Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν πίνουμε αλκοόλ το καλοκαίρι;

Το αλκοόλ και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι - κι αυτό ισχύει περισσότερο για τις ημέρες με καύσωνα.

αλκοόλ, καλοκαίρι Istock images

Το καλοκαίρι είναι η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου. Είναι η εποχή που μπορούμε να βγούμε έξω με τους φίλους μας, αλλά και να απολαύσουμε βέβαια τα μπάνια και τις διακοπές μας. Το πιθανότερο είναι πως πρώτη στο μενού βρίσκεται μια παγωμένη μπύρα, πόσο μάλλον σε χώρες θερμές όπως είναι η δική μας.

Παρότι μια δροσερή μπύρα φαίνεται το τέλειο καταπραϋντικό για τη δίψα μας, τίποτα δεν συγκρίνεται και δεν αναπληρώνει το νερό. Αν θέλουμε να είμαστε επαρκώς και σωστά ενυδατωμένοι, όπως το λέει και η λέξη, η απάντηση είναι μία: ύδωρ (νεράκι!). Επιπλέον οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ταιριάζουν πολύ με το αλκοόλ, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD.

Κίνδυνος αφυδάτωσης

Κάθε φορά που βρισκόμαστε έξω στη ζέστη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα - όπως ένα απόγευμα στην παραλία ή ένα οικογενειακό πικνίκ - κινδυνεύουμε από αφυδάτωση. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως η κατανάλωση αλκοόλ επιτείνει το πρόβλημα.

Γιατί; Πρώτα απ' όλα, η κατανάλωση μπύρας, ποτού και κρασιού μειώνει την απελευθέρωση μιας αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) που ονομάζεται αγγειοπιεσίνη. Αυτή η ADH συνεργάζεται με τους νεφρούς για να διατηρεί την ισορροπία των υγρών του σώματός σας.

Ταυτόχρονα, το αλκοόλ είναι διουρητικό - πράγμα που σημαίνει περισσότερη ούρηση και απώλεια υγρών. (Στην πραγματικότητα, αυτός ο παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ακόμη και χωρίς τη ζέστη, σημειώνει η Zumpano). Τώρα, αν προσθέσουμε και την αυξημένη εφίδρωση κάτω από τον καυτό ήλιο, φτιάχνουμε την τέλεια συνταγή αφυδάτωσης. 

Εδώ δε θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το ίδιο ισχύει και για την καφεΐνη. Είτε πίνουμε καφέ, είτε κάποιο αναψυκτικό με καφεΐνη δυσκολεύουμε τον οργανισμό μας (αφού και ο καφές είναι διουρητικός), ιδίως το καλοκαίρι.

Μάλιστα, αν αφυδατωθούμε ενδέχεται να νιώσουμε σύγχυση και να έχουμε πρόβλημα στον συντονισμό των κινήσεών μας- συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με αυτά της μέθης.

Ψευδής αίσθηση ενυδάτωσης

Το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιστέψουμε πως τα αλκοολούχα ποτά μας ενυδατώνουν επειδή είναι κι αυτά υγρά, υπογραμμίζει η Zumpano. "Αν πίνετε πολλή μπύρα ή αλκοολούχο σόδα, μπορεί να αισθάνεστε ότι προσλαμβάνετε πολλά υγρά και παραμένετε ενυδατωμένοι. Αλλά δεν είναι έτσι".

Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση μικτών ποτών που περιέχουν κόλα, τόνικ, χυμό ή άλλο υγρό. Μπορεί να νιώθουμε πάλι να νιώθουμε ενυδατωμένοι επειδή τα καταναλώνουμε αυτά τα ποτά πιο εύκολα από το να πίναμε για παράδειγμα σκληρά ποτά, σκέτα με πάγο, αλλά το αλκοόλ εξακολουθεί να μας αφυδατώνει.

Το αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι

Τα ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες σε μία μόνο μερίδα - και αυτό επιφέρει επιπλοκές. "Αν πίνετε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, μπορεί να σας χορτάσουν πολύ", εξηγεί η Zumpano. "Και αν αισθάνεστε χορτάτοι, μπορεί να μην φάτε φαγητό, το οποίο βοηθάει στην απορρόφηση μέρους του αλκοόλ".

Ποτό ή μπύρα;

Ποιο είναι το χειρότερο στη ζέστη; Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι συνήθως υψηλότερη στα οινοπνευματώδη ποτά (στα "σκληρά ποτά") απ' ό,τι στην μπύρα, νομίζουμε ότι με την μπύρα δεν θα αφυδατωθούμε. Όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

"Αν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά σε όγκο ισοδύναμο με τον όγκο της μπύρας, όπως 12 ουγκιές μαργαρίτας σε σύγκριση με 12 ουγκιές μιας μέσης μπύρας, θα μεθύσετε πολύ πιο γρήγορα", λέει η διαιτολόγος. Ένα μέσο κουτάκι μπύρας 12 ουγγιών περιέχει την ίδια ποσότητα αλκοόλ με ένα ποτήρι κρασί 5 ουγγιών ή ένα τυπικό σφηνάκι αποσταγμένου αλκοολούχου ποτού όπως ρούμι, βότκα, τζιν ή ουίσκι.

Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και την περιεκτικότητα της μπύρας σε αλκοόλ. Οι μεγάλες μάρκες μπύρας περιέχουν μεταξύ 4% και 5% αλκοόλ ανά κουτάκι ή μπουκάλι των 330 ml. Ωστόσο, ορισμένα είδη craft μπύρας έχουν έως και 9% αλκοόλ στον ίδιο όγκο. Επομένως, θέλει και η μπύρα προσοχή.

Η απάντηση σε όλα: το νερό

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε δίπλα στο κύμα ή στην πισίνα; "Για να εξουδετερώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης του αλκοόλ, πίνετε 8 έως 12 ουγκιές νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό", συμβουλεύει η Zumpano. "Επιβραδύνει την πρόσληψη αλκοόλ, σας κρατά ενυδατωμένους και μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες του hangover".

Η διαιτολόγος μας προτείνει να έχουμε πρόχειρο ένα θερμός με νερό (ή ένα μπουκάλι με νερό), ώστε να πίνουμε παράλληλα γουλιές ανάμεσα στις μπύρες ή τις μαργαρίτες και να το γεμίζουμε διαρκώς μες στην ημέρα.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i