«Υποφέρω από χρόνια ημικρανία. Υπάρχει κάτι νεότερο στις θεραπείες;»

Η χρόνια ημικρανία είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα.

πονοκέφαλος ημικρανία mapodile

Η χρόνια ημικρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει σημαντικά και την ποιότητα ζωής. Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές εάν υποφέρεις από αυτή την κατάσταση; Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τη χρόνια ημικρανία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Κ. Βικελή, MD, MSc, PhD, νευρολόγο, MSc in Headache Medicine, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι όμως η χρόνια ημικρανία και πώς επιδρά η βοτουλινική τοξίνη;

«H χρόνια ημικρανία είναι μια υποκατηγορία της ημικρανίας, στην οποία ο πόνος εμφανίζεται πολύ συχνά, περισσότερες από τις μισές ημέρες του μήνα», απαντά ο Μιχαήλ Βικελής. «Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και συχνά αναγκάζει τους πάσχοντες να κάνουν μεγάλη χρήση αναλγητικών, κάτι που προοδευτικά επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Πρόκειται, επίσης, για νόσημα με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όσων το έχουν, καταστρέφοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για μια φυσιολογική κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή καθημερινότητα.

Σύμφωνα με δύο μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες σε περισσότερους από 1.300 ασθενείς με χρόνια ημικρανία διεθνώς, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α μπορεί να προσφέρει μια σημαντική μείωση των ημικρανιών τους. Συγκεκριμένα, σε ασθενείς στους οποίους έγιναν ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης είδαν κατά μέσο όρο τις ημέρες με ημικρανία το μήνα να μειώνονται σημαντικά μετά από δύο (ανά τρίμηνο) χορηγήσεις κατά 8,4, από περίπου 20 μέρες το μήνα που ήταν αρχικά. Στην επέκταση των μελετών αυτών διαπιστώθηκε ότι στον 1 χρόνο μετά την έναρξη των ανά τρίμηνο χορηγήσεων οι ημέρες με ημικρανία το μήνα είχαν μειωθεί σε κάτω από 9 το μήνα, ένα αποτέλεσμα πολύ θετικό».

Πώς γίνεται η χορήγηση της βοτουλινικής τοξίνης για την ημικρανία

Όπως εξηγεί ο νευρολόγος, η χορήγηση γίνεται με ειδικό εγκεκριμένο πρωτόκολλο. Τα 31 συγκεκριμένα σημεία που χορηγείται η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α στην ημικρανία είναι διαφορετικά (και πολύ περισσότερα) από αυτά στα οποία χορηγείται για αισθητικούς λόγους. Μάλιστα, στην ημικρανία πολλά από αυτά βρίσκονται στο πλάγιο και πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς και στον αυχένα. Οι δόσεις, επίσης, είναι διαφορετικές.

Η χορήγηση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α στην περίπτωση της χρόνιας ημικρανίας μπορεί να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία έγκρισης διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και το φάρμακο καλύπτεται κατά το 100% του κόστους του, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια. Για να καλυφθεί το κόστος του φαρμάκου από τα ταμεία, απαιτείται γνωμάτευση από ειδικό νευρολόγο.

Διάβασε επίσης: Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Διάβασε επίσης: Το προφίλ της ημικρανίας και 3 συμβουλές για να ανακουφιστείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i