Ποια είναι η νόσος του Κρον από την οποία πάσχει η Κατερίνα Παπουτσάκη: Αναγνώρισε τα συμπτώματα

Η νόσος του Κρον, ανήκει στα αυτοάνοσα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.

γυναίκα ασθένεια νόσος Κρον άγχος δουλειά Cecilie_Arcurs

Η νόσος του Κρον (Crohn) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, με εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων που δυσκολεύουν τους γιατρούς να καταλήξουν αμέσως στη σωστή διάγνωση.

Γιατί είναι δύσκολο να διαγνωστεί η νόσος του Κρον

Τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δυσκολεύει τη διάγνωση, εξηγεί η Renee Young, MD, καθηγήτρια Ιατρικής, στο τμήμα της Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα.

Ένας άλλος λόγος που κάνει δύσκολη τη διάγνωση του Crohn είναι πως τα συμπτώματά της μιμούνται εκείνα άλλων παθήσεων, όπως της ελκώδους κολίτιδας, της σκωληκοειδίτιδας και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Κάτι ακόμη που δυσκολεύει τη διάγνωση είναι το γεγονός πως η νόσος του Crohn's είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να «χτυπήσει» απροσδόκητα. Η μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που έχει επηρεαστεί, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, όπως επισημαίνει η Alyssa Parian, MD, επίκουρος καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου του Κρον

Η περιοχή του εντέρου που συνήθως προσβάλει η νόσος του Crohn είναι ο ειλεός, το σημείο όπου συνδέονται το λεπτό με το παχύ έντερο. Στην περίπτωση αυτή θα παρουσιάσεις τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της νόσου, πόνο στην κοιλιά (ειδικά στο κέντρο ή στη δεξιά πλευρά), κράμπες, αίμα στα κόπρανα και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, που συνήθως αυτό σημαίνει διάρροιες, μπορεί όμως να είναι και δυσκοιλιότητα. (Καταλαβαίνεις τώρα γιατί είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου!)

Εάν η επίδραση της Crohn επικεντρωθεί πιο ψηλά στο λεπτό έντερο, τα συμπτώματα μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως σκωληκοειδίτιδα.

Η Crohn που προσβάλει το στόμα, θα μπορούσε να προκαλέσει πληγές και έλκη στο εσωτερικό του, δυσκολία στην κατάποση, ναυτία και εμετό, ενώ όταν πλήττει το χαμηλότερο τμήμα του εντέρου μπορεί να προκαλέσει ραγάδες και αποστήματα στον πρωκτό.

Άλλα συμπτώματα της νόσου δείχνουν εντελώς άσχετα με τον γαστροοισοφαγικό σωλήνα και συμπεριλαμβάνουν πόνους στις αρθρώσεις, κόπωση, επώδυνα κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα (οζώδες ερύθημα), πληγές στα πόδια και κόκκινα μάτια. Η εξήγηση για όλα αυτά είναι πως το συγκεκριμένο αυτοάνοσο μπορεί να μην επηρεάσει μόνο τον πεπτικό σωλήνα, αλλά και άλλα μέρη του οργανισμού.

Οι άνθρωποι με τη νόσο του Κρον δεν έχουν όρεξη για φαγητό και συχνά είναι λιποβαρείς. Μπορεί να έχουν ανεξήγητους πυρετούς, νυχτερινό ιδρώτα και αναιμία ή έλλειψη βιταμίνης Β12 καθώς ο εξαιτίας της νόσου το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Εάν υποψιάζεσαι πως μπορεί κάποια συμπτώματα που έχεις να οφείλονται στη νόσο του Crohn, συζήτησέ το με γαστρεντερολόγο. Η εξέταση που μπορεί να δώσει με ακρίβεια την απάντηση, είναι η κολονοσκόπηση.

Διάβασε επίσης: «Άραγε αξίζει να με ζηλεύεις που είμαι αδύνατη;» Μία αδύνατη κοπέλα μιλά στο Shape για την άλλη πλευρά του νομίσματος

Διάβασε επίσης: 7 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i