Τι είναι η μαγνητική τομογραφία, πότε συστήνεται και πότε αποφεύγεται

Γιατί σου σύστησε ο γιατρός να κάνεις μαγνητική τομογραφία; Τι θα δει με αυτή την εξέταση, τι να γνωρίζεις και πότε αποφεύγεται;

μαγνητική αξονική τομογραφία istock

Συνεργάστηκε ο δρ Ευάγγελος Πετσάλης, ακτινολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής Ορθοβιοτική.

Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι δύο διαφορετικές μέθοδοι απεικόνισης που χρησιμοποιούνται πια πολλές δεκαετίες, παραμένουν όμως εξετάσεις αιχμής για τη διάγνωση πολλών και διαφορετικών παθήσεων. Είναι και οι δύο "τομογραφίες", δηλαδή κατά τη διάρκειά τους γίνεται λήψη πολλών εικόνων (τομών) του οργάνου ή της περιοχής του σώματος που εξετάζεται επιτρέποντας στο γιατρό να έχει λεπτομερή εικόνα. Ωστόσο, διαφοροποιούνται ως προς την τεχνική που χρησιμοποιείται και ως προς το είδος της διάγνωσης που απαιτείται κάθε φορά.

Η μαγνητική τομογραφία

Ιατρικά ονομάζεται απεικόνιση διά μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging – MRI). Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα.

Πότε συνιστάται

Καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία, επιλέγεται για παιδιά και εγκύους (μετά το β' τρίμηνο της κύησης). Η εξέταση αυτή δίνει στο γιατρό μια πολύ καθαρή εικόνα για όργανα, μαλακά μόρια, οστά και διάφορες άλλες εσωτερικές δομές στο σώμα. H MRI επιλέγεται αποκλειστικά για τον έλεγχο των μαστών και συχνότερα για πιο λεπτομερή διερεύνηση του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και εσωτερικών οργάνων.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η αξονική τομογραφία, πότε συστήνεται και πότε αποφεύγεται

Διάβασε επίσης: Μπαμπά, εξετάσεις έκανες; Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες

Τι να περιμένεις κατά την εξέταση

Η εξέταση γίνεται σε ειδικό θαλαμίσκο, που μπορεί να είναι ολόσωμος ή μικρότερος, ανάλογα με το σημείο που θέλει ο γιατρός να διερευνήσει. Η διάρκεια εξαρτάται από το σημείο που θα απεικονιστεί και μπορεί να είναι από μερικά λεπτά έως και μία ώρα και σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει ο εξεταζόμενος να παραμένει εντελώς ακίνητος. Στα μειονεκτήματα της εξέτασης είναι πως θα ακούς κατά διαστήματα ένα δυνατό ήχο, που μοιάζει με κομπρεσέρ. Σε κάποια εξεταστικά κέντρα προσφέρουν ειδικά ακουστικά για να μειωθεί η έντασή του.

Πότε αποφεύγεται

Καθώς για την απεικόνιση χρησιμοποιούνται μαγνητικά πεδία, είναι μια εξέταση που δεν μπορούν να κάνουν ασθενείς με βηματοδότη, καρδιακό απινιδωτή, εμφυτεύματα στους κοχλίες των αφτιών. Εάν έχεις κάνει πρόσφατα επέμβαση αρθροπλαστικής με τοποθέτηση τεχνητής άρθρωσης, θα πρέπει να το εξετάσετε με το γιατρό σου. Τελευταία συζητάται εάν είναι ασφαλής μέθοδος για ανθρώπους που έχουν τατουάζ, καθώς σε ορισμένες βαφές περιέχονται ψήγματα μετάλλου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση κατά την εξέταση. Είναι, επίσης, μια εξέταση που μπορεί να δυσκολέψει ανθρώπους που πάσχουν από κλειστοφοβία.

Γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και τις δύο εξετάσεις

Η αξονική τομογραφία είναι γρήγορη και θα δώσει άμεσα κάποιες απαντήσεις στο γιατρό σου. Εάν χρειαστεί περισσότερη διερεύνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνεις συμπληρωματικά μαγνητική τομογραφία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i