Τι είναι: Τριγλυκερίδια, κορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά

Τα τριγλυκερίδια ανήκουν στα λιπίδια και είναι σημαντικό να τα διατηρείς σε υγιή επίπεδα.

flat-illustration-of-blood-drop-and-magnifying-glass-vector-id1174687693 Anastasia Usenko

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος

Τα λιπίδια είναι χημικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και είναι αδιάλυτες στο νερό. Επιτελούν σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό μας, αρκεί να φροντίζουμε να τα διατηρούμε μέσα από τη σωστή διατροφή μας σε επίπεδα που δεν ξεπερνούν το επιτρεπτό για την καλή κατάσταση της υγείας μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι συνιστούν κατά κάποιο τρόπο το σημαντικότερο είδος τροφής για τα 100 περίπου τρισεκατομμύρια κύτταρα που αποτελούν το σώμα μας. Και βέβαια βρίσκονται μέσα στο αίμα και μεταφέρονται είτε από το έντερο προς το συκώτι και προς τις λιπαποθήκες για αποθήκευση είτε από τις λιπαποθήκες και το συκώτι προς όλα τα σημεία του σώματος για κατανάλωση από τα κύτταρα. Τα τριγλυκερίδια είναι μια από τις βασικές τους κατηγορίες.

Τα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι η βασική πηγή διατροφικού λίπους. Αποτελούνται από γλυκερόλη και λιπαρά οξέα. Τα δεύτερα είναι και τα πιο σημαντικά, καθώς χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ενώ τα ακόρεστα συναντώνται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, στα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά έλαια, ιχθυέλαια).

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα

Είναι το κυριότερο συστατικό της διατροφής μας και επηρεάζουν τα επίπεδα της LDL ή "κακής" χοληστερίνης, αυξάνοντάς την. Η αυξημένη LDL δημιουργεί κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων: Αλλαντικά, τυριά με πλήρη λιπαρά, το βούτυρο και το κόκκινο κρέας (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό) καθώς και τα προϊόντα τους.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα Ω6 και τα Ω3. Τα Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό, καθώς μειώνουν τα επίπεδα της LDL και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL, δηλαδή της "καλής" χοληστερίνης στο αίμα. Εάν θέλεις να έχεις χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, προτίμησε να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσεις τα πολυακόρεστα. Να θυμάσαι, όμως, ότι συνιστάται προσοχή γενικότερα στην κατανάλωση λιπαρών (ζωικών ή φυτικών), καθώς έχουν υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα και οδηγούν σε παχυσαρκία, η οποία προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στον οργανισμό. Τα Ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν πολύ τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (κατά 30-40%), αλλά επίσης δρουν ευνοϊκά και στις αρρυθμίες. Έρευνες του American Heart, Lung, and Blood Institut έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα των Ω3 λιπαρών οξέων και στη μείωση, γενικότερα, του κινδύνου επανεμφάνισης στεφανιαίας νόσου (εμφράγματος μυοκαρδίου), όταν η πρόσληψή τους είναι 1 γρ. την ημέρα.

Τρόφιμα πλούσια σε Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Κύρια πηγή τους είναι τα φυτικά έλαια, οι ανάλατοι καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια κ.ά.) και οι μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά οξέα.

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα: Κατά κύριο λόγο τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα κ.ά.) και τα ιχθυέλαια (μουρουνέλαιο).

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Το συχνότερα εμφανιζόμενο στη δίαιτα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ είναι το ελαϊκό οξύ που το βρίσκουμε κυρίως στο ελαιόλαδο. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, της LDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, πολλές φορές σε βαθμό ανάλογο με αυτόν που προκαλούν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i