Γιατί πρέπει να μουλιάζεις τα αμύγδαλα στο νερό πριν τα φας;

Για να πάρεις όλα τα οφέλη τους, όπως συνιστούν και οι διαιτολόγοι το μυστικό είναι να τα μουλιάζεις σε νερό.

almonds istock

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τα τρώμε. Κάποιες τροφές είναι πιο απλές και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, ή έτσι πιστεύαμε. Γιατί για παράδειγμα πρέπει να μουλιάζουμε πρώτα τα αμύγδαλα στο νερό προτού τα φάμε;

Γιατί να μουλιάζεις τα αμύγδαλα σε νερό;

Τα αμύγδαλα θεωρούνται ένα σπουδαίο superfood επειδή είναι πλούσια σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μερικά από αυτά είναι οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε, το ασβέστιο κλπ. Για να πάρεις όλα τα οφέλη τους, όπως συνιστούν και οι διαιτολόγοι το μυστικό είναι να τα μουλιάζεις σε νερό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβεις όλα τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του.

1.  Είναι πιο εύπεπτα

Εάν αφήσεις τα αμύγδαλα σε νερό για όλη τη νύχτα, απελευθερώνουν ένα ένζυμο που περιέχεται στη φλούδα του. Αυτό το ένζυμο κάνει το αμύγδαλο πιο εύπεπτο ενώ τα θρεπτικά συστατικά του απελευθερώνονται και απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό. Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες που είναι σημαντικές για την κινητικότητα του εντέρου.

2. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Όταν τα αμύγδαλα είναι σε νερό, απελευθερώνουν τη βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα διάφορα συστήματα του σώματος.

3. Διατηρούν την καλή υγεία της καρδιάς 

Εκτός από τη μείωση της κακής χοληστερόλης, τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία εμποδίζει πολλές καρδιακές παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες. Τα υψηλά επίπεδα καλίου και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης.

4. Tονώνουν τον εγκέφαλο

Τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν λιπαρά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση 4-6 αμύγδαλα καθημερινά ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου.

5. Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης 

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμύγδαλα στο νερό, επειδή ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

6. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει το αμύγδαλο σε διατηρούν πιο χορτάτη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους.

7. Σου προσφέρουν υγιές δέρμα

Όλες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα αμύγδαλα, προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Ειδικότερα, η βιταμίνη Ε αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και απομακρύνοντας οποιεσδήποτε ελεύθερες ρίζες που θα προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.

Πώς επιδρά το μούλιασμα των αμυγδάλων σε άδειο στομάχι

Όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι, τα μουλιασμένα αμύγδαλα βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας όλη την ημέρα, ενώ καταστέλλουν την επιθυμία για επιβλαβή σνακ. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και μαγνήσιο και όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι, επιταχύνουν τη διατροφική απορρόφηση.

3 άγνωστα οφέλη του αμύγδαλου που θα σε εκπλήξουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i