Το κάπνισμα επηρεάζει το DNA σου, ακόμα και δεκαετίες αφού το έχεις κόψει

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει τη ζωή και την υγεία σου μόνο όταν το έχεις στην καθημερινότητα σου. Όπως φαίνεται, το κάπνισμα σε επηρεάζει και μελλοντικά.

smoking

Γνωρίζεις ότι το κάπνισμα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου- εσωτερικά αλλά και εξωτερικά ο καπνός είναι απλώς καταστροφικός για την υγεία σου. Αλλά, όταν κάποιος διακόψει αυτή την κακή συνήθεια για τα καλά, κατά πόσο μπορεί να αντιστρέψει όλο το κακό που έχει κάνει ήδη;

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ένα περιοδικό της American Heart Association, Circulation: Cardiovascular Genetics, ρίχνει φως στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό σου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 16.000 δείγματα αίματος από καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές. Ανακάλυψαν ότι ο καπνός συνδέεται με καταστροφή της επιφάνειας του DNA- ακόμα και για αυτούς που είχαν κόψει το κάπνισμα δεκαετίες νωρίτερα.

«Η έρευνά μας έχει αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία ότι το κάπνισμα έχει μία μακροπρόθεσμη επίδραση στην μοριακή μας μηχανή, μία επίδραση που μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από 30 χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Roby Joehanes, Ph.D.

Κάπνισμα και DNA

Η έρευνα εξέτασε ειδικότερα τη μεθυλίωση του DNA, μία διαδικασία με την οποία τα κύτταρα έχουν κάποιο έλεγχο στη γονιδιακή δραστηριότητα, επηρεάζοντας με τη σειρά τους το πώς λειτουργούν τα γονίδιά σου.

Αυτή η διαδικασία είναι ένας τρόπος με τον οποίο η έκθεση στον καπνό μπορεί να προδιαθέσει τους καπνιστές στον καρκίνο, την οστεοπόρωση και άλλες ασθένειες των πνευμόνων και της καρδιάς.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι απογοητευτικά, οι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι υπάρχει και κάτι το θετικό σε αυτά: Αυτά τα νέα μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν θεραπείες που έχουν σαν στόχο αυτά τα πληγέντα γονίδια και ίσως να εμποδίσουν κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Μόνο στην Αμερική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 40 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές, σύμφωνα με δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από το 2014. Επίσης, το κάπνισμα τσιγάρου αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης αποτρέψιμων ασθενειών και θανάτου- περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικάνοι ζουν με κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα.

«Αν και αυτά τα ευρήματα δίνουν έμφαση στις μακροπρόθεσμες παρενέργειες του καπνίσματος, τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο σύντομα το σταματήσεις, τόσο καλύτερα θα είσαι τώρα και στο μέλλον», λέει μία από τους συντάκτες της έρευνας, η Stephanie London, M.D., αναπληρώτρια επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Ο Joehanes ακόμα εξηγεί ότι μόλις οι καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα, η πλειοψηφία των σχετικών δειγμάτων DNA επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το κάπνισμα μέσα σε 5 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το σώμα σου προσπαθεί να αναρρώσει από μόνο του μετά τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού.

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μία νέα προσπάθεια να κόψεις το κάπνισμα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i