Κετογονική διατροφή και καρκίνος: Τα νέα δεδομένα

Μπορεί η κετογονική διατροφή να ωφελήσει την υγεία σου; Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου.

καρκίνος υγεία mzamur

Από την Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (rebalance.gr)

Είναι γεγονός: Μετά από δεκαετίες δαιμονοποίησης του λίπους αποδεικνύεται ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι θεραπευτική για πολλές ασθένειες και διαταραχές. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, για παράδειγμα, δημοσιεύσεις στα επιστημονικά ιατρικά έντυπα European Journal of Clinical Investigation και Epilepsia, η κετογονική διατροφή μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική λύση για κάποιες διαταραχές και παθήσεις. Ποιες είναι αυτές και ποια τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η keto μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου;

Κετογονική διατροφή και καρκίνος

Σύμφωνα με τον Thomas Seyfried, καθηγητή Βιολογίας στο Boston College των ΗΠΑ και συγγραφέα του βιβλίου Ο καρκίνος ως μεταβολική νόσος: προέλευση, διαχείριση και πρόληψη του καρκίνου, σε όλους τους καρκίνους υπάρχει το φαινόμενο Warburg. Αυτό πήρε το όνομά του από τον Otto Warburg, Γερμανό γιατρό βραβευμένο με Νόμπελ, που απέδειξε ότι ο καρκίνος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια ωθούν τα καρκινικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν τη ζύμωση ως κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας για ανάπτυξη και επιβίωση. Κατά συνέπεια, ο περιορισμός των ζυμώσιμων καυσίμων, κυρίως της γλυκόζης, στοχεύει στη μη ανάπτυξη και τη μη επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου και η χρόνια φλεγμονή επηρεάζουν τη νεοπλασματική διαδικασία. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω της ινσουλίνης και του IGF-1 παράγοντα, καθώς τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα έχουν σχετικούς υποδοχείς.

Ο ρόλος της κετογονικής διατροφής

Η κετογονική διατροφή επιλεκτικά καταστρέφει τους όγκους με την παροχή λίπους και πρωτεΐνης που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα καρκινικά κύτταρα που εξαρτώνται από τη γλυκόζη. Ο συνδυασμός μιας κετογονικής διατροφής με χημειοθεραπευτικές και ραδιοθεραπευτικές θεραπείες συμβάλλει στη βελτίωση της ανταπόκρισης του όγκου, σύμφωνα με έρευνες στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά Aging, Journal of Cancer Prevention και Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Διάβασε επίσης: Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Διάβασε επίσης: 3 μύθοι για την κετογονική δίαιτα: Γιατί δεν ισχύουν;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i