5 top κανόνες για να ζήσεις πολλά καλά χρόνια!

Μακροζωία: οι 5 “χρυσοί” κανόνες για καλή υγεία και το 2013! 5 απλοί τρόποι για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου!

05.02.2013

Γράφει: Shape.gr

εχεις διαβασει

5 top κανόνες για να ζήσεις πολλά καλά χρόνια!


Αν η μακριζωία είναι και δικός σου στόχος ακολούθησε αυτούς τους 5 χρυσούς κανόνες του καθηγητή Παθολογίας και Γηριατρικής Θάνου Μπενέτου.

 

1. Ακολούθησε Διατροφή χωρίς άγχος 

Φρόντισε να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προσέχοντας (αλλά όχι καταργώντας) αλάτι και ζάχαρη. Μην κάνεις αυστηρές δίαιτες αδυνατίσματος. Μη λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη και τα παίρνεις πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού σου. μείνε μακριά από ορμονοθεραπείες «αντιγήρανσης». Το καλύτερο ποτό είναι το νερό αλλά και λίγο κρασί, αν σου αρέσει. Επίτρεψε στον εαυτό σου την απόλαυση της σοκολάτα (με μέτρο): Προσοχή! Η διατροφή σου πρέπει να σε ικανοποιεί και να μη σου δημιουργεί άγχος, κατάθλιψη ή ψυχολογική πίεση. Η υπερβολική αυστηρότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ακολούθησε το παν μέτρον άριστον πάντα με κάποια ευελιξία.

 

2. Μείνε δραστήρια

Η ηλικία των μυών, των οστών, της καρδιάς, των αρτηριών και του εγκεφάλου εξαρτάται, εν πολλοίς, από τη σωματική δραστηριότητα. Το μυστικό είναι να απολαμβάνεις τις δραστηριότητες που επιλέγεις. Γυμνάσου οπωσδήποτε 3 φορές την εβδομάδα για μία ώρα. Δε σου αρέσει το γυμναστήριο; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι άσκησης. Πιστεύω ότι η καλύτερη άσκηση είναι ο χορός! Εξάσκησε και τον εγκέφαλό σου, π.χ., μαθαίνοντας μία νέα ξένη γλώσσα. Η άσκηση του εγκεφάλου βελτιώνει τη λειτουργία του, επιβραδύνοντας τη φυσιολογική νοητική έκπτωση που θα επέλθει με το πέρασμα του χρόνου, και ίσως να μπορεί να αναχαιτίζει μερικές μορφές της νόσου Αlzheimer.

 

3. Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο καρκίνο ή έμφραγμα, αλλά με τις 4.500 επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κάθε τσιγάρο, κάθε φορά που εισπνέεις και εκπνέεις τον καπνό γερνούν το σώμα, το πρόσωπο, τα δόντια και το δέρμα σου. Αρκεί να κοιτάξεις το δέρμα μιας βαριάς καπνίστριας για να καταλάβεις τι ακριβώς βλάβη προκαλεί το κάπνισμά.

4. Κάνε έλεγχο

Η παρακολούθηση της υγείας σου κατά τακτά χρονικά διαστήματα και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ιατρού είναι απαραίτητη. Η πρόληψη για παράδειγμα, της υπέρτασης και του διαβήτη παίζουν σημαντικό ρόλο στην παράταση της υγείας σου Προσοχή! Αν και είναι χρήσιμο να ενημερώνεσαι, δε χρειάζεται να αποδελτιώνεις ιατρικές «γνώσεις» από τις εφημερίδες και το Διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για σένα την ίδια (αυθαιρεσία στη λήψη φαρμάκων, συχνές αλλαγές γιατρού…) και το περιβάλλον σου (γενναιόδωρες και ευκαιριακές διαγνώσεις και θεραπευτικές συμβουλές).

 

5. Αποδέξου ότι όλοι γερνάμε

Αποδέξου ότι το σώμα μας γερνάει και ότι δεν έχουμε τις ίδιες ικανότητες όπως στα 30 μας. Η μη αποδοχή αυτής της πραγματικότητας σε καθιστά δυστυχισμένη ακόμη και αν κάνεις τα πιο πετυχημένα λίφτινγκ

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece