Πόση ώρα κάνει ένας ιός να εξαπλωθεί στο γραφείο;

Η γρίπη θερίζει αλλά και πολλοί άλλοι ιοί έχουν κάνει... έφοδο στην καθημερινότητά μας.

γραφείο istock

Οι μισοί γύρω μας αυτή τη στιγμή έχουν γρίπη ή κάποια άλλη ίωση! Επειδή όμως η καθημερινότητα συνεχίζεται η έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουμε πώς κολλάμε ιούς και τι μπορούμε να κάνουμε για να σπάσουμε τον κύκλο. 

Πόση ώρα κάνει ένας ιός να εξαπλωθεί στο γραφείο;

Τα νέα δεν είναι πολύ ευχάριστα. Έρευνα δείχνει ότι οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν σε ένα χώρο εργασίας μέσα σε δύο έως τέσσερις ώρες! Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στις ΗΠΑ τοποθέτησαν έναν ιό με δομή παρόμοια με αυτή του νοροϊού (αλλά χωρίς τα συμπτώματα που προκαλεί στο γαστρεντερολογικό σύστημα) σε μερικές επιφάνειες από αυτές στις οποίες ακουμπά πολύς κόσμος (π.χ. διακόπτες, ακουστικά τηλεφώνου, πόμολα κ.λπ.) σε γραφεία, δωμάτια ξενοδοχείων και νοσοκομεία. Στη συνέχεια, μετά από λίγη ώρα πήραν δείγματα από εκατό άλλα σημεία στα ίδια κτίρια για να δουν μέχρι πού εξαπλώθηκε ο ιός. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!

Μέσα σε 4 ώρες, ποσοστό 40 έως και 60% των περιοχών που ελέγχθηκαν είχαν ήδη μολυνθεί! Σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους, τα πιο μολυσμένα σημεία βρίσκονταν στους κοινόχρηστους χώρους, όπως η κουζίνα και τα meeting rooms, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από πολλούς εργαζομένους. "Κάθε φορά που ακουμπάμε μια τέτοια επιφάνεια, παίρνουμε μαζί το 30-50% των μικροοργανισμών που βρίσκονται επάνω του", σχολίασαν οι επικεφαλής της έρευνας. Αν συνδυάσει κανείς το γεγονός ότι ο μέσος ενήλικας ακουμπάει το πρόσωπό του κάθε 3-4 λεπτά, καταλαβαίνει κανείς πόσο εύκολο είναι να "κολλήσει".

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε να κολλήσουμε γρίπη ή άλλον ιό

Ο μόνος τρόπος να μειώσει κανείς τις πιθανότητες να αρρωστήσει από έναν ιό που κυκλοφορεί στο χώρο εργασίας του είναι να πλένει τακτικά τα χέρια του και να καθαρίζει με μαντιλάκια που περιέχουν αντισηπτικό τις κοινόχρηστες επιφάνειες.

Και βέβαια, εάν έχουμε συμπτώματα ίωσης ή γρίπης να μην πηγαίνουμε στη δουλειά αλλά να μένουμε σπίτι για να ξεκουραστούμε και να δώσουμε το χρόνο στον οργανισμό μας να ανακάμψει. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i