Πώς ΔΕΝ θα πάθεις τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα! (Ναι, γίνεται κι αυτό!)

Αυτά είναι τα πέντε μυστικά για να μην πάθεις τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα. Υιοθέτησέ τα!

05.10.2018

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

σπανάκι λαχανικά πράσινη σαλάτα

Η τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα ή από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο μπορεί να είναι απίστευτη ταλαιπωρία για τον οργανισμό σου: εμετοί, πονόκοιλος, γαστρεντερικές διαταραχές, ακόμη και πυρετός, ανάλογα με το βακτήριο που την προκάλεσε. Για να απολαμβάνεις με ασφάλεια τις δροσερές και υγιεινές σου σαλάτες, υιοθέτησε τα παρακάτω πέντε «μυστικά» προστασίας.

Μπορεί να πάθεις τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα;

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, είναι τα αγαπημένα μας και έχουν σημαντική θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Μπορεί όμως να κρύβουν τον ίδιο κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση όπως άλλες τροφές εάν έχουν μολυνθεί με κάποιο βακτήριο ή μικρόβιο κατά την καλλιέργεια, τη μεταφορά ή την επεξεργασία τους. Συνήθως ο ένοχος εάν πάθεις τροφική δηλητηρίαση από λαχανικά είναι τα βακτήρια E. coli και η σαλμονέλα. Συχνά επίσης τα λαχανικά μολύνονται από νοροϊούς μέσω του νερού του ποτίσματος, του χώματος και της επαφής με τα ανθρώπινα χέρια. Για να μη νιώθεις πως όταν τρως μια σαλάτα κινδυνεύεις, ακολούθησε τις παρακάτω απλές συμβουλές.

5 συμβουλές για να μην πάθεις τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα

Πάντα σε σακούλα

Όταν αγοράζεις χύμα λαχανικά και σαλάτες βάζετε σε σακούλα πλαστική ή χάρτινη πριν τα τοποθετήσεις μέσα στο καλάθι ή το καροτσάκι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ωμά προϊόντα από το κρεοπωλείο.

Καλό πλύσιμο

Στο σπίτι, πλύνε καλά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε τρεχούμενο νερό προτού τα καταναλώσεις. Μετά το πρώτο ξέπλυμα, βύθισε τα κομμένα φύλλα σε μια λεκάνη με κρύο νερό και ένα σφηνάκι ξύδι που θεωρείται φυσικό αντισηπτικό. Στη συνέχεια μετάφερέ τα σε σουρωτήρι και ξέπλυνε ξανά με τρεχούμενο νερό.

Ταϊλανδέζικη σαλάτα στο φούρνο με λαχανικά! Δοκίμασέ την!

Σαλάτα με κινόα, ντοματίνια και μοτσαρέλα γεμάτη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη από το σεφ-διαιτολόγο

Πλένε προσεκτικά και τα βιολογικά λαχανικά

Τα βιολογικά λαχανικά, δεν είναι περισσότερο ασφαλή από τα συμβατικά αναφορικά με πιθανή επιμόλυνση από το έδαφος ή τα ανθρώπινα χέρια. Θα πρέπει να τα πλένεις εξίσου προσεκτικά με τα συμβατικά ενώ το ίδιο ισχύει για τα λαχανικά που μπορεί να καλλιεργείς σε γλάστρες ή στον κήπο σου.

Διάβασε την ετικέτα

Όταν αγοράζεις κομμένες σαλάτες ή λαχανικά συσκευασμένα σε σακουλα μην θεωρείς αυτόματα ότι αυτά είναι πλυμμένα. Ψάξε να βρεις στη συσκευασία εάν έχουν πλυθεί. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα τροφίμων και φαρμάκων Food and Drug Administration (FDA), τα προπλυμένα λαχανικά είναι ασφαλή για κατανάλωση χωρίς επιπλέον πλύσιμο και έχουν προετοιμαστεί σε εγκαταστάσεις με αυξημένα μέτρα υγιεινής.

Πρόσεξε την επιμόλυνση

Κράτα το νεροχύτη, τους πάγκους, τα ράφια του ψυγείου και τα είδη σερβιρίσματος πολύ καθαρά. Το σαπούνι και το ζεστό νερό είναι ο σύμμαχός σου για υγιεινή καθαριότητα. Είναι επίσης σημαντικό να αντικαθιστάς συχνά το σφουγγαράκι του νεροχύτη, τα πανάκια και τις πετσέτες της κουζίνας. Μέσα στο ψυγείο, βάζε πάντα τα λαχανικά στα ψηλά ράφια ή στις ειδικές θήκες στο κάτω μέρος ώστε να μην μπορούν να μολυνθούν από ωμό κρέας ή πουλερικά.

Διπλή προσοχή εάν είσαι έγκυος

Συνήθως στις εγκύους απαγορεύεται η κατανάλωση ωμής πράσινης σαλάτας εκτός σπιτιού. Ο λόγος; Θα μπορούσε να είναι μολυσμένη με τοξόπλασμα, ένα μικρόβιο που μεταφέρεται στο χώμα από τις γάτες. Η τοξοπλάσμωση, όπως ονομάζεται η μόλυνση από τοξόπλασμα, δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο.

Editor's Picks:

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece