Οι 20 τροφές που σε κάνουν πιο ελκυστική | Σύμφωνα με την Cleveland Clinic

Βρες τη λάμψη μέσω μιας θρεπτικής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πολλές τροφές, πλούσιες σε καροτενοειδή.

glow istock

Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικά και βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως οι κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, τα βερίκοκα και τα πεπόνια. Περιέχονται επίσης σε ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά και ο σολομός. 

Όταν καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά, αυτά τα καροτενοειδή βγαίνουν  μέσω των ιδρωτοποιών αδένων και επιστρέφουν στην εξωτερική στιβάδα του δέρματός σου, κάνοντάς το να φαίνεται πιο πορτοκαλί ή κόκκινο, σαν να έχεις απλώσει ένα φυσικό μπρονζέ. Τρεις ξεχωριστές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2011 και 2015, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα της αλλαγής χρώματος του δέρματος από τα καροτενοειδή ή το μαύρισμα στον ήλιο.

Τα αποτελέσματα από όλες τις έρευνες έδειξαν ότι η υγιής χρυσαφένια λάμψη που έδιναν τα φρούτα και λαχανικά θεωρούνταν πιο ελκυστική από το μαύρισμα από τον ήλιο.

Η σημασία των καροτενοειδών

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές, συνήθως κόκκινου, πορτοκαλί ή κίτρινου χρώματος, που παράγονται από τα περισσότερα φυτά, ορισμένα βακτήρια και μύκητες. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 1.100 διαφορετικά καροτενοειδή, λιγότερα από 50 βρίσκονται στη διατροφή μας και μεταξύ αυτών μόνο 14 εμφανίζονται σε μετρήσιμες συγκεντρώσεις στην κυκλοφορία του αίματος στον άνθρωπο. Αυτές οι χρωστικές είναι από τις πιο άφθονες λιποδιαλυτές φυτοχημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος, παρά τη χαμηλή ημερήσια διατροφική τους πρόσληψη (περίπου 5–20 mg) .Εκτός από το να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί, τα καροτενοειδή ωφελούν τη συνολική μας υγεία.

  • Απορροφούν βλαβερές ενώσεις που παράγονται από το στρες της καθημερινής ζωής και είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Τα αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση καλύτερα από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο Ageing.
  • Μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο έντερο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.

Οι 20 τροφές με καροτενοειδή που δίνουν λάμψη και σε κάνουν πιο ελκυστική

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και ορισμένους τύπους καρκίνου. Για να έχεις μια ισορροπία καροτενοειδών, πρόσθεσε στη διατροφή σου μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα. Αυτά είναι τα κορυφαία τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, σύμφωνα με την Cleveland Clinic:

1. Βερίκοκα
2. Πορτοκαλί, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
3. Μπρόκολο
4. Πεπόνι
5. Καρότα
6. Γκουάβα
7. Καλαμπόκι
8. Φυλλώδη πράσινα (σπανάκι, ρόκα, kale κ.λπ.)
9. Μάνγκο
10. Κολοκύθα κίτρινη
11. Πα
12. Σπανάκι
13. Γλυκοπατάτες
14. Μανταρίνια
15. Ντομάτες
16. Καρπούζι
17. Δαμάσκηνα
18. Γκρέιπ φρουτ
19. Αρακάς
20. Κολοκυθάκια

Δες και εδώ: Ποια είναι τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i