Γιατί είναι επικίνδυνη η υψηλή πίεση και μία σημαντική αλλαγή που θα σε βοηθήσει

Το ξέρεις πως η υψηλή πίεση σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο; 

αλάτι πίεση υψηλή πίεση adrian825

Συνεργάστηκε η Ειρήνη Κοντάκη, τεχνολόγος τροφίμων

Δεν θα σου πούμε να είσαι με το πιεσόμετρο στο χέρι, η υψηλή αρτηριακή πίεση όμως αποδεικνύεται επικίνδυνη ακόμη και σε πιο νέες ηλικίες. Αρκεί να σου πω πως σχετίζεται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα, βλέπε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Δύο πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές: Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια για την πίεση και ποια είναι η διατροφική αλλαγή που θα σε βοηθήσει.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τον ορισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

«Μικρή» και «μεγάλη πίεση»

Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός, π.χ. το 12 ή σωστότερα το 120 είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά κι ονομάζεται συστολική πίεση ή μεγάλη, ενώ ο δεύτερος αριθμός, π.χ. 8 ή σωστότερα 80 είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά πια ξεκουράζεται κι ονομάζεται διαστολική πίεση ή μικρή. Οι μονάδες μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).

Διάβασε επίσης: Λιποπρωτεΐνη-α: Μάθε αν έχεις αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Διάβασε επίσης: Γνωρίζεις τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής στις γυναίκες; Και, ναι, είναι διαφορετικά από τον αντρών

Ποια είναι τα επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης;

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση.

Η «καλή« διατροφική αλλαγή

Το νάτριο στο αλάτι, έχει θεωρηθεί ένοχο για την υψηλή πίεση. Γι' αυτό και ένας τρόπος έλεγχος της υπέρτασης είναι ο περιορισμός του αλατιού, όχι μόνο του επιτραπέζιου αλλά και του αλατιού στα τρόφιμα. Και για να το κάνεις αυτό, χρειάζεται να ξέρεις πού κρύβεται το αλάτι στη διατροφή σου.

Η πλειοψηφία του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά προέρχεται κυρίως από τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα το οποίο τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε ή δεν υποθέτουμε ότι υπάρχει, π.χ. στα μπισκότα. Από την άλλη πλευρά τρόφιμα τα οποία φαινομενικά είναι υγιεινά έχουν υψηλά ποσοστά αλατιού, όπως για παράδειγμα το τυρί cottage και οι φέτες γαλοπούλας.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;

  • Διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες των προϊόντων και τα συγκρίνουμε μεταξύ τους , ώστε να επιλέξουμε εκείνο με την χαμηλότερη ποσότητα αλατιού.
  • Επιλέγουμε νωπά κρέατα και πουλερικά αντί των συσκευασμένων που είναι καπνιστά ή μεταποιημένα.
  • Όταν μαγειρεύουμε καλό είναι να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους για να δώσουμε γεύση στο φαγητό, όπως την προσθήκη λεμονιού, κρεμμυδιού, σκόρδου ή καρυκευμάτων.
  • Περιορίζουμε τις έτοιμες σάλτσες και τα έτοιμα γεύματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i