
Ο χειμώνας είναι η εποχή των πιο θρεπτικών και γεμάτων γεύση λαχανικών. Αν και μπορεί να έχεις την τάση να επιλέγεις πιο "εύκολα" υλικά για τη διατροφή σου, όπως οι πατάτες ή οι ντομάτες, υπάρχουν κάποια λαχανικά του χειμώνα που συχνά υποτιμάς, αλλά πραγματικά αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σου. Ο λόγος; Είτε λόγω των μοναδικών θρεπτικών τους συστατικών, είτε επειδή προσφέρουν υπέροχες γεύσεις και υφές, μπορούν να αναδείξουν τις συνταγές σου και να σου δώσουν πολύτιμα οφέλη. Παρακάτω, θα δούμε τρία από αυτά: το παντζάρι, το μπρόκολο και το πράσο.
Κόκκινο λάχανο: Ιδιότητες και οφέλη της σούπερ τροφής για την υγεία σου
Τρία χειμωνιάτικα λαχανικά που υποτιμάς αλλά πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου
Παντζάρι
Το παντζάρι, με το έντονο κόκκινο χρώμα του, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του ήπατος. Παρά τη μεγάλη του θρεπτική αξία, το παντζάρι δεν είναι πάντα η πρώτη επιλογή όταν καταναλώνουμε λαχανικά του χειμώνα.
Ωστόσο, μπορείς να το προσθέσεις εύκολα στη διατροφή σου με διάφορους τρόπους. Μπορείς να το προσθέσεις στις σαλάτες σου, είτε βρασμένο, είτε ωμό, τριμμένο για να προσθέσει χρώμα και γεύση. Αν θέλεις κάτι πιο "πλούσιο", δοκίμασε να το ψήσεις στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και βότανα. Μια ακόμα επιλογή είναι να το βάλεις μαζί με καρότα και γλυκοπατάτες και να τα ψήσεις όλα μαζί για ένα νόστιμο, υγιεινό πιάτο. Αν δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα, τα παντζάρια μπορούν να γίνουν και χυμός, δίνοντας σου ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μέσα σε λίγα λεπτά.
Γιατί να πιεις έναν χυμό παντζαριού τώρα;
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορείς να βρεις στο χειμωνιάτικο "καλάθι". Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K και A, και περιέχει φυτικές ίνες, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αν το μπρόκολο σου φαίνεται βαρετό ή δεν το έχεις συνηθίσει, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις με νέους τρόπους. Αντί να το βράσεις, μπορείς να το ψήσεις στο φούρνο με ελαιόλαδο και σκόρδο, προσθέτοντας μερικά τριμμένα τυριά για μια πιο νόστιμη εκδοχή. Αν θέλεις να το κάνεις πιο δημιουργικό, δοκίμασε να το ανακατέψεις με κινόα ή ρύζι για μια ελαφριά, χορταστική σαλάτα. Επίσης, το μπρόκολο είναι τέλειο για σούπες. Βράσε το με λίγο κρεμμύδι και πατάτα και ανακάτεψε το με ένα μπλέντερ για να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
12 "μαγικά" οφέλη του μπρόκολου που βοηθάνε σε ιατρικά θέματα
Πράσο
Το πράσο είναι ένα λαχανικό που συχνά ξεχνάμε, αλλά μπορεί να προσφέρει εξαιρετική γεύση και πολλαπλά οφέλη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πράσο συνδυάζει την ήπια γεύση του κρεμμυδιού με την απαλή υφή του, κάτι που το κάνει πολύ ευέλικτο στη μαγειρική.
Αρχικά, το πράσο είναι εξαιρετικό για σούπα. Μπορείς να το συνδυάσεις με πατάτες για να φτιάξεις την κλασική γαλλική "σούπα πράσου και πατάτας", η οποία είναι ζεστή και χορταστική, τέλεια για κρύες μέρες. Επίσης, μπορείς να το σοτάρεις με ελαιόλαδο και να το προσθέσεις σε σαλάτες ή να το βάλεις σε πίτες και τάρτες. Το πράσο ταιριάζει και με ρύζι, οπότε μια συνταγή με πράσο, ρύζι και λίγο λεμόνι μπορεί να είναι ο τέλειος συνοδός για τα κυρίως πιάτα σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr