3 συμπτώματα υγείας που αποκαλύπτει η μύτη σου!

Ανακάλυψε ένα αναπάντεχο σύμπτωμα εγκεφαλικού και άλλα συμπτώματα υγείας που σχετίζονται με τη μύτη σου.

28.08.2018

εχεις διαβασει

μυρωδιές όσφρηση εξοχή φύση

Πιθανότατα γνωρίζεις τα βασικά συμπτώματα υγείας και τι σημαίνουν. Ξέρεις όμως πως η μύτη σου -και πιο συγκεκριμένα η όσφρησή σου- μπορεί να σε προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σου;

3 συμπτώματα υγείας που σχετίζονται με την όσφρησή σου

Μυρίζεις κάτι που κανείς άλλος δεν μυρίζει

Κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο ευαίσθητη όσφρηση από τους άλλους. Αν όμως μυρίζεις φευγαλέα κάτι που είναι εντελώς άσχετο -π.χ. ψάρι ενώ είσαι στο γραφείο σου- θα μπορούσε αυτό να αποτελεί σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου ή επιληπτικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, οι «οσφρητικές παραισθήσεις» είναι συνήθως δυσάρεστες οσμές και μπορεί να είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, περίπου το 6,5% των ανθρώπων άνω των 40 ετών μπορεί να μυρίζουν οσμές που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, κάτι που οι ειδικοί ονομάζουν «μυρωδιές φάντασμα». Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσεις ξαφνικά ότι αντιλαμβάνεσαι μια παράξενη οσμή που κανείς άλλος δεν μπορεί να αντιληφθεί, καλό είναι να το πεις στο γιατρό σου.

Κολπίτιδα, μυκητίαση και κολπικές λοιμώξεις: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση που συστήνει ο γυναικολόγος

Έχεις χαμηλή πίεση; Να ποια συμπτώματα να σε ανησυχήσουν

Φανταστικές μυρωδιές και ημικρανία

Και όταν λέμε φανταστικές, δεν εννοούμε υπέροχες! Παρότι είναι ένα από τα σχετικά σπάνια συμπτώματα υγείας, οι οσφρητικές παραισθήσεις μπορεί να είναι μέρος της αύρας που προηγείται μιας ημικρανίας, σύμφωνα με αναθεώρηση μελέτης από το Κέντρο Πονοκεφάλου Montefiore. Και σε αυτή την περίπτωση, οι οσμές είναι δυσάρεστες, για παράδειγμα σαν να είναι κάτι σε αποσύνθεση ή να καίγεται.

Δεν μυρίζεις κάτι που μυρίζουν όλοι οι άλλοι;

Η μείωση της λειτουργίας της όσφρησης θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα αρχικού σταδίου της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα αμυλοειδών πλακών (πρωτεΐνες που βρίσκονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ), ήταν εκείνοι που δυσκολεύονταν να αντιληφθούν ή να προσδιορίσουν τις μυρωδιές.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φαίνεται πως τα εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με την ικανότητα της όσφρησης είναι από τα πρώτα που επηρεάζονται από τις αλλαγές που προκαλεί το Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

 

[related id="326080"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece