Σταφυλόκοκκος: Μήπως κόλλησες και δεν το ξέρεις; (Φέτος έχει κολλήσει η μισή Ελλάδα!)

Μήπως το τσίμπημα από το κουνούπι που δεν υποχωρεί είναι τελικά σταφυλόκοκκος; Πώς θα τον καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις ASAP;

closeup-females-arm-arm-pain-and-injury-health-care-and-medical-picture-id853674560 spukkato

Μήπως το τσίμπημα από το κουνούπι που δεν υποχωρεί είναι τελικά σταφυλόκοκκος; Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας παρατηρήθηκε από το καλοκαίρι αύξηση των περιστατικών με λοίμωξη από σταφυλόκκοκο σε μικρούς και μεγάλους.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος

Πρόκεται για ένα βακτήριο που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα και τις βλενογόνους. Μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας -στους ενήλικες και τα παιδιά- χωρίς να προκαλεί πρόβλημα ή να ευθύνεται για μια μικρή σε έκταση και σημασία μόλυνση. Όταν όμως βρίσκει εύφορο έδαφος σε μια μικρή πληγή, ένα τσίμπημα ή μια αμυχή στο δέρμα τότε εισχωρεί και μπορεί να πολλαπλασιαστεί, με πιθανώς σοβαρές συνέπειες.

The Mamagers Update

7 tips για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

Το καλύτερο μάθημα για ένα παιδί, είναι να σε βλέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου

«Μαμά είσαι λυπημένη;» – Γιατί δεν θεωρώ κακό να με δουν τα παιδιά μου να κλαίω

Εκτός από τα βακτήρια που μπορεί να έχουμε φυσιολογικά στο δέρμα μας, ο σταφυλόκοκκος μπορεί να βρίσκεται σε αφθονία σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολύ άνθρωποι και όπως κάθε βακτήριο ευννοείται από τη ζέστη και την υγρασία. Στα γυμναστήρια, στις πισίνες, στα κολυμβητήρια ακόμη και στην άμμο στην παραλία μπορεί  να παραμονεύει ο σταφυλόκοκκος. Συνήθως, η μόλυνση από σταφυλόκοκκο υποχωρεί σε 10-15 ημέρες με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Αν ωστόσο παραμείνει χωρίς θεραπεία τότε μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό νόσημα, όπως για παράδειγμα μηνιγγίτιδα.

3 συμπτώματα υγείας που αποκαλύπτει η μύτη σου!

Η διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο: Οι αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις από Υπουργείο Υγείας

Η πρόληψη

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται συχνότερα ανάμεσα στα παιδιά μέσω των εκκρίσεων της μύτης και του στόματος. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους ενήλικες γι' αυτό χρειάζεται καλή προσωπική υγιεινή και πλύσιμο των χεριών. Δεν μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα την πετσέτα μας ή το ξυραφάκι και αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους, π.χ. στο αποδυτήριο του γυμναστηρίου ή γύρω από την πισίνα. Επίσης, καλύπτουμε με τον ειδικό επίδεσμο τυχόν πληγές στο δέρμα ώστε να μην είναι εκτεθειμένες.

Πώς θα τον αναγνωρίσεις

Μπορεί να μοιάζει με τσίμπημα από κουνούπι που έχει μολυνθεί, με σπυράκι με πύον ή με μια πληγή με μικρή φουσκάλα επάνω της που δεν κλείνει. Το δέρμα στη μολυσμένη περιοχή θα είναι κόκκινο και μπορεί να υπάρει τοπικό πρήξιμο. Συνήθως, ο σταφυλόκοκκος εντοπίζεται στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα ή στη μύτη και στα άκρα.

Η θεραπεία

Εάν κάποιος στην οικογένεια έχει κολλήσει σταφυλόκοκκο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσής του. Η ατομική υγιεινή και το συχνό άλλαγμα στα σεντόνια και τις πετσέτες είναι πολύ σημαντικά μέτρα προφύλαξης. Εάν υποψιάζεσαι πως μια πληγή στο δέρμα ή ένα τσίμπημα έχει μολυνθεί από σταφυλόκοκκο πήγαινε χωρίς καθυστέρηση στο δερματολόγο.

Συνήθως ο δερματολόγος αναγνωρίζει το σταφυλόκοκκο με την κλινική εξέταση μπορεί όμως να σε στείλει -εσένα και όλη την οικογένεια- για εξέταση ρινικού επιχρίσματος για να ελέγξει εάν έχει μεταδοθεί το μικρόβιο. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση τοπικής αλοιφής και λήψη αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i