Πόνος στα χέρια; Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες του

Ο πόνος στα χέρια μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή σου. Τα καλά νέα είναι πως πια οι σύγχρονες θεραπείες και τεχνικές μπορούν να σε βοηθήσουν απλά και αποτελεσματικά. 

pink-flower-in-a-women-hand-on-a-light-background-picture-id621834556 Credit:iprogressman

Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, επιμελητή Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», υπεύθυνο ιατρό ομάδων μπάσκετ Πανιωνίου ΓΣ (γυναίκες) και Ιωνικού ΝΦ (άνδρες) (Βrilakisorthopaedics.gr)

Το χέρι είναι ένα μαγικό εργαλείο του ανθρώπινου σώματος. Γι’ αυτό ο πόνος στο χέρι και η αδυναμία χρήσης μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της καθημερινότητας του ατόμου. Το χέρι αποτελείται από 27 οστά, περισσότερους από 120 συνδέσμους, 29 αρθρώσεις, 48 νεύρα και 17 μυς. Επειδή αποτελείται από τόσο πολλά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και χρήση, είναι πιο εύκολο να συμβαίνει συχνά κάποιος τραυματισμός.

Τα συνηθέστερα προβλήματα στα χέρια

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Βρίσκεται ανάμεσα στα οστά του καρπού και φροντίζει την ασφαλή δίοδο του μέσου νεύρου, του κύριου νεύρου της παλαμιαίας επιφάνειας του χεριού. Όταν ο σωλήνας στενεύει και το νεύρο πιέζεται, τότε ο ασθενής νιώθει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο. Ο πόνος αυτός τον ξυπνάει τη νύχτα, ενώ δεν είναι σπάνιο να του πέφτουν από τα χέρια αντικείμενα.

Κάταγμα χεριού

Μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους, αλλά συνήθως συμβαίνει όταν ο ασθενής πέσει πάνω στο χέρι του ή χτυπήσει με αυτό μια άκαμπτη επιφάνεια. Το κάταγμα διακρίνεται από το πρήξιμο, το αιμάτωμα και τον έντονο πόνο.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ορισμένες φορές, μετά από κάκωση ή από υπέρχρηση του χεριού, μπορεί να τραυματιστεί το περίβλημα των καμπτήρων τενόντων του χεριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός «κόμπου» που εμποδίζει τους τένοντες του χεριού να κινηθούν ομαλά και κατ’ επέκταση τη σωστή λειτουργία του χεριού. Το δάχτυλο «μπλοκάρει» σε μια θέση και, για να κινηθεί, χρειάζεται βοήθεια, η οποία ακολουθείται από εκτίναξή του.

Διάβασε επίσης: Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η θεραπεία

Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Δεν είναι πλέον εμπόδιο για να γίνεις μαμά

Αρθρίτιδα χεριού

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί έντονο χρόνιο πόνο, με υφέσεις και εξάρσεις καθώς και δυσκολία στις κινήσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις, έχουν πολύ συχνά εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις και τους τένοντες των χεριών.

Γάγγλιο

Η μικρή αυτή κύστη μπορεί να εμφανιστεί κοντά στις αρθρώσεις ή πάνω από τα έλυτρα των τενόντων του χεριού. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο και απλά ο ασθενής μαθαίνει να ζει με αυτό, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα στα υπόλοιπα στοιχεία του χεριού.

Αντιμετώπιση

Μόνο η ακριβής διάγνωση, δηλαδή, η εντόπιση της αιτίας του πόνου, μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία, καθορίζοντας τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Οι σύγχρονες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες και οι μοντέρνες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν απλοποιήσει τη θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων ακόμα και σε χρόνιες μορφές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i