Τι αποκαλύπτουν για σένα οι συχνές λιγούρες, ιδίως σε απαιτητικές περιόδους;

Αν κάποιες στιγμές της ημέρας φαίνονται όλα δύσκολα και έρχεται μία τεράστια λαχτάρα για γλυκό ή αλμυρό, τότε μάλλον το σώμα κάτι θέλει να σου πει.

σοκολάτα istock

Οι περισσότερες γυναίκες -και οι άντρες απλά δεν το αποκαλύπτουν!- νιώθουν μέσα στη μέρα έντονες λιγούρες, ιδίως πριν από στρεσογόνες καταστάσεις ή μετά από αυτές. Και μαζί με τις επιθυμίες αυτές, μπορεί να έρχονται και τύψεις επειδή υποκύπτουν σε κάτι που δεν έχει την "ταμπέλα" του υγιεινού.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Σου κεντρίσαμε την περιέργεια; Σε πολύ λίγο θα μάθεις πολύ σημαντικά πράγματα για το πώς όλα έχουν μια λογική εξήγηση!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η δημοσιογράφος Ελένη Δασκαλάκη συνομίλησε με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Βίρνα Σκουλίδη σχετικά με το άγχος και το πώς οι τροφές και ορισμένα συστατικά που περιέχονται σε αυτές μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείρισή του.

Ποιο είναι το "μυστικό συστατικό" της σοκολάτας που μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος;

Η Βίρνα Σκουλίδη ήταν σαφής: Σε στιγμές άγχους, ο οργανισμός μας ψάχνει άμεση λύση για να ρυθμίσει βασικές ορμόνες, γι’ αυτό και υποκύπτει σε πειρασμούς, όπως η σοκολάτα. Το βασικό συστατικό στη μαύρη σοκολάτα που συμβάλλει στη διαχείριση του άγχους είναι τα φωσφολιπίδια. Πρόκειται για μια κατηγορία λιπιδίων, μακροθρεπτικά συστατικά, που τα βρίσκουμε στο κακάο. Τα φωσφολιπίδια εμπλέκονται σε διαδικασίες που βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος της χαράς και βοηθούν στην καταστολή του άγχους.

Δεν τα βρίσκουμε μόνο στη σοκολάτα, αλλά και σε τροφές όπως το γάλα, γι' αυτό και ένα φλιτζάνι γάλα μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά βοηθάει πολλούς από εμάς να ηρεμούμε το βράδυ, ή στα μακαρόνια με κιμά, τα οποία συνδυάζουν τον απλό υδατάνθρακα με το λίπος. Αυτός ο συνδυασμός συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, στην οποία οφείλεται και η αύξηση της όρεξης.

Η Βίρνα Σκουλίδη μας εξήγησε πώς η διατροφή συνδέεται με το άγχος, αφού ο εγκέφαλος με το στομάχι συνδέονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου και, όπως μας είπε, οτιδήποτε και αν φάμε, έχει επίδραση στη διάθεσή μας, είτε θετική είτε αρνητική.

Για την έξαρση του άγχους που βιώνουν γυναίκες σε περίοδο διατροφής για απώλεια βάρους, τόνισε πως η στέρηση που προκαλεί μία "δίαιτα" διογκώνει το άγχος, λόγω χαμηλής περιεκτικότητάς της σε λίπος – το οποίο έχει κατευναστική δράση στο νευρικό μας σύστημα – και υδατανθράκων.

Μία περίοδος έντονου στρες όμως, αποτελεί και αυτή πριν την έμμηνο ρύση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν το λεγόμενο Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο. Συγκεκριμένα τότε, οδηγούμαστε σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως είναι το κακό λίπος ή οι απλοί υδατάνθρακες, εξαιτίας της νευρικότητας και ευερεθιστότητας, που είναι απόρροιες της αύξησης της κορτιζόλης.

Η λύση που προτείνει η ειδικός μας για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων, είναι η επιλογή τροφών πλούσιων σε φωσφολιπίδια, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλήρη ή χαμηλά σε λιπαρά, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το κακάο, και φυσικά το νερό.

Τα κατευναστικά για το νευρικό μας σύστημα φωσφολιπίδια αποτελούν βασικό συστατικό του συμπληρώματος διατροφής BrainUP StressDOWN της εταιρείας Leriva, μιας φόρμουλας κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και για να κρατά την κορτιζόλη – την ορμόνη του άγχους – σε φυσιολογικά επίπεδα. Εκτός από τη ρύθμιση του άγχους, χάρη στην πολλαπλών δράσεων σύνθεσή του, το BrainUP StressDOWN μπορεί να μας βοηθήσει σε περιόδους που θέλουμε "καθαρό μυαλό" και αποτελεσματική σκέψη, δύο βασικές δεξιότητες που καταστέλλουν το χρόνιο, αλλά και το περιστασιακό στρες.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i