Φαγόπυρο με αποξηραμένα κεράσια και φουντούκια πάνω σε πουρέ από καρότα

Μία ιδιαίτερη συνταγή για να απολαύσεις το υγιεινό φαγόπυρο.

Φαγόπυρο

Από τη Laura Rege, Φωτογραφίες: Caitlin Bensel, Απόδοση: Μαρίνα Πόγκα, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Στη συνταγή μπορείς να χρησιμοποιήσεις φύτρα από σπόρους φαγόπυρου, τα οποία τρώγονται χωρίς μαγείρεμα. Έτσι, μπορείς να αποκομίσεις το μεγαλύτερο όφελος ενός φυτού στην πιο συμπυκνωμένη μορφή του. 

Πώς θα φτιάξεις φύτρα από σπόρους φαγόπυρου;


Μουλιάζεις τους σπόρους σε χλιαρό νερό για 3-7 ώρες. Στραγγίζεις, ξεπλένεις και μεταφέρεις σε ένα γυάλινο μπολ ή πυρέξ. Σκεπάζεις με μια βρεγμένη πετσέτα και, ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ραντίζεις ή ξεπλένεις με νερό δύο με τρεις φορές την ημέρα. Σε λίγες ημέρες θα σχηματιστούν βλαστοί και,  αφού μεγαλώσουν λίγο, ταφύτρα είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Υλικά:

  • ¾ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ φλ. λευκό κρασί ή μηλίτης
  • 3 κιλά παστινάκια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • ½ φλ. αποξηραμένα κεράσια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. βαλσαμικό ξίδι
  • ½ φλ. φουντούκια καβουρδισμένα και θρυμματισμένα
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο (οι βελόνες ψιλοκομμένες)
  • Φρέσκα χόρτα (προαιρετικά)
  • 1 φλ. μαγειρεμένο και παγωμένο φαγόπυρο

Εκτέλεση 

1 Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνεις ¼ φλ. λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και ½ κ.γ. αλάτι και αφήνεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 10 λεπτά. Προσθέτεις το κρασί και χαμηλώνεις τη φωτιά μέχρι να στεγνώσει, περίπου για 5 λεπτά. Βάζεις τα παστινάκια και ¾ φλ. νερό και αφήνεις να σιγοβράσουν. Μισοσκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνεις τα υλικά να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν τα παστινάκια τρυφερά, για περίπου 15 λεπτά.

2 Χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιείς το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ λείο. Αλατοπιπερώνεις.

3 Στο μεταξύ, μουλιάζεις τα αποξηραμένα κεράσια και τα κρεμμύδια στο βαλσαμικό ξίδι προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βάζεις στο μείγμα αυτό τα φουντούκια, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο ½ φλ. λάδι. Αλατοπιπερώνεις.

4 Πριν σερβίρεις, ανακατεύεις το φαγόπυρο με το μείγμα κερασιών-φουντουκιών. Σερβίρεις τον πουρέ σε μπολ και ρίχνεις το μείγμα φαγόπυρου-κερασιών-φουντουκιών. Αν θέλεις, τελειώνεις με μια χούφτα χόρτα.

Ποια είναι τα ψευδοδημητριακά και ποια η διαφορά τους με τα δημητριακά;

Κρέπες light: 5 εκδοχές της κρέπας χωρίς λευκό αλεύρι για υγιεινό αποτέλεσμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i