

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να ασχοληθείς με την πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και με την υγεία της καρδιάς σου. Άλλωστε πριν προκύψει κάποιο νόσημα και σου χτυπήσουν το καμπανάκι τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες, προηγούνται πολλά στάδια κατά τα οποία μπορείς να κάνεις πολλές... διορθωτικές κινήσεις.

Εκτός από την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, οι προληπτικές εξετάσεις είναι ένα βασικό «όπλο» που έχεις στα χέρια σου για μια υγιή καρδιά. Κάποιες από αυτές τις εξετάσεις, όπως, για παράδειγμα, το λιπιδαιμικό προφίλ, που γίνεται με εξέταση αίματος, συνιστάται να πραγματοποιούνται σε νεαρή ηλικία, ακόμα και στα παιδιά, καθώς παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στο γιατρό και δεν είναι παρεμβατικές.

Αξιολόγηση λιπιδαιμικού προφίλ

Με τον όρο αυτό εννοούμε τη μέτρηση των λιπιδίων στο αίμα. Οι τιμές τους και κυρίως η σχέση μεταξύ τους αξιολογούν πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Την εξέταση αυτή θα τη συνταγογραφήσει ο παθολόγος ή ο καρδιολόγος και οι δείκτες που συνήθως ζητούν να δουν είναι η ολική χοληστερίνη, η HDL ή «καλή» χοληστερίνη, η LDL ή «κακή» χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και ο αθηρωματικός δείκτης (το κλάσμα της LDL προς την ολική χοληστερίνη).

Πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση. Θα πρέπει να πας νηστική για την αιμοληψία έχοντας ακολουθήσει το συνηθισμένο σου διαιτολόγιο τις 2-3 προηγούμενες ημέρες ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά τα αποτελέσματα.

Διάβασε επίσης: Γιατί παχαίνουμε στην εμμηνόπαυση – οι ορμόνες και 2 συμβουλές για να μην πάρεις βάρος

Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς;

Τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες

Παρότι οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση έχουν καρδιαγγειακή προστασία από τα οιστρογόνα, ο κίνδυνος δεν είναι ανύπαρκτος. Το άγχος, το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η απουσία φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιστορικό είναι στοιχεία που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μην αμελείς τις προληπτικές εξετάσεις και μην αψηφάς τυχόν συμπτώματα. Να θυμάσαι πως τα καρδιακά επεισόδια «προειδοποιούν» και πρέπει να δώσεις σημασία στα σημάδια.

Μάλιστα το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή προσβολή μπορεί να εκδηλωθούν με μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο κ.λπ. Αν νιώσεις δύσπνοια, αδυναμία και εξάντληση, ανεξήγητη δυσπεψία και κόπωση, κάλεσε το 166 (ΕΚΑΒ) ή το 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) για βοήθεια.

Στις γυναίκες το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως μια έντονη αίσθηση βάρους στο στήθος, ναυτία και τάση για εμετό, ζαλάδα και μια γενικευμένη αίσθηση ταραχής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i