Τι είναι το μολυσματικό κηρίο, πώς κολλάς και πώς αντιμετωπίζεται

Το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται πιο συχνά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

woman-body-care-close-up-of-long-legs-with-soft-skin-and-hands-picture-id931733062

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια σχετικά συνηθισμένη επιφανειακή μόλυνση του δέρματος. Οφείλεται σε επαφή με βακτήρια (σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο ή και από τα δύο). Στους ενήλικες είναι συνήθως επιπλοκή μιας προϋπάρχουσας δερματικής νόσου όπως για παράδειγμα της αλλεργικής δερματίτιδας. Η μόλυνση παρουσιάζεται συχνά και στα παιδιά.

Πώς μεταδίδεται

Το μολυσματικό κηρίο παρουσιάζεται περισσότερο το φθινόπωρο και το καλοκαίρι και η μετάδοσή του ενισχύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Η κακή υγιεινή και η κακή διατροφή συμβάλουν επίσης στη μετάδοση του νοσήματος. Τα βακτήρια που το προκαλούν εισβάλουν στο δέρμα από μια ρωγμή (τσίμπημα, γδάρσιμο ή τραυματισμός). Ωστόσο, το μολυσματικό κηρίο μπορεί να εμφανιστεί και σε υγιές δέρμα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Τα συμπτώματα

Αρχικά παρουσιάζεται σαν μια κοκκινίλα με μικρές φουσκάλες. Τις επόμενες ημέρες οι φουσκάλες εκκρίνουν ένα διαυγές υγρό και στο τέλος σχηματίζεται επάνω στο εξάνθημα μια κρούστα που θυμίζει σταγόνα μελιού. Το ξύσιμο ή η φυσική επαφή μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλα σημεία του σώματος ή ακόμα και σε άλλους ανθρώπους.

Η διάγνωση

Αυτή γίνεται από τον δερματολόγο. Η κλινική εξέταση είναι συνήθως αρκετή, αν και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει εργαστηριακή καλλιέργεια δείγματος.

Η θεραπεία

Το μολυσματικό κηρίο είναι καλοήθης αλλά υποτροπιάζουσα νόσος και συνήθως ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία. Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων και τη διάρκειά τους χορηγούνται αντιβιοτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με αντισηπτικά διαλύματα και εξειδικευμένα καθαριστικά. Εάν δε γίνει σωστή θεραπεία και δεν εκριζωθούν επαρκώς οι μικροβιακές εστίες είναι πολύ πιθανό να συμβούν υποτροπές του νοσήματος.

Όταν η θεραπεία γίνεται έγκαιρα και σωστά, τότε η υποχώρηση του νοσήματος είναι οριστική και δεν καταλείπονται σημάδια και ουλές. Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη, ότι σε παραμελημένες καταστάσεις η νόσος μπορεί να προσβάλει τα νεφρά ακόμα και την καρδιά.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το έκζεμα, γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται – και γιατί το λένε «δερματίτιδα της νοικοκυράς»;

Διάβασε επίσης: Γιατί έχεις ξηρό δέρμα; (έκζεμα, θυρεοειδής, διατροφή ή κάτι άλλο;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i