Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του ώμου; Ο ορθοπαιδικός χειρουργός απαντά

Η αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου γίνεται πλέον γρήγορα και ανώδυνα με την ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση.

13.01.2017

Γράφει: Εμμανουήλ Μπριλάκης

εχεις διαβασει

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του ώμου; Ο ορθοπαιδικός χειρουργός απαντά

Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, oρθοπαιδικό χειρουργό, διευθυντή του Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Ψυχικού), συνεργάτη του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου Αθηνών και υπεύθυνο ορθοπαιδικό του Γυναικείου Τμήματος Basket του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ (www.BrilakisOrthopaedics.gr).

 

Ο ώμος είναι μια βασική άρθρωση που συμμετέχει σε πολλές καθημερινές κινήσεις και βοηθά ακόμα και στην έκφραση του ατόμου μέσα από την κίνηση του άκρου. Όταν έχει πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την καθημερινότητά σου. 

 

Παθήσεις τενοντίου πετάλου

Οι μύες του ώμου καταλήγουν στο ανώτερο τμήμα του βραχιόνιου οστού δημιουργώντας ένα τενόντιο πέταλο. Αυτή η δομή προσφέρει σταθερότητα και βοηθά στην ανύψωση και τις στροφικές κινήσεις του χεριού. Η κατασκευή, όμως, των τενόντων αυτών, η στάση του σώματος και η συνεχής έντονη χρήση του χεριού κάνουν την περιοχή αρκετά επιρρεπή σε τραυματισμούς.

 

Εξαρθρήματα ώμου

Ουσιαστικά πρόκειται για τη βίαιη απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών του ώμου. Συμβαίνει, συνήθως, μετά από ένα τραυματικό γεγονός και προκαλούνται βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης. Αν αυτές οι βλάβες δεν επουλωθούν, τότε τα επεισόδια που «βγαίνει» ο ώμος μπορεί να επαναλαμβάνονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και στον ύπνο τους. Πρόκειται για ένα σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να σημαίνει το τέλος της αθλητικής καριέρας ή το τέλος μιας δραστήριας ζωής.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του ώμου; Ο ορθοπαιδικός χειρουργός απαντά
Πώς αντιμετωπίζονται

Παλαιότερα η χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων. Σήμερα η αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών γίνεται αρθροσκοπικά.

 

Αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική πράξη ελάχιστης επεμβατικότητας. Η επέμβαση γίνεται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση χωρίς τομές στο δέρμα. Από αυτές εισάγεται το αρθροσκόπιο για επισκόπηση και μεγέθυνση των βλαβών. Επίσης, μέσα από αυτές εισάγονται τα απαραίτητα εργαλεία (ράμματα, άγκυρες) για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Ακόμα και μεγάλες βλάβες πλέον διορθώνονται αρθροσκοπικά.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η ασφάλεια, το μικρότερο χειρουργικό τραύμα, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία και το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Για την επέμβαση αυτή συνήθως δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ενώ μπορεί η ασθενής να χρησιμοποιεί άμεσα το χέρι της για να αυτοεξυπηρετείται, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα και την εργασία της και σε λίγο μεγαλύτερο σε αθλητική δραστηριότητα μετά από αποκατάσταση.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.