Νέα τάση | Μπορεί η κέτσαπ να αντικαταστήσει τα αθλητικά συμπληρώματα;

Αντί για ενεργειακά τζελ μπορείς να φας κέτσαπ λένε κάποιοι ειδικοί αθλητικοί διαιτολόγοι! Τι ισχύει;

ketsap istock

Παραδοσιακά, οι αθλητές βασίζονται σε εξειδικευμένα ενεργειακά τζελ για μια γρήγορη και εύπεπτη πηγή υδατανθράκων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων τους. Αλλά τώρα έχει προκύψει ένας εκπληκτικός υποψήφιος: οι ατομικές μερίδες κέτσαπ σε sticks, χάρη σε μια νέα διαφήμιση που παρουσιάζει δρομείς που τα χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα.

Η γεύση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κατά την επιλογή συμπληρωμάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια σπορ αντοχής. Τα παραδοσιακά αθλητικά συμπληρώματα προσφέρουν διάφορες γεύσεις για να καλύψουν τον ουρανίσκο των αθλητών.

Τρως πάρα πολλές ντομάτες; 6 "παρενέργειες" που πρέπει να γνωρίζεις

Η κέτσαπ έχει μια γνώριμη πικάντικη γεύση, αλλά η αλμυρή φύση της μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Οι προσωπικές προτιμήσεις έχουν σημασία, καθώς μια δυσάρεστη επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και να μειώσει τις δυνατότητες ενός αθλητή.

Οι αθλητές αντοχής πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες για διαρκή ενέργεια κατά τη διάρκεια παρατεταμένων δραστηριοτήτων. Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του σώματος, ειδικά κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων, και η κέτσαπ περιέχει υδατάνθρακες κυρίως με τη μορφή σακχάρων από τις ντομάτες.

Η ύπαρξη μιας άμεσα διαθέσιμης επιλογής όπως τα sticks κέτσαπ θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική ώθηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου ή του αγώνα, αν και δεν είναι πρακτικό.

Για προπονήσεις που διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, μπορεί να αρκεί ένα stick κέτσαπ. Ωστόσο, τα τυπικά ενεργειακά τζελ περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων και η σύσταση για αθλητές που ασχολούνται με μεγαλύτερες προπονήσεις είναι 30-60 γραμμάρια υδατανθράκων την ώρα. Κάθε stick κέτσαπ των 10 ml περιέχει 2,6 g υδατάνθρακες. Οι δρομείς χρειάζονται περίπου 12 sticks κέτσαπ ανά ώρα.

Το άνοιγμα και η κατανάλωση πολλαπλών sticks κέτσαπ εν κινήσει μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη εργασία, που ενδεχομένως μειώνει την εστίαση και την αποτελεσματικότητα ενός αθλητή.

Επιπλέον, τα αθλητικά τζελ συχνά έχουν πρόσθετους ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες χάνονται μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης και η αναπλήρωσή τους είναι σημαντική για την πρόληψη της αφυδάτωσης και της μυϊκής κράμπας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αντοχής.

H κέτσαπ περιέχει ορισμένους ηλεκτρολύτες λόγω της περιεκτικότητας σε αλάτι, αλλά τα αθλητικά τζελ είναι συχνά επιστημονικά σχεδιασμένα για να παρέχουν μια πιο ακριβή ισορροπία ηλεκτρολυτών, καθιστώντας τα την προτιμώμενη επιλογή για τους αθλητές.
H κέτσαπ είναι επίσης πολύ όξινη λόγω της ντομάτας και του ξιδιού. Οι όξινες τροφές μπορεί να προκαλέσουν καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αποσπώντας την εστίασή σου από τη μέγιστη απόδοση.

Ο συνδυασμός σακχάρων και οξέος στο κέτσαπ είναι επικίνδυνος και για την υγεία των δοντιών, ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται στους αθλητές. Οι σάλτσες, όπως το κέτσαπ, μπορεί να βλάψουν τα δόντια.

Ωστόσο υπάρχει και κάτι θετικό: οι ντομάτες περιέχουν ενώσεις όπως το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τους δείκτες μυϊκής βλάβης μετά από ένα τρέξιμο αντοχής.

Ενώ τα sticks κέτσαπ μπορεί να μη βελτιώνουν την απόδοση, θα μπορούσαν ωστόσο να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά από άσκηση αντοχής. 

Εάν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις sticks κέτσαπ ως αθλητικό συμπλήρωμα  πειραματίσου μαζί του στο πρόγραμμα προπόνησής σου, πριν το ενσωματώσεις ως βασική τροφοδοσία σε σημαντικούς αγώνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i