Τελικά, το ημιμόνιμο μανικιούρ βλάπτει τα νύχια μας;

Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα του αν το gel είναι βλαβερό ή όχι για τα νύχια μας.

nails iStock

Το ημιμόνιμο μανικιούρ είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές βαφής των νυχιών, με τις περισσότερες γυναίκες να το προτιμούν 100% περισσότερο σε σχέση με το απλό βερνίκι. Κι αυτό γιατί το ημιμόνιμο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια στο αποτέλεσμα, έως και 2 εβδομάδων, καμία φορά ακόμα και τρεις ανάλογα με το νύχι και την ποιότητα του ημιμόνιμου βερνικιού που εφαρμόζεται.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ημιμόνιμο βλάπτει τα νύχια αλλά και το δέρμα γύρω από αυτά, με πολλούς τρόπους. Από το ότι το νύχι αδυνατίζει με τη συνεχόμενη εφαρμογή gel μέχρι τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος εξαιτίας της λάμπας που πολυμερίζει το βερνίκι, όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς δεν παύουν να μας δημιουργούν άγχος και σκεπτικισμό. Τι ισχύει τελικά και πόσο επικίνδυνο είναι ή μπορεί να γίνει το gel για τα νύχια;

Δες επίσης: Top Model makeup: Πώς να βαφτείς σαν μοντέλο της Victoria's Secret

Τελικά, το ημιμόνιμο καταστρέφει τα νύχια;

Μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: σύμφωνα με στατιστικές, το ημιμόνιμο προστατεύει τα νύχια παρά τα φθείρει. Κι αυτό γιατί τα ημιμόνιμα βερνίκια δεν εισχωρούν ούτε απορροφούνται με την ίδια ευκολία στο νύχι, ενώ και οι χρωστικές τους δεν είναι όσο έντονες είναι αυτές των απλών βερνικιών. Μάλιστα, αν παρατηρήσεις, οι κοπέλες που κάνουν απλό βερνίκι έχουν συχνά κιτρινισμένη βάση όταν τα ξεφάβουν σε αντίθεση με όσες κάνουν αποκλειστικά και μόνο ημιμόνιμο - απόδειξη ότι τα απλά βερνίκια αφήνουν τις χρωστικές τους και κιτρινίζουν τη βάση.

Αυτό που ωστόσο πρέπει να προσέξεις είναι το πώς θα αφαιρέσεις το ημιμόνιμο: αν δεν γίνει σωστά και από τεχνίτρια που να έχει πολλή εμπειρία, τότε ναι, μπορεί να φθείρει τα νύχια μέχρι και ανεπανόρθωτα. 

Συμπέρασμα: Το ημιμόνιμο δεν καταστρέφει από μόνο του τα νύχια αλλά η ακατάλληλη / λανθασμένη αφαίρεσή του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη και, πολλές φορές, ανεπανόρθωτη φθορά.

Δες εδώ: Πώς να περιποιηθείς σωστά τα νύχια μετά την αφαίρεση του ημιμόνιμου

Και τι γίνεται με τη λάμπα πολυμερισμού, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος;

Οι συσκευές πολυμερισμού περιέχουν λάμπες που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) - το φως που βλέπουμε στο εσωτερικό τους. Με το "UV" εννοούμε τον τύπο φωτός που είναι ένα μη ορατό φάσμα υπεριώδης ακτινοβολίας, μέρος της οποίας βρίσκεται και στο ηλιακό φως. Το φάσμα UV είναι μεγάλο και μετριέται σε νανόμετρα (nm), ξεκινώντας από 10 nm και φτάνοντας τα 400. Από 315 έως 400 είναι το φάσμα Α και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Στις λάμπες νυχιών χρησιμοποιείται μόνο φάσμα Α και μάλιστα συνήθως πάνω από 350 που είναι εντελώς ακίνδυνο, καθώς εδώ συμβαίνει το αντίστροφο: όσο μειώνεται το νούμερο, γίνεται επικίνδυνο και όχι όσο αυξάνει.

Επομένως, καταλαβαίνεις γιατί μια λάμπα πολυμερισμού δεν μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα ή άλλη βλάβη στο δέρμα, από τη στιγμή μάλιστα που το χέρι εκτίθεται για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά. Πιο πολύ κακό κάνεις στο δέρμα σου όταν βγαίνεις στον ήλιο χωρίς προστασία (αντηλιακό, γυαλιά και καπέλο), παρά όταν κάνεις ημιμόνιμο με λάμπα πολυμερισμού. Αυτό που μπορείς να κάνεις ωστόσο αν φοβάσαι είναι να φοράς αντηλιακό και στα χέρια - ή ακόμα και ειδικά, κομμένα γάντια.

Τώρα, αν θεωρείς ότι τα χέρια σου δείχνουν πιο ξηρά και αφυδατωμένα μετά από κάθε συνεδρία ημιμόνιμου μανικιούρ, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα μερικών μηνών ώστε να μην τα εκθέτεις συνέχεια στη λάμπα πολυμερισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i