Πόσα γνωρίζεις για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Περισσότερα από 2,5 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στη διαδικτυακή έρευνα του Shape.gr σχετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πόσα γνωρίζουμε και τι άλλο πρέπει να μάθουμε; Πώς θα κάνεις δωρεάν εξετάσεις;

sklirinsi-kata-plakas

Η έρευνα του Shape.gr έδειξε ότι οι Έλληνες είναι ενημερωμένοι για τα σοβαρά θέματα υγεiας.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η ΣΚΠ ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία αυτοάνοση, φλεγμονώδης, απομυελινωτική νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

• Δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και από αυτούς οι 500 χιλιάδες βρίσκονται στην ΕΕ και περίπου 10 χιλιάδες στην Ελλάδα.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από την ΣΚΠ είναι νέοι 20-30 ετών, ενώ εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, σε αναλογία 2:1 προς τους άνδρες.

• Παρόλο που η ΣΚΠ δεν είναι κληρονομούμενη διαταραχή, υπάρχει μεγαλύτερη εμφάνιση της νόσου μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας, υποδηλώνοντας ότι μερικά άτομα μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για ΣΚΠ.

«Υπάρχει θεραπεία»;

Το 70% απάντησαν «Όχι». Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, υπάρχουν επιλογές θεραπευτικής αντιμετώπισης που στοχεύουν στην αποφυγή υποτροπών και αποφυγή ή καθυστέρηση της αναπηρίας.

«Εφόσον λαμβάνω θεραπεία για τη ΣΚΠ, μπορώ να μείνω έγκυος;»

Το 68% των αναγνωστών του Shape.gr απάντησαν σωστά «Ναι».

Στις γενικές οδηγίες αναφέρεται ότι η ανοσοτροποιητική θεραπεία, π.χ. Ιντερφερόνες, οξική γλατιραμέρη, θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Το διάστημα αυτό αυξάνεται σε 6 μήνες και περισσότερο αν η λαμβανόμενη θεραπεία είναι ανοσοκατασταλτική, π.χ. αζαθειοπρίνη ή μιτοξαντρόνη, ενώ οι οδηγίες είναι αυστηρές και στην περίπτωση τωννέων θεραπειών, π.χ. η φιγκολιμόδη και η τεριφλουναμίδη.

«Υπάρχει ενδεχόμενο να μείνω ανάπηρος;»

Τα περισσότερα άτομα με ΣΚΠ παραμένουν κινητικά ικανά. Μόνο 20% των ΑμΣΚΠ χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή περιορίζονται στο κρεβάτι τους επειδή δεν είναι σε θέση να περπατήσουν. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά από τον καιρό που άρχισε η χρήση των ιντερφερονών (Πηγή: Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει δωρεάν νευρολογική εξέταση  από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.*

Η προσφορά ισχύει για όσους καλέσουν και προγραμματίσουν το ραντεβού τους από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, από τις 12.00 έως τις 14.00, στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862984
  • Ιατρικό Ψυχικού: τηλ. 210 6974003
  • Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210 989 2120
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400463 και 464

Η προσφορά πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την έγκαιρη διάγνωση.

*Ισχύει για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i