Παθήσεις του ήπατος: Τα συμπτώματα και οι "κακές" συνήθειες

Οι παθήσεις του ήπατος είναι πολλές και η ενημέρωση μαζί με την πρόληψη είναι το καλύτερο "όπλο" μας.

ήπαρ συκώτι istock

Συνεργάστηκε ο Μανόλης Σινάκος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας, ΑΠΘ.

Το συκώτι, ή ήπαρ πιο σωστά, είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο σώμα μας, το οποίο επιτελεί πολλές λειτουργίες, όπως η σύνθεση, η αποθήκευση και η αποδόμηση ουσιών, ενώ συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του ήπατος

Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που μπορεί να προσβληθεί από ιούς, να επηρεαστεί από τη λήψη φαρμάκων ή να αρρωστήσει εξαιτίας των καταχρήσεων, κυρίως του αλκοόλ, ή ως συνέπεια κάποιας άλλης νόσου. Επηρεάζεται επίσης από αυτοάνοσα και κληρονομικά ή γενετικά νοσήματα. Δεδομένης της μεγάλης σημασίας του στον οργανισμό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα πιθανά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του ήπατος. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές παθήσεις δεν "προειδοποιούν" με συμπτώματα στα πρώτα στάδια, οπότε είναι ζωτικό να ανιχνεύονται έγκαιρα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Επιγραμματικά, κάποιες από τις πιο συχνές παθήσεις του ήπατος είναι οι παρακάτω.

Κύστη στο συκώτι/αιμαγγείωμα

Οι κύστεις είναι συχνές και γενικώς αβλαβείς διαταραχές. Δεν είναι απειλητικές για την υγεία και δεν απαιτούν καμία αντιμετώπιση.

Ηπατίτιδα

Οφείλεται σε λοίμωξη από τους ιούς ηπατίτιδας (A, B C, και E). Από αυτούς, χρόνια νόσο, και κατά συνέπεια σοβαρότερη, προκαλούν οι ιοί Β και C. Συνέπεια όλων των μορφών της ηπατίτιδας είναι η φλεγμονή στο συκώτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων του. Εάν η ηπατίτιδα δε διαγνωστεί και δε θεραπευτεί, οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Αλκοολική νόσος του ήπατος

Είναι νόσος που εξελίσσεται σταδιακά λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Τι ορίζουν οι ειδικοί ως υπερβολική κατανάλωση; Πάνω από 700 ml μπίρας ή άλλης ποσότητας ποτού που περιέχει την ίδια ποσότητα καθαρού αλκοόλ για τους άνδρες και πάνω από 350 ml μπίρας ή άλλης ποσότητας ποτού που περιέχει την ίδια ποσότητα καθαρού αλκοόλ για τις γυναίκες σε καθημερινή βάση.

Φαρμακευτική ηπατίτιδα

Προκαλείται από την τοξικότητα μιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται είτε για μικρό χρονικό διάστημα είτε μακροχρόνια.

Λιπώδης διήθηση του ήπατος

Πρόκειται για μια πάθηση που είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με αυξημένο βάρος. Εμφανίζεται στο 25% του πληθυσμού, αλλά οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα μόνο σε μια μειοψηφία αυτών.

Κίρρωση του ήπατος

Είναι το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης ίνωσης (ινώδους και ουλώδους ιστού) του ήπατος. Αποτελεί επίσης το τελικό στάδιο εξέλιξης των περισσότερων ηπατικών παθήσεων. Σήμερα, οι πρώιμες μορφές της μπορούν να υποστραφούν με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Καρκίνος του ήπατος

Η πρωτοπαθής εμφάνιση καρκίνου, όταν δηλαδή δεν προκύπτει από μετάσταση από άλλο όργανο, αναπτύσσεται συνήθως όταν κάποιος ασθενής έχει φθάσει ήδη σε στάδιο κίρρωσης λόγω κάποιας άλλης ηπατικής πάθησης. Εάν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση, μεταμόσχευση ήπατος ή τοπική θεραπεία.

Τι βάζει σε κίνδυνο το συκώτι σου;

Εκτός από τις ασθένειες και τους ιούς, υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και αυξάνουν τις πιθανότητες για βλάβες στο συκώτι. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για παθήσεις του ήπατος νοσήματα που παραμένουν αδιάγνωστα ή αρρύθμιστα. Οι παρακάτω ανήκουν στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου:

  • Τατουάζ και πίρσινγκ.
  • Μετάγγιση αίματος που έχει γίνει πριν το 1992.
  • Σεξ χωρίς προφυλάξεις.
  • Έκθεση σε ορισμένα χημικά και τοξίνες.
  • Μη ρυθμισμένος διαβήτης.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
  • Παχυσαρκία και απουσία άσκησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση των ηπατικών παθήσεων

Για να εκτιμήσει τυχόν βλάβη στο συκώτι ο ηπατολόγος, ο ειδικός γιατρός που ασχολείται με το ήπαρ, μπορεί ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς να ζητήσει εξετάσεις αίματος, κοιλιακό υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία του ήπατος και βιοψία του ηπατικού ιστού.

Μήπως πρέπει να εξεταστείς για ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα είναι η νόσος του ήπατος που οφείλεται σε ιό. Για την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β υπάρχει εμβόλιο που πλέον γίνεται συστηματικά στην παιδική ηλικία στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Πρόσφατα εκδόθηκαν νέες οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, μιας από τις πιο σοβαρές και επικίνδυνες μορφές χρόνιας ηπατίτιδας. Η Επιτροπή Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C εξέδωσε οδηγία όπου αναφέρεται ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν για τη νόσο όλοι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1945 έως το 1980. Όπως διαπιστώθηκε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από αυτή την ηπατίτιδα είναι αδιάγνωστοι. Η εξέταση για την ηπατίτιδα C και η θεραπεία της είναι σήμερα πιο εύκολες από ποτέ.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Όπως και στις περισσότερες παθήσεις, η θεραπεία για τις παθήσεις του ήπατος διαφέρει ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο αφού σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αρκούν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους και περιορισμός του αλκοόλ, για να επανέλθει το συκώτι στη φυσιολογική του λειτουργία. Για τις περισσότερες ηπατικές παθήσεις υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που χορηγούνται είτε για μικρό διάστημα είτε μακροχρόνια.

Διάβασε επίσης: 6+1 πράγματα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι σου (και δε μιλάμε μόνο για το αλκοόλ)!

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3′ σημαντικές πληροφορίες για το συκώτι σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i