Τι να κάνεις όταν έχεις αϋπνία | Η επιστήμη βρήκε τη λύση!

Νιώθεις κούραση επειδή έχεις αϋπνία; Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι η άσκηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

gym istock

Αϋπνία. Πιθανότατα να έχεις δοκιμάσει τα πάντα για να κοιμηθείς ένα βράδυ και να ξυπνήσεις ξεκούραστη την επόμενη μέρα το πρωί. Ωστόσο νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει λύση. Και είναι δωρεάν.

To τέλειο φρούτο που βοηθά στην αυπνία και την απώλεια βάρους

Τι έδειξε η νέα μελέτη για την αϋπνία

"Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων αϋπνίας, τόσο μεγάλης όσο και μικρής διάρκειας", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Erla Björnsdóttir, ειδικός στον ύπνο, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 4.300 άτομα ηλικίας 39 έως 67 ετών σε μια περίοδο 10 ετών. 

Οι συμμετέχοντες της μελέτης από εννέα ευρωπαϊκές χώρες ερωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής τους δραστηριότητας καθώς και τα συμπτώματα της αϋπνίας, την ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ και το αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσοι γυμνάζονταν είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται κανονικά και όσοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) και το ιστορικό καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα είναι δυνατά από μόνα τους, αλλά υποστηρίζονται επίσης από την υπάρχουσα βιβλιογραφία. "Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ευεργετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στα συμπτώματα της αϋπνίας, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει επιπλέον τη σημασία της συνέπειας στην άσκηση με την πάροδο του χρόνου", είπε η Björnsdóttir. "Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γυμνάζεσαι καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σου, προκειμένου να μειώσεις τον κίνδυνο αϋπνίας".

Η άσκηση θα θεραπεύσει την αϋπνία μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ξεκούραση. άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου προάγοντας τη χαλάρωση, τη μείωση του στρες και την ενίσχυση της διάθεσης. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση του κικάρδιου ρυθμού, του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, και προωθεί τον βαθύτερο ύπνο που συμβάλει στην αποκατάσταση", είπε ο Björnsdóttir.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν χρόνια προβλήματα με την αϋπνία πιθανότατα δεν θα διαπιστώσουν ότι η άσκηση θεραπεύει πλήρως την κατάστασή τους. Και ποικίλλει: κάποιοι θα διαπιστώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα, άλλοι μέτρια και κάποιοι άλλοι μπορεί να μη δουν καμία βελτίωση, ανάφεραν οι ερευνητές.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία της αϋπνίας, επομένως τα άτομα με πιο σοβαρά προβλήματα ύπνου μπορεί να θέλουν να το αναζητήσουν επίσης.

Μείωσε το στρες και την αυπνία με αυτήν την πανάρχαια τεχνική γιόγκα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i