3 εύκολα πρωινά που μειώνουν τη νευροφλεγμονή στον εγκέφαλο

Πάρε ενέργεια, αύξησε τη συγκέντρωσή σου και μείωσε τη νευροφλεγμονή με αυτά τα τρία εύκολα πρωινά.

γυναίκα απολαμβάνει πρωινό που μειώνει τη νευροφλεγμονή istock

Το πρωινό παρέχει στον εγκέφαλο την πρώτη του πηγή ενέργειας κάθε πρωί. Οι σωστές τροφές για τον εγκέφαλο είναι το κλειδί για την εστίαση, τη διαύγεια και τη βέλτιστη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ μειώνει τη νευροφλεγμονή, μια παθολογική κατάσταση, η οποία παρατηρείται σε διάφορες νευροεκφυλιστικές νόσους. 

Σήμερα, οι περισσότεροι βάζουν στο πρωινό τους πολύχρωμα δημητριακά, σάντουιτς με λιπαρά τυριά και αλλαντικά, αρτοσκευάσματα που συνοδεύουν τον καφέ και υπερφορτωμένα μιλκσέικ. Αυτές οι επιλογές πρωινού είναι συχνά γεμάτες με σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες που προκαλούν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που ακολουθείται από πτώση.

Συμβάλλουν επίσης στη νευροφλεγμονή (φλεγμονή γύρω από τον εγκέφαλο) που σχετίζεται με την ομίχλη του εγκεφάλου (Brain Fog, μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένο βαθμό πνευματικής διαύγειας) και την κακή συγκέντρωση.

Οι ειδικοί προτείνουν να πίνεις κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάς για να καταπολεμήσεις την αφυδάτωση και το άγχος. Μετά επίλεξε ένα από τα τρία πρωινά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που δίνουν περισσότερη ενέργεια και διαύγεια, μειέωνουν τη νευροφλεγμονή ενώ ενισχύουν την ψυχική υγεία.

Τα τρία πρωινά που μειώνουν τη νευροφλεγμονή

Σύμφωνα με τον Αντώνιο Δημητρακόπουλο MD, PhD, "ο όρος νευροφλεγμονή αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται μετά από ένα φλεγμονώδη προκλητικό παράγοντα (τραυματισμό, λοίμωξη, έκθεση σε τοξίνη, νευροεκφυλιστικές παθήσεις ή γήρανση).

Εάν θέλεις να έχεις γερό εγκέφαλο και να μειώσεις τη νευροφλεγμονή ξεκίνα από το πρωί με αυτές τις επιλογές:

1. Πουτίγκα Chia

Chia pudding συνταγή
istock

Η πουτίγκα με σπόρους chia περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και έχουν ως αποτέλεσμα ένα λιγότερο φλεγμονώδες μικροβίωμα, καλύτερη επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου και παραγωγή νευροδιαβιβαστών που υποστηρίζουν τη διάθεση.

Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στον εγκέφαλο, το οποίο βοηθά στην τόνωση της διάθεσης, μειώνει το στρες και διατηρεί υγιή τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Η συνταγή

Ρίξε 3 κουταλιές της σούπας σπόρους chia σε ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας (ή το άγλυκο γάλα της επιλογής σου), μια σταγόνα μέλι και μια πρέζα κανέλα και θαλασσινό αλάτι.

Το πρωί ρίξε ξηρούς καρπούς, φράουλες και/ή νιφάδες καρύδας.

2. Αυγά scramble

αυγά scramble συνταγή
istock

Εάν τα αυγά αποτελούν μέρος της διατροφής σου, σκέψου να ξεκινήσεις τη μέρα σου με αυγά scramble ή και ομελέτα φούρνου.

Τα αυγά περιέχουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για έναν υγιή εγκέφαλο. Οι κρόκοι, για παράδειγμα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη D και σεροτονίνη, που βοηθούν στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, ρυθμίζοντας τη διάθεσή σου.

Η συνταγή

Θα χρειαστείς 2 αυγά, λίγο γάλα και αλάτι και πιπέρι. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για να γίνουν και μπορείς να προσθέσεις λίγο σπανάκι αν θέλεις.

Το σημαντικότερο μυστικό για τέλεια αυγά scrambled είναι το πολύ καλό χτύπημα των αυγών. Τα χτυπάς με σύρμα ή αυγοδάρτη (όχι με πιρούνι) ή, αν έχεις χρόνο και διάθεση, στο μίξερ ή με το μίξερ χειρός ή με το ραβδομπλέντερ.

3. Πράσινο smoothie

συνταγή για πράσινο smoothie με σπανάκι
istock

Ένα πράσινο smoothie είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ.

Χρειαζόμαστε φυλλικό οξύ για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο — η ανεπάρκεια φυλλικού εμπλέκεται σε μια σειρά ψυχιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, ενώ τα βέλτιστα επίπεδα συνδέονται με βελτιωμένη διάθεση.

Η συνταγή

Ανακάτεψε τα αγαπημένα σου φυλλώδη λαχανικά όπως baby σπανάκι μαζί με μερικές φράουλες, σκόνη πρωτεΐνης και λίγο λίπος από σπόρους κάνναβης ή βούτυρο αμυγδάλου για ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά smoothie.

Απόφυγε την προσθήκη πολλών φρούτων ή χυμών φρούτων για να διατηρήσεις χαμηλά επίπεδα σακχάρου και να αποφύγεις να διαταράξεις το μικροβίωμα ή να υπάρξουν αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα και κόπωση.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i