Λιναρόσπορος: Η επικίνδυνη ένωση που περιέχει και πώς να τον καταναλώσεις με ασφάλεια

Και τι πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.

Λιναρόσπορος pexels

Γεμάτος με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, ο λιναρόσπορος έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του "superfood". Όμως, υπάρχει κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις. Ο λιναρόσπορος περιέχει μια ένωση, το κυανίδιο, που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Πώς λοιπόν να τον καταναλώσεις με ασφάλεια, χωρίς να ανησυχείς για τυχόν κινδύνους;

Πώς τρώγεται ο λιναρόσπορος; Τρόποι για να τον εντάξεις στη διατροφή σου

Τι είναι το κυανίδιο στον λιναρόσπορο και πόσο επικίνδυνο είναι;

Το κυανίδιο είναι μια τοξική ένωση που υπάρχει σε μικρές ποσότητες στους σπόρους του λιναρόσπορου. Παρόλο που το κυανίδιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μεγάλες ποσότητες, η κατανάλωση του λιναρόσπορου σε φυσιολογικές δόσεις (1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως) δεν είναι επικίνδυνη. Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου σε ανάρτησή της, "όταν η κατανάλωση του λιναρόσπορου ΔΕΝ ξεπερνάει τη συνήθη σύσταση – 1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως – δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας."

Τι πρέπει να προσέξεις;

Η υπερκατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αφού όταν καταναλώνεις περισσότερες από 6-7 κουταλιές της σούπας ημερησίως, η ποσότητα κυανιδίου που λαμβάνεις αυξάνεται. Σε αυτή την περίπτωση, η Δέσποινα Μαρσέλου τονίζει ότι "είναι καλό όχι να ψηθεί αλλά να βραστεί και να πεταχτεί το νερό". Το ψήσιμο δεν μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα κυανιδίου, αλλά ο βρασμός με την απομάκρυνση του νερού μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή κατανάλωση.

Η ίδια διευκρινίζει επίσης ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου σε 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως δεν προκαλεί πρόβλημα, ενώ η χρόνια κατανάλωση αυτής της ποσότητας για χρόνια δεν φαίνεται να δημιουργεί κινδύνους, σύμφωνα με έρευνες.

Η σημασία της μέτριας κατανάλωσης

Ο λιναρόσπορος είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό συστατικό, αλλά όπως κάθε τροφή, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η διατροφολόγος αναφέρει πως "το σώμα είναι εξαιρετικά ικανό να αποτοξινώνεται από κάθε μορφή απειλής, όπως κυανίδιο, αρσενικό κλπ., ΕΦΟΣΟΝ τα αποτοξινωτικά όργανα είναι υποστηριζόμενα από μια διατροφή υψηλή σε αντιοξειδωτικά και τρόπο ζωής." Για αυτό, η μέτρια κατανάλωση λιναρόσπορου είναι η καλύτερη στρατηγική για να επωφεληθείς από τα θρεπτικά του συστατικά χωρίς να ανησυχείς για τους πιθανούς κινδύνους.

Πώς να τον εντάξεις στη διατροφή σου

Για να απολαύσεις τα οφέλη του λιναρόσπορου χωρίς να ανησυχείς για το κυανίδιο, είναι καλύτερο να τον καταναλώνεις αλεσμένο ή κοπανισμένο. Αυτό θα βοηθήσει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και θα διευκολύνει την πέψη. Επίσης, αν θέλεις να μειώσεις την ποσότητα του κυανιδίου, μπορείς να τον προσθέσεις σε σούπες, πορτζ ή κέικ, όπου υπάρχει υγρασία, αντί να τον ψήσεις σε ξηρή μορφή.

Η Μαρσέλου καταλήγει στην ανάρτησή ότι "οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται τη διατροφική τους φροντίδα πρέπει να έχουν κατακτήσει τα βασικά, όπως 3 φρούτα την ημέρα, καλή ενυδάτωση, και μια σαλάτα ημερησίως με ποικιλία". Ο λιναρόσπορος, λοιπόν, είναι ένα πολύτιμο συστατικό για να ενισχύσουμε τη διατροφή μας, αλλά πρέπει να τον καταναλώνουμε με μέτρο και με βάση τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Λιναρόσπορος: 6 λόγοι για να τον προσθέσεις στα γεύματά σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i