Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 11 σημαντικές στιγμές στην ιστορία της υγείας των γυναικών

Η 8η Μαρτίου είναι πάντα μία καλή αφορμή για να θυμόμαστε αυτά τα σπουδαία γεγονότα.

woman iStock

Όχι πολύ καιρό πριν, πάρα πολλές πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης των γυναικών βασίστηκαν σε άγριες εικασίες, δεισιδαιμονίες και απόλυτο σοβινισμό. Αλλά μέσω του αγώνα τους και σκληρής επιμονής, οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα βήματα. Σήμερα θεωρούμε δεδομένη την πρόοδο της υγείας που οι γυναίκες μόλις πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια πιθανότατα δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν. Υπάρχει πολλή περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για την περαιτέρω προώθηση της υγείας των γυναικών; Χωρίς αμφιβολία! Αλλά αξίζει να εκτιμήσουμε και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

1800: Έκρηξη του ποσοστού γεννήσεων της Αμερικής

Το 1800, ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν 5.308.483. Εκείνη τη χρονιά οι Αμερικανοί κατέγραψαν το υψηλότερο γνωστό ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο: 55 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό μεταφράστηκε σε περίπου επτά παιδιά για τη μέση Αμερικανίδα, η οποία έκανε το πρώτο της παιδί γύρω στην ηλικία των 23 ετών και έπειτα συνέχιζε να συλλαμβάνει και να γεννά παιδιά περίπου κάθε δύο χρόνια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των σαράντα της. Σήμερα, το ποσοστό γεννήσεων στις ΗΠΑ είναι 13,68 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, που μεταφράζονται σε 1,9 παιδιά για τη μέση Αμερικανίδα.

1896: Ένα μεγάλο άλμα για την εμμηνορροϊκή φροντίδα

Πριν από τα εμπορικά διαθέσιμα ταμπόν, οι περισσότερες γυναίκες έφτιαχναν τα δικά τους ταμπόν και "μαξιλάρια" από ύφασμα, μαλλί και χαρτί. Το πρώτο εμπορικό προϊόν εμμηνορροϊκής φροντίδας στην Αμερική ήταν οι βαμβακερές πετσέτες Lister's Towels, που εισήχθησαν το 1896 από την Johnson & Johnson. Παρά την προφανή χρησιμότητά τους ήταν μια εμπορική αποτυχία (οι περισσότεροι ιστορικοί κατηγορούν το γενικότερα αποκρουστικό- σε ό,τι είχε να κάνει με τη διαφήμιση ενός προϊόντος για την εμμηνόρροια- κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο). Το πρώτο επιτυχημένο προϊόν εμφανίστηκε το 1921, όταν η εταιρεία Kimberly-Clark εισήγαγε το Kotex, κατασκευασμένο από το πατενταρισμένο βαμβάκι της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως υλικό των επιδέσμων κατά τη διάρκεια του Α ' Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρώτο ταμπόν μιας χρήσης ακολούθησε το 1933, αφού κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Δρ Earle Haas.

1914: Γεννιέται ο σύγχρονος στηθόδεσμος

Πριν από το σύγχρονο σουτιέν, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κάθε είδους συσκευές για να υποστηρίξουν και να διαμορφώσουν τα στήθη τους. Στους προϊστορικούς χρόνους, φορούσαν ζώνες ζωικών δερμάτων ενώ αργότερα άβολους κορσέδες για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το γυναικείο σχήμα τους. Το 1913 όμως η κοσμική της Νέας Υόρκης Mary Phelps Jacob δοκίμασε ένα νέο βραδινό φόρεμα και o κορσές της αποδείχθηκε κακή επιλογή καθώς προεξείχε. Ως εναλλακτική λύση, έδεσε δύο μεταξωτά μαντήλια μαζί με κορδέλα, εφευρίσκοντας έτσι το μοντέρνο σουτιέν. Το 1914, η Jacob κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σχέδιό της και δημιούργησε μια επιχείρηση πώλησης των σουτιέν της, την οποία αργότερα πούλησε στην Warner Brothers Corset Company για 1.500 δολάρια.

1916: Η πρώτη κλινική ελέγχου των γεννήσεων

Πριν η Margaret Sanger γίνει η πιο διάσημη συνήγορος της Αμερικής για τον έλεγχο των γεννήσεων, εργάστηκε ως μαιευτική νοσοκόμα σε μια φτωχή περιοχή της Νέας Υόρκης βλέποντας από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες της φτώχειας, τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας, την υψηλή βρεφική και μητρική θνησιμότητα, καθώς και τους θανάτους από παράνομες αμβλώσεις. Αποφασισμένη να κάνει κάτι, άνοιξε την πρώτη κλινική αντισύλληψης της Αμερικής στις 16 Οκτωβρίου 1916, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης και το 1921 ίδρυσε την Αμερικανική Ένωση Ελέγχου Γεννήσεων, η οποία αργότερα εξελίχθηκε στην Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Πατρότητας της Αμερικής.

1931: "Ανακαλύφθηκε" το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το 1931 ο γυναικολόγος της Νέας Υόρκης Robert Tilden Frank παρέδωσε μια εργασία στην οποία σημείωσε το ενδιαφέρον του για "μια μεγάλη ομάδα γυναικών που είναι ανάπηρες από προεμμηνορροϊκές διαταραχές". Ήταν ο πρώτος σύγχρονος γιατρός που υπέθεσε ότι αυτές οι "διαταραχές" συνδέονταν με τους κύκλους των ωοθηκών. Ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος όρος "προεμμηνορροϊκό σύνδρομο" επινοήθηκε από τη Βρετανίδα γιατρό Δρ Katharina Dalton το 1953.

1960: Η έγκριση του αντισυλληπτικού χαπιού

Τον Μάιο του 1960, το FDA ενέκρινε την πώληση του πρώτου από του στόματος αντισυλληπτικού χαπιού κατασκευασμένο από τη φαρμακευτική εταιρεία Searle.

1969: Μια σημαντική ανακάλυψη για την υγεία του μαστού

Πριν από το 1969, οι μαστογραφίες πραγματοποιούνταν σε παραδοσιακά μηχανήματα ακτίνων Χ και πολλοί ανησυχούσαν για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις των υψηλών δόσεων ακτινοβολίας. Αλλά οι πρωτοποριακές τεχνικές εξελίξεις στη μαστογραφία οδήγησαν στη δημιουργία το 1969 μαστογραφιών χαμηλής ακτινοβολίας και γεννήθηκε η σύγχρονη εποχή της μαστογραφίας. Το 2000, η FDA ενέκρινε την πρώτη ψηφιακή μηχανή μαστογραφίας.

1970: Η υγεία των γυναικών σε ένα βιβλίο

Από την τυχαία συνάντηση 12 γυναικών σε ένα συνέδριο απελευθέρωσης των γυναικών το 1969 στη Βοστώνη, προέκυψε το βιβλίο "Our Bodies, Ourselves" που είχε επαναστατικές απόψεις για τα σώματα των γυναικών και τη σεξουαλικότητα. Σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολόγων ήταν άνδρες, η σημασία του ήταν μεγάλη: Ένα βιβλίο υγείας από γυναίκες για γυναίκες. Στα 42 χρόνια από τη δημοσίευσή του, έχει πουλήσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει γίνει πηγή πολλών πληροφοριών για την υγεία των γυναικών σε όλο τον κόσμο (έχει κυκλοφορήσει σε 26 χώρες). Η Boston Women's Health Book Collective, η οποία εκδίδει το βιβλίο, κυκλοφόρησε εννέα εκδόσεις, η τελευταία το 2011.

1973: Δικαίωμα στην άμβλωση

Με μια απόφαση που είναι τόσο ασταθής σήμερα όσο ήταν πριν από 39 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί περιορισμοί στην άμβλωση στο πρώτο τρίμηνο ήταν αντισυνταγματικοί.

1977: Ο πρώτος αθλητικός στηθόδεσμος

Όταν στο πανεπιστήμιο του Vermont η μεταπτυχιακή φοιτήτρια και δρομέας Lisa Lindahl κουράστηκε από την ανεπαρκή υποστήριξη του στήθους της κατά την άσκηση, προσπάθησε να κάνει κάτι γι 'αυτό. Μαζί με δύο φίλους, η Lindahl σκέφτηκε να ράψει δύο ανδρικά jockstraps μαζί για να παρέχει στις γυναίκες αθλήτριες την υποστήριξη και την άνεση που χρειάζονται κατά την προπόνηση τα αγωνίσματα. Έτσι γεννήθηκε το Jogbra, το πρώτο σε μια μακρά σειρά αθλητικών στηθόδεσμων.

2006: Το χάπι της επόμενης μέρας γίνεται μη συνταγογραφούμενο

Σε ένα άλλο άλμα προς τα εμπρός για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών, το 1999 η FDA ενέκρινε το "επείγον" αντισυλληπτικό χάπι Plan B. Επτά χρόνια αργότερα, ο οργανισμός ενέκρινε και τις μη συνταγογραφούμενες πωλήσεις σε γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω (η FDA μείωσε στη συνέχεια το όριο ηλικίας σε 17 ετών και άνω τον Ιούλιο του 2009). Και το 2010, ο οργανισμός ενέκρινε ένα δεύτερο χάπι επείγουσας αντισύλληψης, Ella, μόνο για χρήση με συνταγή. Διάβασε ακόμα: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 8 γυναίκες-στρατηγοί στις ΜΕΘ Covid-19 σε πρώτο πρόσωπο Διάβασε ακόμα: Η Καρολίνα Ακινόσογλου* είναι λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Πατρών και έμεινε 14 ημέρες καραντίνα για τον κορονοϊό. Αυτή είναι η δική της εμπειρία με δικά της λόγια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i