Τσάι ginger: Οι πιθανές "παρενέργειες" αν το πίνουμε συχνά

Το τζίντζερ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας σε κάποιες όμως περιπτώσεις μπορεί η κατανάλωσή του να μην είναι τόσο ευεργετική όσο νομίζουμε.

iStock iStock

Για πάρα πολύ κόσμο, το τσάι ginger αποτελεί αγαπημένη συνήθεια. Πόσο ασφαλές είναι όμως; Υπάρχουν πιθανές "παρενέργειες" από την κατανάλωση του; Αν και το ginger είναι γενικά ασφαλές, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες αφού το καταναλώσουν όπως καούρα, διάρροια, αέρια και κοιλιακό άλγος. Βέβαια, οι ανεπιθύμητες  αυτές παρενέργειες είναι πιθανό να εμφανιστούν όταν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερα από 5 γραμμάρια ανά ημέρα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά

Καούρα

Η καούρα εμφανίζεται λόγω της παλινδρόμησης οξέος που προκαλεί ένα αίσθημα καύσου στο κάτω μέρος του στήθους. Ωστόσο, σε άρθρο του US National Library of Medicine National Institutes of Health διαβάζουμε ότι η κατανάλωση 1g έως 1,5 g ξηρού ginger την ημέρα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη θεραπεία της καούρας.

Πεπτικές συνέπειες

Το National Center for Complementary and Integrative Health σημειώνει ότι το ginger μπορεί να προκαλέσει:

 • Κοιλιακό άλγος ή πόνο στο στομάχι
 • Αέρια και φούσκωμα
 • Διάρροια

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του US National Library of Medicine National Institutes of Health, το ginger μπορεί να αυξήσει την εκκένωση του στομάχου. Αυτό, με τη σειρά του βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοιλιακού πόνου. Σε άλλο άρθρο της ίδιας πηγής αναφέρεται ότι μπορεί να μειώσει την πίεση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα αέρια και το φούσκωμα.

Αιμορραγία

Το ginger μπορεί να ενισχύσει την αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει επειδή αναστέλλει τη θρομβοξάνη των αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μια ουσία που παράγουν τα αιμοπετάλια και βοηθά στην πήξη του αίματος και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το gingerμπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα αραίωσης του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, σύμφωνα με το National Center forComplementary and Integrative Health.

Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ginger πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Όσοι έχουν διαταραχές αιμορραγίας θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν καταναλώσουν οποιαδήποτε μορφή ginger.

Οφέλη

Αν και το τσάι ginger μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, έχει επίσης κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία όπως:

Μειωμένη ναυτία και έμετος

Τα gingerols και shogaols, που είναι δραστικές ενώσεις στο ginger, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτά προκαλούνται από την εγκυμοσύνη ή τη χημειοθεραπεία.

Ανακούφιση από τον πόνο

Το ginger μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλοντας και στη βελτίωση των πόνων ημικρανίας και της εμμήνου ρύσεως, καθώς και της οστεοαρθρίτιδας. Το ginger μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου.

Απώλεια βάρους

Το ginger τσάι δύναται να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος με:

 • Kαταστολή της λιπογένεσης, η οποία είναι η μεταβολική διαδικασία που συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους
 • Aναστολή της εντερικής απορρόφησης λίπους
 • Tον έλεγχο της όρεξης

Καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα

Το τσάι ginger μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς

Το τσάι ginger μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μερικές έρευνες του US National Library ofMedicine National Institutes of Health δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη ginger μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων καρδιακών παθήσεων με:

 • Μείωση της υπέρτασης
 • Πρόληψη καρδιακών προσβολών
 • Μείωση της χοληστερόλης

Τελικά το τσάι ginger είναι ασφαλές;

Το τσάι ginger είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν περισσότερα από 5 g ανά ημέρα. Επίσης, όσοι πάσχουν από χολόλιθο πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν ginger επειδή μπορεί να αυξήσει τη ροή της χολής.

Κατά την εγκυμοσύνη

Η χρήση ginger κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα:

 • Θνησιγένειας
 • Χαμηλού βάρους γέννας
 • Πρόωρου τοκετού
 • Χαμηλού σκορ Apgar, που δείχνει τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού του νεογέννητου, του μυϊκού τόνου και άλλων σημείων
 • Ωστόσο, οι έγκυες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν ginger.

Συμπερασματικά, οι παρενέργειες του τσαγιού ginger μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Παρόλο που ενδέχεται να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, μπορεί επίσης να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, όπως:

 • Ανακούφιση από τον πόνο
 • Καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα
 • Μειωμένη ναυτία από πρωινή αδιαθεσία και χημειοθεραπεία
 • Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
 • Μειωμένη υπέρταση

Ωστόσο, οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα και τα άτομα με νόσο της χολόλιθου, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν ginger.

Διάβασε ακόμα: 15 μυστικά για ενέργεια και γράμμωση από τους αθλητές (τουρσί μετά το τρέξιμο, πιπέρι στο τσάι και άλλες ιδέες!)

Διάβασε ακόμα: Έχεις διαβήτη; Πιες πράσινο τσάι για να μειώσεις τους κινδύνους για την υγεία σου προτείνει νέα έρευνα!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i