10 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Αυτές οι τροφές περιέχουν ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί και να προλάβει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

10 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Σταυρανθή λαχανικά Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελών… Περιέχουν γλυκοσινολάτες μια κατηγορία θειούχων ενώσεων στην οποία οφείλουν το ιδιαίτερο άρωμα αλλά και την ικανότητά τους να κινητοποιούν την έκκριση ενζύμων που καθαρίζουν τον οργανισμό από τις τοξίνες. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν καταναλώνονται ωμά.

Γκρέιπφρουτ Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως και οι χρωματιστές πιπεριές και τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμποδίζει το σχηματισμό ενώσεων που προκαλούν καρκινικούς όγκους.

Ρόδι Περιέχει ελλαγικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που σύμφωνα με έρευνες αναστέλλει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Το οξύ αυτό υπάρχει επίσης στα καρύδια και τα φιστίκια πεκάν.

Δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο

Περιέχει καρνοσόλη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αποτρέπει την εξάπλωση και άλλων μορφών της ασθένειας.

Όσπρια Είναι πολύ πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και επιδιορθώνει τα καταστραμμένα κύτταρα.  Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας.

Μούρα Περιέχουν όλα ελλαγικό οξύ, αλλά οι φράουλες και τα σμέουρα θεωρείται ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά στην καταστροφή των καρκινικών  κυττάρων στο δέρμα, της ουροδόχο κύστη, τους πνεύμονες, τον οισοφάγο και το στήθος. 

Τρόφιμα ολικής άλεσης Τροφές όπως το αναποφλείωτο ρύζι, η βρώμη, το καλαμπόκι και γενικά όσες περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Τσάι Έρευνες  έχουν δείξει πως όσοι πίνουν τακτικά τσάι –ανεξάρτητα από το αν είναι μαύρο, πράσινο ή λευκό- έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου (όπως στο στήθος, το παχύ έντερο, τον πνεύμονα και τις ωοθήκες) σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου τσάι.

Ντομάτα Το λυκοπένιο, η χρωστική ουσία που δίνει στην ντομάτα το έντονο κόκκινο χρώμα της είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και, σύμφωνα με έρευνες, εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και το ενδομητρίου.

Τζίντζερ Η αντιοξειδωτική δράση του έχει φανεί ερευνητικά ότι συμβάλλει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, είτε καταναλώνεται φρέσκο είτε σε σκόνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i