Με αυτό το tip πες "αντίο" στο φούσκωμα από τα όσπρια

Plus ποιο είδος φακής να διαλέξεις.

φακές istock

Τα όσπρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, και όχι άδικα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, και μέταλλα, όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, και η ενίσχυση της πέψης λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Παρόλα αυτά, ένα συχνό πρόβλημα που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι όταν καταναλώνουν όσπρια είναι η δυσάρεστη αίσθηση φουσκώματος και πρηξίματος. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στα όσπρια και που δεν διασπάται εύκολα στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια στο παχύ έντερο παράγουν αέρια κατά τη διάσπαση αυτών των υδατανθράκων, προκαλώντας φούσκωμα και πρήξιμο.

Το ζήτημα αυτό μπορεί να σε αποθαρρύνει από το να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου, παρόλο που είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να καταναλώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν το φούσκωμα που προκαλούν τα όσπρια.

Ένα ιδιαίτερο tip από health coach Ξένη Κωνσταντίνου (@xeni_wellness), θα σε κάνει να πεις "αντίο" μια και καλή από το δυσάρεστο πρήξιμο που σου προκαλούν τα όσπρια.

Το tip για να μη σε φουσκώνουν τα όσπρια

Η Ξένη Κωνσταντίνου μέσα από ένα βιντεάκι που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, αποκάλυψε πώς το μυστικό είναι να δοκιμάσεις να βάλεις κύμινο ή τζίντζερ κατά το μαγείρεμα.

Πώς θα επωφεληθείς περισσότερο από τα όσπρια

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος φακής είναι η καφέ. Ωστόσο υπάρχει και η μαύρη φακή γνωστή ως Beluga, που περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και επειδή έχουν αυτό το σκούρο χρώμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τέλος υπάρχει και η κόκκινη φακή, που κατά τον βρασμό γίνεται περισσότερο σαν χυλός, και είναι πιο εύπεπτη.

Γενικώς κανόνας που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα όσπρια πρέπει να τα συνδυάζεις πάντα με άμυλο ή κάποιο δημητριακό, για να λάβεις περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης.

Διάβασε επίσης:

Το απόλυτο superfood της Σαρακοστής: Γιατί τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σου;

Τα όσπρια που προλαμβάνουν το λίπος στο συκώτι

"Προκαλούν πεπτικά προβλήματα" και άλλοι 3 κοινοί μύθοι για τα όσπρια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i