Τσιμπήματα κουνουπιών: Τι είναι αυτό που έλκει τα κουνούπια πάνω μας;

Γιατί τα κουνούπια σε τσιμπούν πιο συχνά από άλλους ανθρώπους; Οι ειδικοί προσπαθούν να απαντήσουν ποιοι είναι τελικά οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των κουνουπιών.

Γυναίκα που ξύνει τσίμπημα κουνουπιού istock

Η ομάδα του αίματος, ο μεταβολισμός, η άσκηση και οι αλλαγές που προκαλεί στη σύνθεση των υγρών στο σώμα μας, το χρώμα των ρούχων ακόμη και το αν έχουμε πιει μπίρα το βράδυ, είναι όλα παράγοντες που μας κάνουν πιο... ορεκτικούς για τα κουνούπια! Δες εδώ κάποιους παράγοντες που "ευνοούν" τα τσιμπήματα των κουνουπιών και μας κάνουν πιο ευάλωτους.

Δεν είσαι μόνη σου

Σε κάθε συντροφιά ή οικογένεια υπάρχει ο "γλυκοαίματος", αυτός ή αυτή που προσελκύει τα κουνούπια και τα τσιμπήματα, δρώντας στην πραγματικότητα ως προφύλαξη για τους υπόλοιπους. Εάν αυτό συμβαίνει και σε σένα, τουλάχιστον δεν είσαι μόνη (αν αυτό σε παρηγορεί!). Εκτιμάται πως περίπου το 20% των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα κουνούπια και οι άνθρωποι αυτοί διαμαρτύρονται ότι τους τσιμπάνε περισσότερο από τους γύρω τους σε συνεχή βάση. Και παρότι οι ειδικοί δεν μπορούν να μας προσφέρουν λύση γι’ αυτή την προτίμηση, πέρα απ’ τη χρήση εντομοαπωθητικών, μπορούν ωστόσο να σου προσφέρουν κάποιες εξηγήσεις γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσένα και όχι το διπλανό σου.

Διαβάστε Επίσης

Τσιμπήματα κουνουπιών: Τι είναι αυτό που έλκει τα κουνούπια πάνω μας; - εικόνα 1

Τι σημαίνει για την υγεία σου αν δεν ιδρώσεις μετά από έντονη γυμναστική;

Η ομάδα του αίματος

Έρευνες δείχνουν πως κάποιες ομάδες αίματος μπορεί να είναι πιο... νόστιμες από άλλες. Σε μελέτη σε ελεγχόμενο περιβάλλον βρέθηκε ότι τα κουνούπια πλησίαζαν τους ανθρώπους με ομάδα αίματος 0 σχεδόν με διπλάσια συχνότητα από εκείνους με ομάδα Α. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β ήταν κάπου στη μέση σε σχέση με τη συχνότητα των τσιμπημάτων. Επιπλέον, με βάση τα γονίδιά μας, περίπου το 85% από εμάς εκλύει ένα χημικό σήμα μέσω της επιδερμίδας που υποδεικνύει την ομάδα του αίματος, και τα κουνούπια προτιμούν περισσότερο αυτή την κατηγορία, ανεξάρτητα από την ομάδα του αίματός τους.  

Διοξείδιο του άνθρακα

Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε δίνει... στόχο στα κουνούπια που το μυρίζουν και εντοπίζουν το θύμα τους. Τα κουνούπια χρησιμοποιούν ένα όργανο στο στόμα του με τον οποίο μπορούν να εντοπίζουν το διοξείδιο του άνθρακα έως και από 50 μέτρα μακριά! Ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με τον καιρό –γενικά, οι πιο μεγαλόσωμοι, προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα κουνούπια τσιμπάνε γενικά λιγότερο τα παιδιά.

Τα ρούχα που φοράμε

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν την όραση (μαζί με την όσφρηση) για να εντοπίσουν τους ανθρώπους, οπότε τα ρούχα που ξεχωρίζουν (μαύρο, σκούρο μπλε ή κόκκινο) σε κάνουν πιο εύκολο στόχο, τουλάχιστον σύμφωνα με τον James Day, ιατρικό εντομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Διαβάστε Επίσης

Τσιμπήματα κουνουπιών: Τι είναι αυτό που έλκει τα κουνούπια πάνω μας; - εικόνα 2

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τις πιτζάμες σου;

Η εγκυμοσύνη

Σε αρκετές διαφορετικές μελέτες, έχει βρεθεί πως οι έγκυες γυναίκες προσελκύουν περίπου διπλάσια τσιμπήματα κουνουπιών συγκριτικά με τις μη έγκυες, μάλλον ως αποτέλεσμα της ατυχούς συνύπαρξης δύο παραγόντων: εκπνέουν περίπου 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Το ποτό που προτιμάμε!

Ένα μόνο μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να σε κάνει πιο ελκυστική στα έντομα! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ακόμη ασαφής, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως η αιθανόλη στην ανάσα και τον ιδρώτα σου είναι ο λόγος έλξης, καθώς και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Τα βακτήρια στο δέρμα μας

Άλλη έρευνα υποδεικνύει πως τα συγκεκριμένα είδη και ποσότητες βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα επηρεάζουν το πόσο ελκυστικούς μας βρίσκουν τα κουνούπια. Παραδόξως, εάν έχεις πολλά βακτήρια σε νούμερο αλλά από πολλά είδη, φαίνεται πως τα κουνούπια δεν σε προτιμούν.Τέλος, τα βακτήρια μπορεί να είναι ο λόγος που τα κουνούπια δείχνουν μια προτίμηση στους αστραγάλους και τα πέλματα καθώς εκεί υπάρχουν φυσικά μεγαλύτερες αποικίες βακτηρίων.

Οι ουσίες του ιδρώτα μας

Πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν θύματα κοντά τους μυρίζοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα τους και επίσης προσελκύονται από ανθρώπους με υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Καθώς η έντονη άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος και τη θερμοκρασία του σώματός σου, είναι πιθανό να σε κάνει να ξεχωρίζεις για τα έντομα. Στο μεταξύ, γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται φυσικά από τον καθένα μας, βοηθώντας τα κουνούπια να βρίσκουν πιο εύκολα κάποιους ανθρώπους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i