Προκαλεί το ψητό κρέας καρκίνο; Οι απαντήσεις των επιστημόνων

Έχουμε ακούσει ότι το ψητό κρέας προκαλεί καρκίνο. Τι απαντά η επιστήμη;

21.02.2021

εχεις διαβασει

ψητό κρέας καρκίνο

Έχεις ακούσει κι εσύ ότι το ψητό κρέας προκαλεί καρκίνο; Το ψήσιμο του κρέατος, των πουλερικών και του ψαριού μέχρι να ξεροψηθούν και να μαυρίσουν μπορεί να μετατρέψει τα αμινοξέα και άλλες ουσίες στο κρέας σε ετεροκυκλικές αμίνες (HCA), συστατικά που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο. «Οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι δέκα φορές πιο ισχυρές από τα περισσότερα άλλα καρκινογόνα» επισημαίνει ο Kenneth Turteltaub, PhD, τοξικολόγος στο Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια.

Δοκίμασε αυτά τα tips για καλύτερο και πιο υγιεινό ψήσιμο

Μαρινάρισε το κρέας πριν το ψήσεις

Το μαρινάρισμα του κοτόπουλου σε ένα μείγμα μηλόξιδου, ελαιολάδου, χυμού λεμονιού και μυρωδικών μείωσε το σχηματισμό HCA από 92% έως 99%, σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food and Chemical Toxicology. «Το μαρινάρισμα δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα στην καυτή επιφάνεια και στο κρέας, το οποίο είναι αρκετό για να μειώσει τη θερμοκρασία και να αποτρέψει το σχηματισμό των HCA» εξηγεί ο Kenneth Turteltaub.

Ψήσε το κρέας ή το ψάρι στο φούρνο, αντί στα κάρβουνα

Όταν τα λιωμένα λίπη πέφτουν στα αναμμένα κάρβουνα, σχηματίζονται HCA συν κάποια άλλα καρκινογόνα που λέγονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που ανεβαίνουν στο φαγητό μαζί με τον καπνό.

Διάβασε επίσης: Κετογονική διατροφή και καρκίνος: Τα νέα δεδομένα

Διάβασε επίσης: Από τι προκαλείται ο καρκίνος, συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

[related id="478031"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece