Γιατί κάνουν σεξ οι γυναίκες; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

Σύμφωνα με το βιβλίο "Why women have sex" εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες κάνουν σεξ.

sex istock

Το βιβλίο "Why Women Have Sex", της κλινικής ψυχολόγου Cindy Meston και του εξελικτικού ψυχολόγου David Buss, (οι οποίοι το 2007 δημοσίευσαν και τη μελέτη με τίτλο Γιατί οι άνθρωποι κάνουν σεξ), ερευνά τη γυναικεία σεξουαλική ψυχολογία η οποία είναι πολύ πιο σύνθετη απ' ό,τι φανταζόντουσαν. Άξιζε ένα ολόκληρο βιβλίο άραγε; Οι ερευνητές απάντησαν ότι η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν καν σκεφτεί ποτέ αυτή την ερώτηση, αλλά ξαφνικά μάθανε την απάντηση (και δεν ήταν αυτή που περιμένανε).

Γυναίκες VS Αντρών

Στην αμερικανική κουλτούρα υπάρχει ένα κλισέ αστείο: "Οι γυναίκες χρειάζονται ένα λόγο για να κάνουν σεξ, οι άνδρες απλώς ένα μέρος". Αν και αυτό υπεραπλοποιεί την ανδρική οπτική, περιέχει κάποια δόση αλήθειας. Τα θηλυκά του είδους μας είναι όντως το πιο επιλεκτικό από τα δύο φύλα όταν πρόκειται να... ζευγαρώσουν.

Για το βιβλίο τους, οι Meston και Buss πήραν συνέντευξη από περισσότερες από χίλιες γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο και κατά τη διαδικασία εντόπισαν 237 διαφορετικούς λόγους για τους οποίους κάνουν σεξ οι γυναίκες και τους παρουσιάζουν όχι στατιστικά, αλλά όπως τους αναφέρουν οι ίδιες οι γυναίκες, προσφέροντας μια άλλη οπτική στην εξελικτική θεωρία.

Ποιοι είναι; Οι πιο συχνοί λόγοι περιλαμβάνουν τη σεξουαλική έλξη, την επιθυμία για σωματική απόλαυση, για να εκφράσουν στοργή ή την αγάπη τους για κάποιον ή απλώς επειδή ήταν σε διέγερση και ήθελαν να εκτονώσουν την ένταση. Εξίσου σημαντικοί λόγοι όμως αποκαλύφθηκαν ότι είναι και ένα boost αυτοπεποίθησης, η εκδίκηση, η εξασφάλιση του "συντρόφου για πάντα", η μείωση του πόνου, οι ιατρικοί λόγοι (όπως το να σου περάσει ένας πονοκέφαλος), ως αντιστρές θεραπεία, η απώλεια βάρους και σαν βοήθημα ύπνου. Και φυσικά, οι πάντα παρόντες υλικοί λόγοι: ανταλλαγή για κάποιο όφελος, όπως το να κάνει το σύντροφο να ασχοληθεί με τις δουλειές στο σπίτι, ακριβά δώρα ή εξόδους σε εντυπωσιακά events. Και ο έρωτας; Πάει περίπατο;

Η γυναικεία επιλογή

Αυτή είναι η βάση της εξελικτικής θεωρίας του Δαρβίνου. Τα θηλυκά επιλέγουν το alfa male, το αρσενικό, δηλαδή, με τα καλύτερα γονίδια, ώστε να τα μεταφέρουν στους απογόνους τους για να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Και συνήθως εκεί καταλήγει και η ανθρώπινη σεξουαλική έλξη.

"Οι σύγχρονες γυναίκες είναι οι απόγονοι μιας αδιατάραχης γραμμής προγονικών μητέρων που έκαναν σοφές σεξουαλικές επιλογές και, ως απόγονοι, οι σύγχρονες γυναίκες κουβαλούν αυτή την προγονική σοφία. Επομένως, οι γυναίκες αναγνωρίζουν τους δείκτες υγείας, κύρους και προστασίας ως σεξουαλικά ελκυστικούς" εξηγούν οι συγγραφείς.
 

Από τι ελκύονται οι γυναίκες

Ή, όπως το θέτει το βιβλίο, "Γιατί τα πρόσωπα του Antonio Banderas και του George Clooney συνεπαίρνουν τόσο πολλές γυναίκες;". Όπως φαίνεται, στριφογυρίζουμε γύρω από αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν "γενετικά προνόμια" και "οικονομικά προνόμια". Τα πρώτα είναι τα γονίδια που παράγουν υγιή παιδιά. Τα δεύτερα είναι τα πράγματα που μας βοηθούν να προστατέψουμε τα υγιή παιδιά μας, γι’ αυτό κάποιες φορές στις γυναίκες αρέσουν οι άνδρες με μεγάλο σπίτι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σώμα είναι σημαντικό για τις γυναίκες, που συνήθως ελκύονται από τον κορμό σε σχήμα V, δηλαδή ανοιχτοί ώμοι-στενοί γοφοί και τους ενδιαφέρει το ύψος του άνδρα, ήτοι όσο πιο ψηλός τόσο καλύτερα.

"Παραδόξως, στις γυναίκες δεν αρέσουν οι πολύ μυώδεις άνδρες, ενώ οι άνδρες δε συνειδητοποιούν πόσο μυώδεις τους θέλουν οι γυναίκες" αναφέρουν οι συγγραφείς. Βέβαια, και το πρόσωπο είναι εξίσου σημαντικό, αφού εκεί βρίσκονται αρκετοί δείκτες υγείας, όπως η συμμετρία, τα καλά μαλλιά και τα αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως το δυνατό σαγόνι.

Τροφές για καλύτερες επιδόσεις στο σεξ

Αν δεν είναι ο George Clooney, έχει ελπίδες;

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι τα γονίδια μπορούν να ξεπεραστούν από κάποιους άνδρες ώστε να κατακτήσουν τις γυναίκες, αν δώσουν έμφαση σε άλλα σημεία που οι γυναίκες προσέχουν. Η καλή υγιεινή και η όμορφη μυρωδιά είναι σημαντική, αφού, για παράδειγμα, η κακοσμία στόματος είναι deal breaker για τις γυναίκες, που έχουν ισχυρότερα αναπτυγμένη όσφρηση από τους άνδρες.

"Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ελκύουν τις γυναίκες είναι η προσωπικότητα, το χιούμορ, η αυτοπεποίθηση και το κοινωνικό status. Αυτά μπορούν να μεταμορφώσουν ένα μέτριο εμφανισιακά άνδρα σε σεξουαλικά ελκυστικό στα μάτια πολλών γυναικών" τονίζουν οι ερευνητές.
 

Γιατί οι όμορφες γυναίκες δεν παντρεύονται όμορφους άνδρες;

Οι άνδρες τύπου Clooney έχουν την τάση να είναι άπιστοι, επειδή έχουν διαφορετική γενετική ατζέντα από τις γυναίκες – θέλουν να γονιμοποιήσουν πολλές υγιείς γυναίκες. Οι Meston και Buss τους ονομάζουν "ριψοκίνδυνους, γυναικάδες και "κακά παιδιά”". Έτσι, οι γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεξ για να τυλίξουν ένα λιγότερο εκθαμβωτικό αλλά πιο πιστό ταίρι. Θα έχει λιγότερα γενετικά προνόμια, αλλά περισσότερα οικονομικά, τα οποία θα καταστήσει διαθέσιμα επειδή δεν πρόκειται να το σκάσει.

 Ο κύριος λόγος που οι γυναίκες κάνουν σεξ

Η φράση "οι γυναίκες το κάνουν από έρωτα, οι άνδρες για την απόλαυση" διαψεύδεται πλήρως: λυπάμαι, η σωστή απάντηση είναι ο οργασμός! "Πολλές γυναίκες στις μελέτες μας είπαν ότι κάνουν σεξ απλώς και μόνο για τη σωματική απόλαυση" επισημαίνει η Meston.
 

Γιατί δεν το σκεφτήκαμε νωρίτερα;

Ο Alfred Kinsey, ο "πατέρας" της Σεξολογίας, ζήτησε από 7.985 ανθρώπους να του διηγηθούν τις σεξουαλικές ιστορίες τους στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Οι ερευνητές Masters και Johnson παρατηρούσαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960, ανθρώπους ενώ έφταναν σε οργασμό. Όμως, ποτέ δε ρώτησαν γιατί.

"Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι η απάντηση είναι προφανής" λέει η Meston. "Για να νιώσουν καλά. Κανείς δεν έχει πραγματικά μιλήσει για το γεγονός πως οι γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεξ για κάθε είδους λόγους: προαγωγή, λεφτά, εμπορικές συναλλαγές, για να εκδικηθούν ένα σύντροφο που τις απάτησε. Για να νιώσουν καλά. Για να κάνουν τους συντρόφους να νιώσουν άσχημα".

Οι γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές και συγγραφείς του βιβλίου, μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεξ σε κάθε στάδιο της σχέσης, από το να δελεάσουν έναν άνδρα για να κάνει μαζί τους σχέση μέχρι να προσπαθούν να τον κρατούν ικανοποιημένο και να μην παραστρατήσει. Από καθήκον. Για να τον ξεφορτωθούν ή για να τον κάνουν να ζηλέψει.

Ο 2ος σημαντικότερος λόγος που κάνουν σεξ 

Η αγάπη. "Η Κλεοπάτρα δηλητηριάστηκε με φίδι και η Οφηλία τρελάθηκε και πνίγηκε" σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου. Οι γυναίκες λένε ότι χρησιμοποιούν το σεξ για να εκφράσουν και να πάρουν αγάπη και για να την κρατήσουν. Και τι είναι η αγάπη; Οι συγγραφείς τη θεωρούν ένα είδος "ασφαλιστήριου συμβολαίου" που σε εξασφαλίζει σε "καλό και κακό, σε ασθένεια και υγεία, μέχρι ο θάνατος να σας χωρίσει".
 

Οι γυναίκες λαθροκυνηγοί

Τι κάνουν όμως οι γυναίκες όταν "all the good ones are taken"; Τους κλέβουν από τις νόμιμες κατόχους τους χρησιμοποιώντας –και πάλι– το σεξ. "Μερικές φορές, οι άνδρες που έχουν υψηλή αξία ως ταίρι έχουν ήδη μια σχέση, ενώ πολλοί ακολουθούν μια βραχυπρόθεσμη σεξουαλική στρατηγική και δε θέλουν δεσμεύσεις" εξηγεί ο Buss. "Δεν υπάρχει μια τεράστια πηγή ιδιαίτερα επιθυμητών ανδρών που απλώς περιμένουν τις γυναίκες να τους βρουν". Γι' αυτό και τους κυνηγάμε λαθραία.

Πώς; Προσπαθώντας να γίνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θέλουν οι άνδρες από τις γυναίκες – φοράμε ψηλά τακούνια για να επιδεικνύουμε τη λεκάνη μας, βάζουμε lip gloss για να τους κάνουμε να σκέφτονται τον κόλπο– και φυσικά χρησιμοποιούμε το πιο παλιό κόλπο πολιτικής, τη δυσφήμιση του αντιπάλου. Θυμάσαι το μπλουζάκι A Low Vera που φόρεσε η Julia Roberts (κάνοντας λογοπαίγνιο με την aloe vera) όταν η σύζυγος του Danny Moder, Vera, δεν του έδινε διαζύγιο για να παντρευτεί τη... λαθροκυνηγό Julia;
 

Φύλαξε το ταίρι σου

Ναι, είναι κι αυτός ένας λόγος που οι γυναίκες κάνουν τακτικά σεξ: για να εμποδίσουν τους συντρόφους τους να το αναζητήσουν αλλού. Η φύλαξη του συντρόφου σχετίζεται στενά με μια "αίσθηση καθήκοντος" που τους δίνει ένα ακόμη κίνητρο για σεξ.

Όταν πριν από χρόνια η Jessica Simpson εμφανίστηκε με το σύντροφό της, φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση Οι αληθινές γυναίκες τρώνε κρέας, ερμηνεύτηκε ως θάψιμο της προηγούμενης σχέσης του συντρόφου της που ήταν χορτοφάγος – και αυτό σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες φυλούν το ταίρι τους: η επίδειξη της καλής σεξουαλικής σχέσης.

Δίψα για μάθηση

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα κορίτσια κάνουν μαζικά και σχεδόν ταυτόχρονα σεξ στο σχολείο; Όπως φαίνεται, κάνουν σεξ για να δουν αν τους αρέσει, ώστε να πουν στις άλλες συμμαθήτριες ότι το έκαναν και να εξασκηθούν σε σεξουαλικές πρακτικές. "Ως γυναίκα δε θέλω να είμαι κρυόπλαστη" λέει μια γυναίκα. Μια άλλη είπε ότι ήθελε να εξασκηθεί για τη νύχτα του γάμου της.
 

Λυπήσου με...

"Οι γυναίκες", λένε οι Meston και Buss, "είναι, κυρίως, αυτές που δίνουν σούπα στους αρρώστους, μπισκότα στους ηλικιωμένους και… σεξ στους απελπισμένους". "Ήμουν κουρασμένη, αλλά εκείνος ήθελε" λέει μια γυναίκα. Κι εδώ, ενός λεπτού σιγή για μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: οι παχιοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μείνουν σε μια σχέση, επειδή πιστεύουν ότι κανένας άλλος δεν τους θέλει.
 

"Τι μου δίνεις;"

Οι γυναίκες... ζευγαρώνουν και για να πάρουν πράγματα που νομίζουν ότι θέλουν – ακριβές τσάντες, δουλειά. "Ο βαθμός στον οποίο τα οικονομικά εκφράζονται στα σεξουαλικά κίνητρα", τονίζει ο Buss, "με εξέπληξε. Και όχι μόνο στην πορνεία. Τα οικονομικά του σεξ εκφράζονται ακόμη και σε μόνιμες σχέσεις". Όπως έδειξε η έρευνα, οι γυναίκες κάνουν σεξ ακόμη και για να κάνει ο άνδρας κάποιες δουλειές του σπιτιού.
 

"Γιατρέ μου, δε νιώθω καλά"

Ναι, κάνουμε σεξ όταν δε νιώθουμε καλά, για να θεραπεύσουμε τις ημικρανίες μας, αφού κατά το σεξ εκκρίνονται ενδορφίνες που λειτουργούν σαν φυσικό παυσίπονο (αναρωτιέμαι τότε γιατί στις ταινίες οι γυναίκες το αποφεύγουν με την κλισέ φράση "έχω πονοκέφαλο"). Το σεξ βοηθά ακόμη και στην ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου.
 

Πότε κάνεις σεξ;

Σύμφωνα δε με το βιβλίο, οι γυναίκες κάνουν επίσης σεξ επειδή πέφτουν θύματα εξαπάτησης, αλλά έχουν βρει την άμυνα ενάντια στην εξαπάτηση με το μόνο τρόπο που ξέρουν: καθυστερούν το σεξ (συνήθως μετά το τρίτο ραντεβού), για να είναι σίγουρες ότι πρόκειται για έρωτα (βέβαια, οι άνδρες κάνουν συχνά σεξ στο πρώτο ραντεβού και αυτή η πληροφορία σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο).

Κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν το σεξ για να επιβεβαιωθούν, άλλες για να πουν στο σύντροφό τους ότι δεν τον θέλουν πια – κάνοντας σεξ με κάποιον άλλο. Όπως λέει η Meston, "οι γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεξ σε κάθε στάδιο της σχέσης".
 

Εν Κατακλείδι

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τις τακτικές ζευγαρώματος σύμφωνα με μια πληθώρα συχνά αντιμαχόμενων στρατηγικών.

Και τελικά πόσο πρέπει να διαρκεί το σεξ;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i