Ψωριασική αρθρίτιδα: "Τι θα έλεγα σε έναν ασθενή που μόλις διαγνώστηκε"

Ο Λεωνίδας Φωτιάδης, ασθενής ο ίδιος, μοιράζεται την γνώση του για την ψωριασική αρθρίτιδα.

be-the-person-who-helps-the-next-picture-id1183967695 PeopleImages

Ο Λεωνίδας Φωτιάδης, ασθενής ο ίδιος με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, μας απαντά μέσα από τη δική του οπτική γωνία. "Η διάγνωση με ένα χρόνιο νόσημα όπως είναι η ψωριασική αρθρίτιδα έρχεται μετά από μια επίπονη και ψυχοφθόρα περίοδο, που κύρια γνωρίσματά της είναι ο πόνος και η ανησυχία ενός άγνωστου νοσήματος. Όταν έρθει η ώρα της σωστής διάγνωσης, καθένας μας αντιμετωπίζει διαφορετικά την αποκάλυψη της αλήθειας της υγείας του, όμως σκόπιμο είναι να έχεις τρία πράγματα στο μυαλό σου φεύγοντας από το ρευματολόγο σου.

1. Άκου τις ανάγκες του οργανισμού σου και φρόντισέ τον.

Καθημερινότητα, άγχος δουλειάς, προσωπικές/οικογενειακές υποχρεώσεις και συνήθως ο οργανισμός μας έρχεται τελευταίος. Βάλε πρώτο στη λίστα σου τον οργανισμό σου και η ποιότητα ζωής σου θα επανακάμψει σύντομα. Ένα χρόνιο νόσημα δε σημαίνει μόνο φαρμακευτική αγωγή, αλλά και αναθεώρηση όσων μέχρι τώρα σε έκαναν να παραμελείς τις ανάγκες σου.

2. Ο ρευματολόγος σου είναι πλέον ένας νέος συνεργάτης για την υγεία σου και η φαρμακευτική σου αγωγή ένα "όπλο” για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ένα χρόνιο νόσημα όπως η ψωριασική αρθρίτιδα απαιτεί και χρόνια αντιμετώπιση. Αυτή έρχεται μέσα από τη συνεργασία με το θεράποντα ιατρό σου. Με την πάροδο του χρόνου πρόκειται να αναπτύξεις μια σχέση "συγγένειας” με το γιατρό σου, την οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν η ειλικρίνεια, η ισοτιμία στο διάλογο και η συναπόφαση για το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείς. Από την πλευρά σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εκφράζεις τις ανάγκες σου με το γιατρό και από κοινού να σχεδιάζετε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα προσαρμοσμένο σ’ εσένα. Βασική αρχή βέβαια όλων αυτών είναι η συμμόρφωση στην αγωγή που θα συναποφασίσετε!

3. Ενημερώσου, εκπαιδεύσου ως ασθενής και διεκδίκησε μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Πλέον η ζωή σου αποκτά νέα τροπή! Το οφείλεις σ’ εσένα να ενημερωθείς για ό,τι συμβαίνει στον οργανισμό σου, τις θεραπευτικές σου επιλογές, τα δικαιώματά σου και ό,τι μπορεί να σε ανησυχεί. Για το λόγο αυτόν υπάρχουν και δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Γνώρισε τους συνασθενείς σου, μοιράσου την πορεία σου με το νόσημα και ζήτησε να μάθεις για όσα σε απασχολούν. Δεν είσαι ο μοναδικός ασθενής, είμαστε πολλοί με ίδιες ανάγκες για τις οποίες παλεύουμε!" Διάβασε επίσης: Ψωριασική νόσος: Οι "αλήθειες" της ψωρίασης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i